r
Nosalty Logó

700 éves fűszeres almás pite

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Lakos Benedek
700 éves fűszeres almás pite
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

432
Kalória
7.2g
Fehérje
52.5g
Szénhidrátok
22.3g
Zsír
130.4g
Víz
85.3g
Koleszterin
4.5g
Rost
25.8g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 432 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 3457 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 194 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.2 g

Zsír

  • Összesen
    22.3 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    85 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    265.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    60 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    45 mg
  • Foszfor
    120 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    52.5 g
  • Cukor
    26 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    130.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    154 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    53 mg
  • Retinol - A vitamin:
    145 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    99 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    102 micro
Összesen 432 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    57.3 g

Zsír

  • Összesen
    178.5 g
  • Telített zsírsav
    83 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    58 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    27 g
  • Koleszterin
    683 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2121.5 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    112 mg
  • Kálcium
    478 mg
  • Vas
    10 mg
  • Magnézium
    358 mg
  • Foszfor
    962 mg
  • Nátrium
    188 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    419.7 g
  • Cukor
    206 mg
  • Élelmi rost
    36 mg

Víz

  • Összesen
    1042.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1229 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    18 mg
  • C vitamin:
    32 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    69 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    202 micro
  • Kolin:
    422 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1161 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    793 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    813 micro
Összesen 3457 kcal
  • 3% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    10 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    38 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    118.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    54 mg
  • Nátrium
    11 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.5 g
  • Cukor
    12 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    58.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    69 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    44 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 194 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztből, vajból, tojásból és mézből gyúrjunk egységes tésztát. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, és ha összeállt az egész, ne is gyúrjuk tovább, mert elveszti az omlósságát.
  2. A töltelék elkészítéséig tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszadermedjen.

A töltelékhez

  1. Az almát pucoljuk meg, magozzuk ki, és vágjuk közepesen vastag szeletekre. A szőlőszemeket szedjük le a fürtről, és mossuk meg. A fügét vágjuk nagyobb szeletekre.
  2. Tegyük fel egy kevés vajon párolódni az almát, majd amikor elolvadt a zsiradék, öntsük a lábosba a bort, adjuk hozzá a mézet és a fűszereket is. Főzzük az egészet, amíg a bor majdnem teljesen elfő, az almaszeletek pedig puhák.
  3. Adjuk hozzá a szőlőt és a fügét is, de már ne főzzük sokáig, nehogy szétessenek a puha gyümölcsdarabok. Nagyjából 5 perc elég lesz arra, hogy átvegyék az ízeket.
  4. Vegyük le a tölteléket a tűzről, és keverjük bele a durvára vágott mandulát és diót.
  5. Hozzuk elő a tésztát a hűtőből, és vágjuk két egyforma darabra. Vajazzunk ki egy tepsit vagy más lapos sütőedényt (például egy kerek forma kivehető alját), és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  6. Nyújtsuk ki az alsó tésztalapot, hogy nagyjából 24-26 cm átmérőjű legyen. Persze nem baj, ha nem kör alakú. Halmozzuk a közepére a tölteléket. Ha még maradna a fazékban a boros léből, azt ne tegyük bele a pitébe, mert elázik tőle a tészta.
  7. Nyújtsuk ki a felső lapot is, és helyezzük a töltelékkel megpakolt tésztára. A széleket hajtsuk felfelé úgy, hogy lezárjuk vele a pitét. A hajtogatást csinálhatjuk dekoratívan, de simán is.
  8. A pite tetejét kenjük meg egy felvert tojással, majd tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük nagyjából 20-30 percig, vagy amíg a sütemény teteje aranybarna, és a széle is késznek tűnik. Felvágás előtt hagyjuk 40 percig pihenni, hogy majdnem teljesen kihűljön.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Guillaume Tirel, azaz Taillevent, a híres középkori francia szakács nagyjából 700 éves receptje ez. Almával, fügével és szőlővel, illetve fantasztikus fűszerekkel készül a tölteléke, a tésztája pedig hihetetlenül omlós.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Áfonyás pite

A házi pitéknek nincsen párja, pláne, ha vesszük a fáradságot, és a vajas tésztát is két kézzel készítjük el hozzá. Bármilyen bogyós gyümölcsből mennyei pitét készíthetünk, ...

Rosanics Petra

Marhahúsos empanada

Spanyolországban és a dél-amerikai országokan honos finomság az empanada, amelynek tradicionális verziója szaftos marhahúsraguval készül. Az omlós tészta és a fűszeres belső kettőse ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Húsvéti sárgatúró

Nyírségi - hajdúsági étel, nálunk húsvéti hagyomány. Mióta eszemet tudom, ismerem ezt a finomságot... :) A templomi szentelésnél a sonka, a kolbász, a kalács és a bor mellett ez az ...

Foszlós kalács húsvéti sonkához

Kihagyhatatlan Húsvétkor! Ha nem sonkához kell, és más az alkalom, akkor csak 8 g sót használjunk, és mazsolát is tehetünk bele. Kellemes Húsvétot kívánok mindenkinek!

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!