r
Nosalty Logó

Tejes kenyérteknős

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Tejes kenyérteknős
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 461 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 2766 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 251 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    14.3 g

Zsír

  • Összesen
    12.6 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    66 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    997.8 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    41 mg
  • Kálcium
    72 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    27 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    717 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    70.2 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    45 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    26 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    85 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    4 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    149 micro
Összesen 461 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    85.6 g

Zsír

  • Összesen
    75.7 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    24 g
  • Koleszterin
    397 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5987.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    247 mg
  • Kálcium
    433 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    160 mg
  • Foszfor
    825 mg
  • Nátrium
    4299 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    421.3 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    16 mg

VÍZ

  • Összesen
    269.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    83 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    508 micro
  • Kolin:
    375 mg
  • Retinol - A vitamin:
    152 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    11 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    897 micro
Összesen 2766 kcal
  • 10% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 32% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.8 g

Zsír

  • Összesen
    6.9 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    36 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    543.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    22 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    14 mg
  • Foszfor
    75 mg
  • Nátrium
    390 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    38.2 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    14 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    8 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    14 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 251 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejbe morzsoljuk és 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
  2. Közben egy nagyobb tálba szitáljuk a lisztet, belekeverjük a sót és az aszkorbinsavat, közepébe mélyedést formálunk, amibe beleütjük a tojást, beleöntjük az olajat és a vizet, majd az élesztős tejet is.
  3. A hozzávalókból sima tésztát gyúrunk, ha szükséges némi plusz lisztet adunk hozzá (érdemes 50 dkg-val indítani és 5-10 dkg-ot magunk mellett tartani pluszban). 2-3 percig dagasztjuk (gyúrjuk), majd lefedve meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).
  4. A megkelt tésztából a levegőt kinyomkodjuk, átgyúrjuk, majd tetszőleges alakra formázzuk. A teknős formánál a lábak, fej és farok szélső részére helyeztem RÁ a középső nagy cipót. Pengével, vagy nagyon éles késsel vághatunk mintákat a páncélba, vagy más alkatrészekbe! Mivel a tészta kissé ragacsos a szemhez használt apró golyóbisok mindnenféle extra segítség nélkül feltapadtak a helyükre.
  5. A fényesre szánt testrészeket (itt most páncél és nyakörv) kenjük meg tojássárgával. A szemnél a kis golyók egyik felét is először tojássárgába mártottam, majd mákba és a tiszta felüknél tapasztottam őket a fejre.
  6. A maggal szórni kívánt helyeket is érdemes megkenni tojássárgával (vagy enyhén vízzel), illetve ha csak kevés magot szeretnénk feltenni (mint a végtagokon jelen esetben) azokat enyhén nyomkodjuk a felületbe.
  7. A megformázott, de még nyers kenyeret további 30 percig meleg helyen kelesztjük, majd előmelegített 200 fokos párás (a sütő legalsó polcára helyezett rácsra egy kis jénaiban vagy más tűzálló edényben 2-3 dl vizet teszünk) sütőben kb. 30-35 perc alatt szép barnára sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 35 perc
  • Receptkönyvben: 32
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4957
  • Feltöltés dátuma: 2010. november 25.

Ajánló

Szendvicskenyér stílus, vagyis a puha és vékony kéreg mellett egy olyan kalácsos bélzetű kenyeret kapunk, amelynek 2-3 nap múlva is simán elhisszük, hogy 1 órája került ki a sütőből. Puhasága és foszlóssága miatt (is) kicsi gyerekes szülők különös figyelmébe! Szuper kis reci, nyugodtan próbálkozzatok más alakokkal is, hajrá kreativitás! Sem hosszas dagasztást sem kenyérsütőgépet nem igényel!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Egyszer volt, hol nem volt... írhatnám a hosszú mesét a kedves kis kenyérteknősről, aki annyira szeretetreméltó, kedves és szép, hogy mindenki tátott szájjal bámulja akinek a sütőjéből véletlenül előtéved. Bizony ez a nem is olyan kicsi teknőc az igazán forró helyeket szereti búvóhelyéül választani, hol itt hol ott, aztán 1-2 nap és madárlátta morzsát sem hagy maga után... A formázás ihletőjét itt, az eredeti (vékony kérgű, puha szendvicskenyér) receptet katica formában pedig itt találjátok. További képek az én tekimről: itt.  

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...