r
Nosalty Logó

Tradicionális kenyérlángos gazdagon

0,0

0 ÉRTÉKELÉS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lali
Tradicionális kenyérlángos gazdagon
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1175
Kalória
33.2g
Fehérje
74.9g
Szénhidrátok
82.4g
Zsír
243.9g
Víz
207.2g
Koleszterin
3.8g
Rost
6.5g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 1175 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 4698 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 19% Zsír
Összesen 258 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    33.2 g

Zsír

  • Összesen
    82.4 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    30 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1730.7 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    42 mg
  • Kálcium
    636 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    62 mg
  • Foszfor
    527 mg
  • Nátrium
    456 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    74.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    243.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    377 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    75 micro
  • Kolin:
    52 mg
  • Retinol - A vitamin:
    372 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    51 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    24 micro
Összesen 1175 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.7 g

Zsír

  • Összesen
    329.4 g
  • Telített zsírsav
    153 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    122 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    829 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    6922.7 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    2544 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    249 mg
  • Foszfor
    2109 mg
  • Nátrium
    1825 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    299.5 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

Víz

  • Összesen
    975.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1509 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    50 mg
  • D vitamin:
    78 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    17 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    301 micro
  • Kolin:
    206 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1490 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    203 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    94 micro
Összesen 4698 kcal
  • 8% Fehérje
  • 17% Szénhidrát
  • 19% Zsír
  • 56% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    46 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    380.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    9 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    116 mg
  • Nátrium
    100 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    16.4 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    53.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    83 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    17 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    82 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 258 kcal

Elkészítés

  1. Főzzük puhára a két közepes krumplit sós vízben, én chipsszerű szeletekre szoktam felvágni, így gyorsan megvan.
  2. Mérjük ki a 30 dkg lisztet, majd az összetört krumplival keverjük el egy fakanállal, lehetőleg ne várjuk meg, míg kihűl a krumpli, majd adjunk hozzá egy kevés vizet, csipet sót, cukrot, majd az élesztőt, és gyúrjuk, dagasszuk a tésztát legalább 5-10 percig (nem baj, ha maradnak nagyobb krumplidarabok benne), majd hagyjuk meleg helyen kelni egy órán keresztül. (Fél kiló liszthez szükséges élesztőmennyiséggel nagyjából 2-2,5 szeresére fog dagadni.)
  3. A kelesztés alatt vágjunk apróra 2-3 kisebb fej hagymát, és zsíron (lehet ez akár a szalonna bőréből kisült, esetleg kacsazsír) pirítsuk üvegesre, majd pirítsuk barnára. Ezután bontsunk fel egy 450 grammos doboz tejfölt, kevés sóval törjük össze, és keverjük krémesre. Ezután fokhagymanyomóval gerezdenként hozzáadjuk a tört fokhagymát. A nagyobb darabokat, amit nem fog elvinni a prés, késsel vágjuk össze, és adjuk hozzá azt is, majd lefedve tegyük be a hűtőbe. Szeljük fel a füstölt szalonnát (általában erdélyi szalonna, ha van házi, akkor azt, ha van többféle, akkor minden fajtából), és reszeljük le a sajtot. Nagyjából 15 perc maradhatott még az órából, szóval elő is melegíthetjük a sütőt 220 fokra.
  4. A serpenyőben megpirított hagyma alól a zsír + hagymalé keveréket egy közepes (inkább nagyobb, mint kisebb) méretű tepsibe öntsük, és kenjük ki vele a tepsi alját. A megkelt tésztát egyengessük bele (nem kell újragyúrni, lehetőleg ne is nagyon nyomkodjuk meg, tényleg csak "simogassuk bele" a sütőbe), majd tegyük be a sütőbe 5 percre, hogy a teteje kicsit megkeményedhessen, és a tejfölt így ne szívja magába.
  5. Amint kivesszük, jöhetnek a feltétek. Először a fokhagymás tejfölt egyengetjük rá, majd a pirított hagymát, majd a szalonnát, és a végén a lereszelt sajtot, ami nyugodtan lehet füstölt sajt és trappista keveréke ízlés szerint. Majd visszatesszük a sütőbe, és 220 fokon hagyjuk sülni 35-40 percig. 20 perc elteltével fordítsuk meg a sütőben, és az utolsó 10 percre kapcsoljuk be a légkeverést, hogy a tetején a szalonna ropogósra piruljon, és a sajt is sárgára barnulhasson. Ezután hagyjuk hűlni, majd egy tálcára téve lehet tálalni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Főzés módja: kenyérsütő
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 36x25x6

Hagyományos kenyérlángos, vékony tésztával, extra vastag tejfölös sajtos réteggel, gazdagon. Az elkészítési idő nem sok, partikra, hétvégi vacsorának vagy akár egy filmnézéshez is tökéletes.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Ropogós tócsnigofri

A tócsnit több módszerrel is ropogósra süthetjük: serpenyőben, tepsiben, de akár gofrisütőben is készülhet. Így extrán roppanós lesz a külseje, plusz izgalmas formát is kap. ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!