r
Nosalty Logó

Török töltött paprika Baklavaria konyhájából

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Török töltött paprika Baklavaria konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A paprikához

A töltelékhez

Összesen 533 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A paprikához

A töltelékhez

Összesen 1067 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A paprikához

A töltelékhez

Összesen 55 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    30.1 g

Zsír

  • Összesen
    23.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    787.4 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    96 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    116 mg
  • Foszfor
    409 mg
  • Nátrium
    114 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.1 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    13 mg

VÍZ

  • Összesen
    757.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    775 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    541 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    413 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    305 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    262 micro
  • β-karotin
    8215 micro
  • β-crypt
    1848 micro
  • Likopin
    9234 micro
  • Lut-zea
    1666 micro
Összesen 533 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    60.3 g

Zsír

  • Összesen
    46.9 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    122 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1574.8 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    75 mg
  • Kálcium
    191 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    232 mg
  • Foszfor
    818 mg
  • Nátrium
    228 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    112.2 g
  • Cukor
    47 mg
  • Élelmi rost
    25 mg

VÍZ

  • Összesen
    1514.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    1549 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    9 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    1083 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    826 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    609 micro
  • Kolin:
    262 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    524 micro
  • β-karotin
    16431 micro
  • β-crypt
    3697 micro
  • Likopin
    18467 micro
  • Lut-zea
    3332 micro
Összesen 1067 kcal
  • 3% Fehérje
  • 6% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 87% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    2.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    6 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    82.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    10 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    43 mg
  • Nátrium
    12 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.9 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    79.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    81 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    57 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    43 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    14 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    27 micro
  • β-karotin
    859 micro
  • β-crypt
    193 micro
  • Likopin
    965 micro
  • Lut-zea
    174 micro
Összesen 55 kcal

Hozzávalók

A paprikához

A töltelékhez

Elkészítés

A paprikához

  1. A paprikákat megmossuk, majd a tetejüket levágjuk, de ne dobjuk el, mivel vissza fogjuk tenni őket, miután megtöltöttük a paprikákat. Tisztítsuk meg a belsejüket a magoktól.
  2. Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
  3. A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat egy kanállal, vagy kicsit gyúrjuk át kézzel.
  4. A kész töltelékkel töltsük meg a paprikákat, de felülről ne nyomjuk bele túl erősen a tölteléket, csak finoman lapogassuk meg a kanállal. Végül tegyük vissza rájuk a "kalapjukat".
  5. Egy nagy hőálló tálba fektessük el a paprikákat, majd öntsük a tálba melléjük a paradicsomos, olívaolajas, vizes mixet.
  6. Kb. 30-40 perc alatt félig lefedve készre sütjük. Ha a töltelékben a rizs megpuhult, biztosak lehetünk benne, hogy készen vannak a paprikák is.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 26
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 8
  • Össznézettség: 4805
  • Feltöltés dátuma: 2012. november 07.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

A dolma török szó, ami "töltött"-et jelent, a dolmak igéből származik, amelynek jelentése "töltve van". A dolma szót töltött ételek megnevezésére használják, ez lehet zöldség, hal, hús, gyümölcs, de akár desszert is.  A dolma tipikus tölteléke a rizs, darált hús, hagyma, paradicsom vagy paradicsomszósz, fenyőmag és mazsola (ha olívaolajba volt áztatva), olívaolaj, cukor, menta vagy kapor, só és bors. Fogyaszthatjuk mezeként, olívaolajban megsütve/megfőzve vagy meleg ételként is darált hússal töltve. A dolma szó használatát a Törökországgal szomszédos országok is átvették, dolmadaki Görögországban, t'olma Grúziában, tolma Örményországban, dolmeh perzsa területen, dolme az arab országokban, sarmi Bulgáriában, sarma Macedóniában, sarma, azaz töltött káposztaként ismert Magyarországon és Romániában. Ha a dolma nem tartalmaz húst, sokszor yalancı dolma-nak hívják, ami hamisított dolma-t jelent. A legnépszerűbb dolma ételek az alábbiak: Zöldségek: Yaprak dolması vagy sarma - töltött szőlőlevél Biber dolması - töltött paprika (általában zöld vagy piros paprikával készítik) Kabak dolması - töltött cukkini, tök vagy sütőtök Kabak çiçeği dolması - töltött cukkinivirág Lahana dolması - töltött káposzta A fentiek mellett a török konyhában készítenek még töltött paradicsomot, padlizsánt, póréhagymát, birsalmát és hagymát is.   Halak és tengeri herkenytűk Midye - töltött kagyló Hamsi dolması - töltött ajóka (Fekete-tengerben élő halfajta, nagyon népszerű Istanbulban) Uskumru dolması - töltött makréla Desszertek Kadayıf dolması - Ez az egyetlen török desszert, amit dolma-nak hívnak.   Na de térjünk vissza az én kis töltött paprikáimra, azaz az Etli biber dolması-ra. Az etli egyébként "húsos"-t jelent.

Hozzávalók

A paprikához

A töltelékhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...