Tortilla chips blanchetyler konyhájából
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
25g kukoricaliszt91 kcal
-
25g finomliszt91 kcal
-
8g margarin54 kcal
-
50g víz0 kcal
-
2g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
100g kukoricaliszt363 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
200g víz0 kcal
-
6g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 7% Zsír
-
22.9g kukoricaliszt83 kcal
-
22.9g finomliszt83 kcal
-
6.9g margarin49 kcal
-
45.9g víz0 kcal
-
1.4g só0 kcal
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 754.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 11 mg
-
Kálcium 40 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 85 mg
-
Nátrium 585 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 38.3 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 56.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 61 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 47 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 58 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 46 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.8 g
Zsír
-
Összesen 28.9 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 9 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3019 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 44 mg
-
Kálcium 161 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 341 mg
-
Nátrium 2341 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 153.1 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 9 mg
VÍZ
-
Összesen 226.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 246 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 11 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 188 micro
-
Kolin: 23 mg
-
Retinol - A vitamin: 230 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 185 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 24 micro
- 5% Fehérje
- 36% Szénhidrát
- 7% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.3 g
Zsír
-
Összesen 6.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 692.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 27 mg
-
Foszfor 78 mg
-
Nátrium 537 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 56 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 43 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 53 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 42 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6 micro
Hozzávalók
-
100 g kukoricaliszt
-
100 g finomliszt
-
3 ek margarin
-
2 dl víz
-
1 teáskanál só
Elkészítés
- Keverjük össze a kétféle lisztet, a sót, majd csipkedjük bele a margarint.
- Morzsoljuk össze a lisztes keveréket a margarinnal, amíg vizes homokszerű "morzsát" kapunk.
- Eleinte pár evőkanál víz hozzáadásával kezdjük el gyúrni, majd fokozatosan adjunk hozzá annyi vizet, hogy marcipánszerű, könnyen formálható, téphető, de nem túl száraz tésztát kapjunk. Ha egy kis darabot összecsípünk a hüvelyk- és mutatóujjunk közt, és hajszálvékonyra lapul anélkül, hogy morzsálódna, vagy törne, akkor jó. Ha nagyon ragad, egy kis liszttel, ha törik, akkor értelemszerűen még egy kis vízzel tudjuk korrigálni.
- Szedjük kb. 10 részre a tésztát, és formáljunk golyókat belőle.
- A golyókat lisztezett felületen nyújtsuk minél vékonyabb kör alakú lapokra(kb. 1 mm és annál vékonyabb az ideális).
- Felforrósított, száraz serpenyőben süssük meg a lapok mindkét oldalát, ügyelve arra, hogy ne égjen meg (ha kezd hólyagosodni, akkor már jó).
- Egy pizzavágóval vagy egy késsel vágjuk félbe a lapokat, majd a feleket további 3 db háromszögbe. Ezeket sorakoztassuk egy tepsire, és az előmelegített sütő közepén, 160-180 fokon (gázsütő 3-4. fokozat)szárítsuk kb. 15-20 percig. Támasszunk egy fakanalat a sütő ajtajába, hogy tényleg száradjanak, és ne süljenek a chipsek. Ha az összes háromszög megkeményedett, kész.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 112
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 6404
- Feltöltés dátuma: 2012. november 12.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Imádom a tortilla chipset, de a bolti verzió egyre drágább, és mivel imádok újdonságokkal kísérletezni, megpróbálkoztam vele. Sajnos a neten talált receptek mind kudarcot vallottak, így a csalódástól felpaprikázva nekiálltam, hogy összerakjam a saját verziómat. Talán én lepődtem meg legjobban azon, hogy sikerült is, és mivel mindenki imádta itthon, gondoltam, máshol is sikert arathat. Olyan természetesen soha nem lesz, mint a bolti tortilla, minden attól függ, hogy milyen vékonyra tudjuk nyújtani - ha vastagabbra sikerül, akkor lehet kekszhez hasonló, nagyon ropogós, viszont ha hajszálvékonyra nyújtjuk, tényleg chips lesz belőle. Ebből az adagból nagyjából 3 nagy tepsinyi chips lesz, de így is megvoltam vele egy óra alatt. A "közepes" nehézséget csak azért kapta meg, mert ez nem egy "összedobós" recept, hiszen a lapok elősütést is igényelnek. Fontos, hogy hűlés után tovább száradnak a chipsek, így ezt is kalkuláljuk bele a sütési időbe, de az első tepsi után úgyis rájövünk majd, hogy meddig érdemes sütni. A margarinon kívül semmilyen olajat, zsiradékot nem tartalmaz a chips, így bőven belefér az esti "bűnözésbe". :)