r
Nosalty Logó

Tapadósra főzött rizs ázsiai ételekhez

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
NS
Tapadósra főzött rizs ázsiai ételekhez
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 358 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1074 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 119 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    159.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    95 mg
  • Nátrium
    9 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    213.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    231 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 358 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.5 g

Zsír

  • Összesen
    1.6 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    479.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    45 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    75 mg
  • Foszfor
    285 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    237.5 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    639.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    693 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 1074 kcal
  • 2% Fehérje
  • 26% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 71% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Folsav - B9-vitamin:
  • B6 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    3 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    32 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    71 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    77 micro
  • Kolin:
    0 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 119 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Egy kb. 1 literes edényt harmadáig töltsünk meg rizzsel, majd csap alatt lassan folyassunk rá vizet, és közben a kezünkkel óvatosan kevergessük a rizst, majd öntsük le róla a vizet. Ezt addig ismételjük, amíg a víz tiszta nem lesz (4-5 öblítés).
  2. Töltsük fel vízzel az edényt a kétharmadáig, tehát a rizshez képest nagyjából kétszeres mennyiségű legyen, amit az ujjunk belemélyesztésével ellenőrizhetünk.
  3. Hagyjuk benne ázni a rizst 20-30 percig.
  4. Ezután gyújtsuk be alá, és nagy lángon, forrásig melegítsük.
  5. A forráspontot elérve állítsuk minimálisra a lángot, fedjük le az edényt, és így forraljuk 10 percig.
  6. 10 perc után oltsuk el a lángot, és fedő alatt pihentessük még 5 percig.
  7. Az így elkészített rizs, mivel kissé tapadós, gond nélkül fogyasztható pálcikával. Ha esetleg maradna belőle, akkor tedd hűtőszekrénybe, mert másnap remek rizses egytálétel, pirított rizs készíthető belőle, illetve lefedve 1-2 ek víz hozzáadásával mikrosütőben (max. teljesítménnyel 3-4 perc alatt) tökéletesen felfrissíthető.
  • Elkészítettem: 1000 alkalommal
  • Receptkönyvben: 89
  • Tegnapi nézettség: 5
  • 7 napos nézettség: 57
  • Össznézettség: 35418
  • Feltöltés dátuma: 2013. március 16.

Ajánló

Bármilyen ázsiai étel mellé ajánlott. Könnyedén fogyasztható pálcikával.

Receptkategóriák

Egy ázsiai számára egy csésze gőzölgő, illatozó rizs ugyanolyan csábító és étvágygerjesztő, mint egy európai számára a frissen sült pékáru vagy kenyér illata és látványa. Sok ázsiai nyelven a "főtt rizs" kifejezés magát az "étel" szót is jelenti. Ázsiában a rizst sokszor csak önmagában fogyasztják vagy minimális fűszerezéssel -mint pl. a képen látható furikake-, illetve nagyon egyszerű feltétekkel, savanyúsággal. Persze szinte minden hagyományos -nem tésztás jellegű- ázsiai étel mellé is ezt tálalják leggyakrabban. A pálcikával történő fogyasztáshoz kissé tapadósnak kell lennie a végterméknek, pont ezért nem mindegy, hogyan készítjük el. Ezzel a módszerrel nekünk közel 100%-ban jól sikerül, tehát különálló, de tapadós és rugalmas rizsszemeket kapunk, és nem kell hozzá rizsfőzőgép sem. A Magyarországon kapható rizsek minősége viszont nagyon ingadozó, ezért ha valami már bejött, ne cserélgessük sűrűn!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...