Tejszínes túrótorta friss eperrel
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 9% Zsír
A piskótához
-
22g finomliszt80 kcal
-
14 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
5 kcal
-
10g víz0 kcal
-
1g vaj4 kcal
A krémhez
-
63g tehéntúró92 kcal
-
63g habtejszín183 kcal
-
21g citrom3 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
5 kcal
-
63g eper19 kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 9% Zsír
A piskótához
-
175g finomliszt637 kcal
-
30g kukoricaliszt109 kcal
-
5g sütőpor3 kcal
-
220g tojás277 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
80g víz0 kcal
-
5g vaj36 kcal
A krémhez
-
500g tehéntúró735 kcal
-
500g habtejszín1460 kcal
-
170g citrom26 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
500g eper150 kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 9% Zsír
A piskótához
-
6.9g finomliszt25 kcal
-
1.2g kukoricaliszt4 kcal
-
0.2g sütőpor0 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
-
7.9g cukor31 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
3.2g víz0 kcal
-
0.2g vaj1 kcal
A krémhez
-
19.8g tehéntúró29 kcal
-
19.8g habtejszín58 kcal
-
6.7g citrom1 kcal
-
4.8g porcukor18 kcal
-
0.4g vaníliás cukor2 kcal
-
19.8g eper6 kcal
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 17.5 g
Zsír
-
Összesen 27.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 955 g
-
Cink 163 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 174 mg
-
Vas 126 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 316 mg
-
Nátrium 119 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 71.7 g
-
Cukor 50 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 179 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 218 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 41 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 16 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 75 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 41 micro
-
Kolin: 88 mg
-
Retinol - A vitamin: 214 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 43 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 142 micro
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 140 g
Zsír
-
Összesen 216.5 g
-
Telített zsírsav 126 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 1286 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7640.2 g
-
Cink 1306 mg
-
Szelén 129 mg
-
Kálcium 1395 mg
-
Vas 1011 mg
-
Magnézium 226 mg
-
Foszfor 2531 mg
-
Nátrium 948 mg
-
Réz 51 mg
-
Mangán 43 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 573.3 g
-
Cukor 396 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 1432.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1745 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 327 mg
-
D vitamin: 274 micro
-
K vitamin: 25 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 126 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 602 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 328 micro
-
Kolin: 706 mg
-
Retinol - A vitamin: 1713 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 344 micro
-
β-crypt 36 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1139 micro
- 6% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 9% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 8.6 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 302.6 g
-
Cink 52 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 40 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 100 mg
-
Nátrium 38 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.7 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 13 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 24 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 68 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 14 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
A piskótához
-
175 g finomliszt
-
2 evőkanál kukoricaliszt
-
2.5 tk sütőpor
-
4 db tojás
-
1 csomag vaníliás cukor
-
80 ml víz
-
5 g vaj
A krémhez
-
500 g tehéntúró
-
5 dl habtejszín
-
120 g porcukor
-
1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés
A piskótához
- A piskóta elkészítése:
- A lisztet a kukoricaliszttel és a sütőporral kétszer összeszitáljuk. Ezzel levegőt keverünk a lisztbe, amitől még légiesebb lesz a piskótánk.
- A tojásokat (egész tojás!) és a cukrot valamint a vaníliás cukrot robotgéppel 7-8 percen keresztül keverjük, míg a keverék egészen világossárga színűre változik, és egészen habos lesz. Ettől lesz könnyű a tésztánk, tehát türelem!!
- Ehhez az elegyhez szitáljuk hozzá a lisztes keveréket, majd nagyon óvatosan, széles mozdulatokkal nagyjából keverjük össze. Nem kell még teljesen simára keverni, mert jön még hozzá hozzávaló, és minél kevesebbet szeretnénk keverni, hogy az eddig belekevert levegő a tésztában maradjon.
- A vajat egy kis tálba tesszük, és ráöntünk 80 ml forró vizet, így a vaj rögtön meg is olvad. Kicsit keverjük el a vízben, majd ezt a forró, vajas vizet öntsük a masszához, keverjükel óvatosan simára, és ezzel kész is a tésztánk.
- Lecsatolható oldalú, kerek tortaforma aljába egy darab sütőpapírt méretrevágunk. Én csak a kerek aljába szoktam tenni, az oldalára nem, mert nekem mindig az alja ragad oda, ezt így kivédjük!Beletesszük a tésztát, és elsimítjuk.
- Megsütjük nem légkeveréses sütőben! Sütés közben ne nyitogassuk a sütőt, ha nem akarjuk, hogy a piskótánk összeessen, szóval el a kezekkel! :)
- Hagyjuk kihűlni, majd vízszíntesen vágjuk ketté.
- A krém elkészítése:
- Amígkihűla piskóta, elkészítjük gyorsan a krémet. Ehhez először keményre verjük a tejszínhabot. Mindig hideg tejszínt használjunk, és vigyázzunk, ha már kemény a hab, hagyjuk abba a habverést, mert különben még kis idő, és vaj lesz a tejszínünkből, és az nem jó! :)
- Alaposan összekeverjük a túrót a porcukorral, a vaníliás cukorral, a citom levével és reszelt héjával.
- A túróhoz hozzáadjuk a felvert tejszínhabot, és óvatosan összeforgatjuk!
- Összeállítás:
- Az összeállítást szintén a csatos tortaformában csináljuk, kell a forma, hogy amíg összeáll a torta, megtartsa a krémet!
- Az alsó kihűlt piskótalapot a tortaforma aljába helyezzük, és rátesszük a túrókrémünk egyik felét. Fontos, hogy kihűlt piskótával dolgozzunk, különben a tejszín megadja magát, és elfolyik a tortánk.
- Az eper egyik felét negyedekre vagdossuk, ezzel jól megpakoljuk a túrókrémes rétegünket.
- Jöhet a második réteg tészta, erre rá a túrókrém és az eper másik fele. Ezt nem szoktam felvagdosni, hanem az egész eperszemekkel pakolom meg a tortát! Néha nem tudok ellenállni, hogy ne dekoráljak, főleg, amikor a barátainknak visszük a tortát,ilyenkor az eperszemeknek cukormázból (porcukor és kevés cirtomlé a fehérhez, kakaópor és kevés víz a barnához) szemeket készítek, hogy kilássanak a tortából. Nagyon jófejek! :)
- Tálalásig hűtőben tároljuk!
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 97
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 13175
- Feltöltés dátuma: 2012. május 04.
Ajánló
Durvább ételek mellé ideális desszert. Amikor úgy érezzük, hogy még a sütis rekesz is tele van, ebből a tortából egy szelet még biztos lecsúszik mindenkinek! Eper szezonban a legtutibb elkészíteni, friss, zamatos eperből, házi tejszínből és túróból.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Nagyon könnyű, nagyon friss, nagyon epres... Mintha felhőt csipegetnél. Azok is imádják (tapasztalatból beszélek), akik nem rajonganak az édességekért, hiszen ez a torta nem túl édes, viszont üde és rogyásig gyümölcsös. Természetesen a házi piskótának nincs párja, de ha úri kedvünk úgy kívánja, és nincs kedvünk piskóta sütögetéshez (nem szégyen bevallani, nekem is volt már ilyen), nyugodtan helyettesíthetjük a piskótalapokat babapiskótával. Ha így csináljuk a tortát, akkor egy kis tejjel érdemes meglöttyinteni a babapiskóta darabkákat, hogy ne a túrókrémből szívják el a nedvességet. Szuper lesz így is, és ezzel a kis kanyarral gyakorlatilag az egyik legegyszerűbben elkészíthető tortát kapjuk!