700 éves fűszeres almás pite
0,0
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!

adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes
432
Kalória
7.2g
Fehérje
52.5g
Szénhidrátok
22.3g
Zsír
130.4g
Víz
85.3g
Koleszterin
4.5g
Rost
25.8g
Cukor
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
Összesen
432
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
225g finomliszt819 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g méz76 kcal
A töltelékhez
Összesen
3457
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
12.6g finomliszt46 kcal
-
8.4g vaj60 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
1.4g méz4 kcal
A töltelékhez
Összesen
194
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.5 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 5 mg
Víz
-
Összesen 130.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
432
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.3 g
Zsír
-
Összesen 178.5 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 683 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2121.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 478 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 962 mg
-
Nátrium 188 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 419.7 g
-
Cukor 206 mg
-
Élelmi rost 36 mg
Víz
-
Összesen 1042.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1229 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 422 mg
-
Retinol - A vitamin: 1161 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 793 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 813 micro
Összesen
3457
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 118.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.5 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
Víz
-
Összesen 58.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
194
kcal
Elkészítés
A tésztához
- A lisztből, vajból, tojásból és mézből gyúrjunk egységes tésztát. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, és ha összeállt az egész, ne is gyúrjuk tovább, mert elveszti az omlósságát.
- A töltelék elkészítéséig tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszadermedjen.
A töltelékhez
- Az almát pucoljuk meg, magozzuk ki, és vágjuk közepesen vastag szeletekre. A szőlőszemeket szedjük le a fürtről, és mossuk meg. A fügét vágjuk nagyobb szeletekre.
- Tegyük fel egy kevés vajon párolódni az almát, majd amikor elolvadt a zsiradék, öntsük a lábosba a bort, adjuk hozzá a mézet és a fűszereket is. Főzzük az egészet, amíg a bor majdnem teljesen elfő, az almaszeletek pedig puhák.
- Adjuk hozzá a szőlőt és a fügét is, de már ne főzzük sokáig, nehogy szétessenek a puha gyümölcsdarabok. Nagyjából 5 perc elég lesz arra, hogy átvegyék az ízeket.
- Vegyük le a tölteléket a tűzről, és keverjük bele a durvára vágott mandulát és diót.
- Hozzuk elő a tésztát a hűtőből, és vágjuk két egyforma darabra. Vajazzunk ki egy tepsit vagy más lapos sütőedényt (például egy kerek forma kivehető alját), és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Nyújtsuk ki az alsó tésztalapot, hogy nagyjából 24-26 cm átmérőjű legyen. Persze nem baj, ha nem kör alakú. Halmozzuk a közepére a tölteléket. Ha még maradna a fazékban a boros léből, azt ne tegyük bele a pitébe, mert elázik tőle a tészta.
- Nyújtsuk ki a felső lapot is, és helyezzük a töltelékkel megpakolt tésztára. A széleket hajtsuk felfelé úgy, hogy lezárjuk vele a pitét. A hajtogatást csinálhatjuk dekoratívan, de simán is.
- A pite tetejét kenjük meg egy felvert tojással, majd tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük nagyjából 20-30 percig, vagy amíg a sütemény teteje aranybarna, és a széle is késznek tűnik. Felvágás előtt hagyjuk 40 percig pihenni, hogy majdnem teljesen kihűljön.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 40 perc
- Sütés ideje: 30 perc
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
Guillaume Tirel, azaz Taillevent, a híres középkori francia szakács nagyjából 700 éves receptje ez. Almával, fügével és szőlővel, illetve fantasztikus fűszerekkel készül a tölteléke, a tésztája pedig hihetetlenül omlós.
Elmentem a receptkönyvembe
Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok
Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Megcsináltam
Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!
1 csillag
Soha többet!
2 csillag
Vannak gondok.
3 csillag
Hát...
4 csillag
Másodszorra lett az igazi.
5 csillag
Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
Értékelés indításához kérjük lépj be!
Hozzászólások (0)
A hozzászólás íráshoz belépés szükséges!