r
Nosalty Logó

Tészta alaprecept egyszerűen

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Rosanics Petra
Tészta alaprecept egyszerűen
adag
Előkészítés
perc
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 260 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 1300 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 276 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.8 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    108 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    703.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    29 mg
  • Kálcium
    26 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    17 mg
  • Foszfor
    122 mg
  • Nátrium
    508 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    29.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    46 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    24 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    92 mg
  • Retinol - A vitamin:
    46 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    157 micro
Összesen 260 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    49.2 g

Zsír

  • Összesen
    16.7 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3519.4 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    146 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    83 mg
  • Foszfor
    611 mg
  • Nátrium
    2538 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    230 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    146.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    146 micro
  • Kolin:
    458 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    784 micro
Összesen 1300 kcal
  • 11% Fehérje
  • 52% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 33% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    3.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    747.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    130 mg
  • Nátrium
    539 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    48.8 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    31.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    49 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    97 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    167 micro
Összesen 276 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tojásos száraztészta lényege, hogy minden 100 gramm liszthez adunk 1 tojást és némi sót. A mennyiséget tehát igény szerint változtathatjuk, az arányok a fontosak.
  2. A tésztát ezután begyúrhatjuk a hagyományos módon kézzel, vagy dönthetünk egy sokkal gyorsabb és kevésbé fárasztó technika mellett: rakjuk az alapanyagokat egy késes robotgép tartályába, és bruttó 1 perc alatt dolgoztassuk össze a géppel.
  3. Az így kapott tésztagombóc talán még elasztikusabb is lesz, mint amit (főleg kezdőként) kézzel be tudnánk gyúrni. A kész tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük fél órára hűtőbe.
  4. A pihentetett tésztát ezután tegyük búzarétesliszttel beszórt, sima felületre, és osszuk szét ökölnyi darabokra. Ha van tésztanyújtógépünk, akkor úgyis azt használjuk, ha viszont nincs, ezt a fajta tésztát kézzel is könnyen kinyújthatjuk.
  5. Nyújtsuk a tésztát 1-2 mm vékonyra. Én most garganelli tésztát csináltam, mert kölcsönbe kaptam egy gnocchi formázót, amin egy hurkapálca segítségével tökéletesen meg lehet formázni ezt a rovátkált tésztafélét. Ehhez a kinyújtott tésztát 2x2 cm-es négyzetekre kell vágni, majd az egyik átlója mentén, a hurkapálcával a formázón felgöngyölni.
  6. Ha nincs formázónk, akkor a legegyszerűbb tagliatellét készíteni: ehhez téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát, a széleit késsel egyenesre vágni, majd a tésztát hosszában 5-6 centis sávra felhajtogatni, végül egy éles késsel 3-4 mm keskeny csíkokra vágni.
  7. A készre formázott tésztánkat ezután azonnal is kifőzhetjük (mivel friss tojásos tésztáról van szó, számoljunk vele, hogy a 1,5-2x-esére megnő), vagy elöl hagyhatjuk egy éjszakára száradni, és utána száraz tésztaként tárolhatjuk.
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 114
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 11
  • Össznézettség: 11211
  • Feltöltés dátuma: 2019. október 06.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Tészta alaprecept egyszerűen
Rosanics Petra 351 recept

Bevallom, életemben először készítettem házilag tojásos tésztaalapot, azonban egy szuper trükknek köszönhetően nagyszerűen sikerült. Ugyanis, mint kiderült, kezdő tésztamesterként semmi egyébre nincs szükségünk, mint egy késes robotgépre, ami pillanatok alatt tökéletes tésztát gyúr nekünk, amit utána csak nyújtani és formázni kell, de ez se bonyolult. Végeredményképpen pedig nem csak a friss tésztából készült ételcsodának örülhetünk, de akár házi gyártású száraztésztának is, ami azért, valljuk be, elég menő.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...