Tökéletes croissant (Croissant 3.)
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 32% Zsír
Összesen
888
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 32% Zsír
Összesen
3553
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 11.8 g
Zsír
-
Összesen 58.8 g
-
Telített zsírsav 36 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 17 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 151 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 854.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 89 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 24 mg
-
Foszfor 137 mg
-
Nátrium 570 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 78.6 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 32.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 479 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 85 micro
-
Kolin: 25 mg
-
Retinol - A vitamin: 470 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 111 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 17 micro
Összesen
888
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 47.2 g
Zsír
-
Összesen 235.2 g
-
Telített zsírsav 144 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 66 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 602 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3419.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 124 mg
-
Kálcium 357 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 96 mg
-
Foszfor 548 mg
-
Nátrium 2279 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 314.4 g
-
Cukor 42 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 128.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1915 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 21 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 339 micro
-
Kolin: 100 mg
-
Retinol - A vitamin: 1879 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 443 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 66 micro
Összesen
3553
kcal
- 7% Fehérje
- 43% Szénhidrát
- 32% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.1 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 371.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 248 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.2 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 208 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 37 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 204 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 48 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 7 micro
Összesen
384
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- 6 dkg lisztet a citromlével és a vajjal összegyúrunk, majd ha nagyon megpuhult, egy kb. 15 x 20-as téglalapot formázunk belőle. Ezt egy tálcán hűtőbe tesszük.
- A sót és a maradék lisztet összekeverjük. Simára keverjük a tejet, a cukrot, a mézet és az élesztőt, majd a liszthez hozzáadva sima tésztává gyúrjuk. Ha jól kidolgoztuk a tésztát, lisztezett deszkán akkorára nyújtjuk, hogy a vajas téglát a közepére helyezve mindkét oldalról be tudjuk burkolni vele (ráhajtjuk a tészta két oldalát).
- A vajas téglát a tészta közepére helyezzük, a tészta szélét a vajas részre hajtjuk, hogy ne nyomódjon ki a vaj a nyújtáskor, és két oldalról ráhajtjuk a tésztát.
- Ezután kinyújtjuk a tésztát, és szemmel 3 részre osztjuk, a két szélső tésztarészt a középsőre hajtjuk, ez a szimpla hajtás. Majd 90 fokkal elfordítjuk a tésztát, és újra kinyújtjuk.
- Szemmel 4 részre osztjuk a tésztát, a szélsőket behajtjuk, majd azokat is egymásra hajtjuk, ez a dupla hajtás. Ez után még egy szimpla hajtást végzünk, majd 2-3 órára nedves konyharuhával letakarva pihentetjük a tésztát a hűtőben. (Én alufóliával fedtem le.)
- Min. 2 óra leteltével, fél cm vastagra nyújtjuk a tésztát, és 2 db 20 cm-es, széles csíkot vágunk belőle. Ezeket hosszúkás, 10 cm széles alapú, egyenlő szárú háromszögekre vágjuk (vagyis átlósan keresztbe félbevágjuk).
- A tészta sarkait kicsit meghúzzuk, és a háromszöget a szélesebb irányból feltekerjük, majd tojással megkenjük a tetejét. 15-20 percig meleg helyen kelesztjük, majd 190 fokra előmelegített sütőben (sütőpapírral bélelt tepsiben), aranybarnára sütjük. (Én nem légkeveréses módon, 14-15 percig sütöttem).
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 1394
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 16
- Össznézettség: 143619
- Feltöltés dátuma: 2009. december 11.
Ajánló
Tipp: A tepsiben hagyjunk helyet bőven a croissant-ok között, mert még ott is sokat fognak nőni!
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
A receptet a Nők Lapja Konyha szeptemberi számában találtam. Csináltunk már korábban is croissant, más recept alapján, és mindig elégedettek voltunk az eredménnyel. De ez a recept tényleg TÖKÉLETES croissan-nal ajándékoz meg! Omlós, lágy, vajas, levegős, szép... Az eredmény csodálatos! Próbáljátok ki! :)