Telemea túró
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
Gourmand
adag
Előkészítés
perc
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
560
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
5600
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
Összesen
42
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 30 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13299.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 1156 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 12139 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40 g
-
Cukor 40 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 299.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
560
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 300 g
Zsír
-
Összesen 200 g
-
Telített zsírsav 100 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 132991.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 11562 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 121394 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 400 g
-
Cukor 400 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 2997.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
5600
kcal
- 8% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 77% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
-
Cink
TOP vitaminok
-
A vitamin (RAE):
-
B6 vitamin:
-
B12 Vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.3 g
Zsír
-
Összesen 1.5 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 999.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 87 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 0 mg
-
Foszfor 0 mg
-
Nátrium 913 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 22.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 0 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Összesen
42
kcal
Hozzávalók
-
3 l víz
Elkészítés
- A friss nyers tejet nagy fazékba öntjük, és kis-közepes lángon 36-38 °C-ra melegítjük. (Akinek nincs konyhai, szondás laborhőmérője, orvosi hőmérővel is ellenőrizheti a tejhőmérsékletet.)
- Amikor a megfelelő hőmérsékletet elérte, a lángot legkisebb fokozatra állítjuk, a tejhez 20-22 csepp tejoltó enzimet adunk, és lassú mozdulattal belekeverjük, hogy egyenletesen elosztódjon, majd a fazekat konyhakendővel letakarjuk.
- 40-45 percig állni hagyjuk, a hőmérsékletre ügyelve, hogy az a 36-38 °C-os intervallumban maradjon. Közben egy alj nélküli tortaformát készítünk elő, amit gézterítővel bélelünk ki (ezzel szűrjük le a túrót).
- Az idő leteltével a koagulálódott tejet egy hosszú késsel (ami leér a fazék aljáig), lassú mozdulatokkal hosszában is, széltében is elvágjuk.
- A feltörő savót merőkanállal kimerjük (ebből ordát lehet majd főzni), és a fazék alján levő túrókockákat a formába merjük. Néha megemeljük a géz széleit, hogy a maradék savó hamarabb kifolyjon.
- A formában levő túrót tömörítjük (a tetejére egy, a tortaformával azonos átmérőjű kerek vágódeszkát teszünk, majd arra rá egy nehezéket). Másnapig préseljük.
- Sóból és vízből páclevet készítünk, 4-5 órára beletesszük a túrót, majd kivesszük, lecsöpögtetjük. Ezután ízlés szerint füstölhető, érlelhető, vagy ami a leginkább kézenfekvő ... fogyasztható :-)
- Jó étvágyat!
- Elkészítettem: 15 alkalommal
- Receptkönyvben: 13
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 7053
- Feltöltés dátuma: 2019. február 13.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Gourmand
34 recept
Aki járt Erdélyben, biztos evett Telemea túrót. Ez egy félkemény, zsíros, sós túró, ami készülhet tehéntejből, kecsketejből, juhtejből, esetleg valamennyi keverékéből. Nem egy ördöngösség az elkészítése, bárki belevághat házilag, tejoltóhoz a netről bárki hozzájuthat. Füstölt szalonnával, tepertővel, hónapos retekkel, zöldhagymával fejedelmi ... és persze egy vastag karéj friss, ropogós héjú, foszlós parasztkenyérrel.