Török töltött paprika Baklavaria konyhájából
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
A paprikához
A töltelékhez
-
100g darált marhahús142 kcal
-
25g vöröshagyma9 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
180g paradicsom32 kcal
-
25g rizs90 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
12g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
A paprikához
A töltelékhez
-
200g darált marhahús284 kcal
-
50g vöröshagyma18 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
360g paradicsom65 kcal
-
50g rizs179 kcal
-
8g olívaolaj71 kcal
-
24g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
A paprikához
-
10 kcal
-
1.7g sűrített paradicsom1 kcal
-
1.3g olívaolaj11 kcal
-
10.5g víz0 kcal
A töltelékhez
-
10.5g darált marhahús15 kcal
-
2.6g vöröshagyma1 kcal
-
2.4g petrezselyem1 kcal
-
18.8g paradicsom3 kcal
-
2.6g rizs9 kcal
-
0.4g olívaolaj4 kcal
-
1.3g víz0 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 30.1 g
Zsír
-
Összesen 23.4 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 61 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 787.4 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 37 mg
-
Kálcium 96 mg
-
Vas 8 mg
-
Magnézium 116 mg
-
Foszfor 409 mg
-
Nátrium 114 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.1 g
-
Cukor 24 mg
-
Élelmi rost 13 mg
VÍZ
-
Összesen 757.1 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 775 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 541 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 413 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 305 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 262 micro
-
β-karotin 8215 micro
-
β-crypt 1848 micro
-
Likopin 9234 micro
-
Lut-zea 1666 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 60.3 g
Zsír
-
Összesen 46.9 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 122 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1574.8 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 75 mg
-
Kálcium 191 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 232 mg
-
Foszfor 818 mg
-
Nátrium 228 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 112.2 g
-
Cukor 47 mg
-
Élelmi rost 25 mg
VÍZ
-
Összesen 1514.2 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 1549 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 9 micro
-
E vitamin: 20 mg
-
C vitamin: 1083 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 826 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 609 micro
-
Kolin: 262 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 524 micro
-
β-karotin 16431 micro
-
β-crypt 3697 micro
-
Likopin 18467 micro
-
Lut-zea 3332 micro
- 3% Fehérje
- 6% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 87% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 2.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 82.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 12 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 5.9 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 79.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 81 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 57 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 43 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 32 micro
-
Kolin: 14 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 27 micro
-
β-karotin 859 micro
-
β-crypt 193 micro
-
Likopin 965 micro
-
Lut-zea 174 micro
Hozzávalók
A paprikához
-
2 ek sűrített paradicsom
-
3 ek olívaolaj
-
2 dl víz
A töltelékhez
-
20 dkg darált marhahús
-
1 csokor petrezselyem
-
5 dkg rizs
-
1 ek olívaolaj
-
3 ek víz
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
Elkészítés
A paprikához
- A paprikákat megmossuk, majd a tetejüket levágjuk, de ne dobjuk el, mivel vissza fogjuk tenni őket, miután megtöltöttük a paprikákat. Tisztítsuk meg a belsejüket a magoktól.
- Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra.
- A töltelékhez keverjük össze a hozzávalókat egy kanállal, vagy kicsit gyúrjuk át kézzel.
- A kész töltelékkel töltsük meg a paprikákat, de felülről ne nyomjuk bele túl erősen a tölteléket, csak finoman lapogassuk meg a kanállal. Végül tegyük vissza rájuk a "kalapjukat".
- Egy nagy hőálló tálba fektessük el a paprikákat, majd öntsük a tálba melléjük a paradicsomos, olívaolajas, vizes mixet.
- Kb. 30-40 perc alatt félig lefedve készre sütjük. Ha a töltelékben a rizs megpuhult, biztosak lehetünk benne, hogy készen vannak a paprikák is.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 4828
- Feltöltés dátuma: 2012. november 07.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A dolma török szó, ami "töltött"-et jelent, a dolmak igéből származik, amelynek jelentése "töltve van". A dolma szót töltött ételek megnevezésére használják, ez lehet zöldség, hal, hús, gyümölcs, de akár desszert is. A dolma tipikus tölteléke a rizs, darált hús, hagyma, paradicsom vagy paradicsomszósz, fenyőmag és mazsola (ha olívaolajba volt áztatva), olívaolaj, cukor, menta vagy kapor, só és bors. Fogyaszthatjuk mezeként, olívaolajban megsütve/megfőzve vagy meleg ételként is darált hússal töltve. A dolma szó használatát a Törökországgal szomszédos országok is átvették, dolmadaki Görögországban, t'olma Grúziában, tolma Örményországban, dolmeh perzsa területen, dolme az arab országokban, sarmi Bulgáriában, sarma Macedóniában, sarma, azaz töltött káposztaként ismert Magyarországon és Romániában. Ha a dolma nem tartalmaz húst, sokszor yalancı dolma-nak hívják, ami hamisított dolma-t jelent. A legnépszerűbb dolma ételek az alábbiak: Zöldségek: Yaprak dolması vagy sarma - töltött szőlőlevél Biber dolması - töltött paprika (általában zöld vagy piros paprikával készítik) Kabak dolması - töltött cukkini, tök vagy sütőtök Kabak çiçeği dolması - töltött cukkinivirág Lahana dolması - töltött káposzta A fentiek mellett a török konyhában készítenek még töltött paradicsomot, padlizsánt, póréhagymát, birsalmát és hagymát is. Halak és tengeri herkenytűk Midye - töltött kagyló Hamsi dolması - töltött ajóka (Fekete-tengerben élő halfajta, nagyon népszerű Istanbulban) Uskumru dolması - töltött makréla Desszertek Kadayıf dolması - Ez az egyetlen török desszert, amit dolma-nak hívnak. Na de térjünk vissza az én kis töltött paprikáimra, azaz az Etli biber dolması-ra. Az etli egyébként "húsos"-t jelent.