Tészta alaprecept egyszerűen
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojást tartalmaz
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
60g finomliszt218 kcal
-
33g tojás42 kcal
-
1g só0 kcal
Összesen
260
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
300g finomliszt1092 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
6g só0 kcal
Összesen
1300
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
-
63.7g finomliszt232 kcal
-
35g tojás44 kcal
-
1.3g só0 kcal
Összesen
276
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.8 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 703.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 29 mg
-
Kálcium 26 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 122 mg
-
Nátrium 508 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 29.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 46 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 92 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 157 micro
Összesen
260
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 49.2 g
Zsír
-
Összesen 16.7 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3519.4 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 146 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 83 mg
-
Foszfor 611 mg
-
Nátrium 2538 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 230 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 146.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 146 micro
-
Kolin: 458 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 784 micro
Összesen
1300
kcal
- 11% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 33% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.5 g
Zsír
-
Összesen 3.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 115 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 747.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 31 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 130 mg
-
Nátrium 539 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.8 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 31.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 49 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 97 mg
-
Retinol - A vitamin: 49 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 167 micro
Összesen
276
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- A tojásos száraztészta lényege, hogy minden 100 gramm liszthez adunk 1 tojást és némi sót. A mennyiséget tehát igény szerint változtathatjuk, az arányok a fontosak.
- A tésztát ezután begyúrhatjuk a hagyományos módon kézzel, vagy dönthetünk egy sokkal gyorsabb és kevésbé fárasztó technika mellett: rakjuk az alapanyagokat egy késes robotgép tartályába, és bruttó 1 perc alatt dolgoztassuk össze a géppel.
- Az így kapott tésztagombóc talán még elasztikusabb is lesz, mint amit (főleg kezdőként) kézzel be tudnánk gyúrni. A kész tésztát csomagoljuk fóliába, és tegyük fél órára hűtőbe.
- A pihentetett tésztát ezután tegyük búzarétesliszttel beszórt, sima felületre, és osszuk szét ökölnyi darabokra. Ha van tésztanyújtógépünk, akkor úgyis azt használjuk, ha viszont nincs, ezt a fajta tésztát kézzel is könnyen kinyújthatjuk.
- Nyújtsuk a tésztát 1-2 mm vékonyra. Én most garganelli tésztát csináltam, mert kölcsönbe kaptam egy gnocchi formázót, amin egy hurkapálca segítségével tökéletesen meg lehet formázni ezt a rovátkált tésztafélét. Ehhez a kinyújtott tésztát 2x2 cm-es négyzetekre kell vágni, majd az egyik átlója mentén, a hurkapálcával a formázón felgöngyölni.
- Ha nincs formázónk, akkor a legegyszerűbb tagliatellét készíteni: ehhez téglalap alakúra kell nyújtani a tésztát, a széleit késsel egyenesre vágni, majd a tésztát hosszában 5-6 centis sávra felhajtogatni, végül egy éles késsel 3-4 mm keskeny csíkokra vágni.
- A készre formázott tésztánkat ezután azonnal is kifőzhetjük (mivel friss tojásos tésztáról van szó, számoljunk vele, hogy a 1,5-2x-esére megnő), vagy elöl hagyhatjuk egy éjszakára száradni, és utána száraz tésztaként tárolhatjuk.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 114
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 11211
- Feltöltés dátuma: 2019. október 06.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Bevallom, életemben először készítettem házilag tojásos tésztaalapot, azonban egy szuper trükknek köszönhetően nagyszerűen sikerült. Ugyanis, mint kiderült, kezdő tésztamesterként semmi egyébre nincs szükségünk, mint egy késes robotgépre, ami pillanatok alatt tökéletes tésztát gyúr nekünk, amit utána csak nyújtani és formázni kell, de ez se bonyolult. Végeredményképpen pedig nem csak a friss tésztából készült ételcsodának örülhetünk, de akár házi gyártású száraztésztának is, ami azért, valljuk be, elég menő.