700 éves fűszeres almás pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Lakos Benedek
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
Összesen
432
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
225g finomliszt819 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
25g méz76 kcal
A töltelékhez
Összesen
3457
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
A tésztához
-
12.6g finomliszt46 kcal
-
8.4g vaj60 kcal
-
3.1g tojás4 kcal
-
1.4g méz4 kcal
A töltelékhez
Összesen
194
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.2 g
Zsír
-
Összesen 22.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 85 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 265.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 60 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 45 mg
-
Foszfor 120 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 52.5 g
-
Cukor 26 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 130.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 154 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 145 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 99 micro
-
β-crypt 6 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 102 micro
Összesen
432
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 57.3 g
Zsír
-
Összesen 178.5 g
-
Telített zsírsav 83 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 58 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 683 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2121.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 112 mg
-
Kálcium 478 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 962 mg
-
Nátrium 188 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 419.7 g
-
Cukor 206 mg
-
Élelmi rost 36 mg
VÍZ
-
Összesen 1042.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1229 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 18 mg
-
C vitamin: 32 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 69 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 202 micro
-
Kolin: 422 mg
-
Retinol - A vitamin: 1161 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 793 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 813 micro
Összesen
3457
kcal
- 3% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 62% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 10 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 118.8 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 27 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 54 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.5 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 58.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 69 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 44 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
194
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A lisztből, vajból, tojásból és mézből gyúrjunk egységes tésztát. Gyors mozdulatokkal dolgozzunk, és ha összeállt az egész, ne is gyúrjuk tovább, mert elveszti az omlósságát.
- A töltelék elkészítéséig tegyük hűtőbe, hogy a vaj visszadermedjen.
A töltelékhez
- Az almát pucoljuk meg, magozzuk ki, és vágjuk közepesen vastag szeletekre. A szőlőszemeket szedjük le a fürtről, és mossuk meg. A fügét vágjuk nagyobb szeletekre.
- Tegyük fel egy kevés vajon párolódni az almát, majd amikor elolvadt a zsiradék, öntsük a lábosba a bort, adjuk hozzá a mézet és a fűszereket is. Főzzük az egészet, amíg a bor majdnem teljesen elfő, az almaszeletek pedig puhák.
- Adjuk hozzá a szőlőt és a fügét is, de már ne főzzük sokáig, nehogy szétessenek a puha gyümölcsdarabok. Nagyjából 5 perc elég lesz arra, hogy átvegyék az ízeket.
- Vegyük le a tölteléket a tűzről, és keverjük bele a durvára vágott mandulát és diót.
- Hozzuk elő a tésztát a hűtőből, és vágjuk két egyforma darabra. Vajazzunk ki egy tepsit vagy más lapos sütőedényt (például egy kerek forma kivehető alját), és melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Nyújtsuk ki az alsó tésztalapot, hogy nagyjából 24-26 cm átmérőjű legyen. Persze nem baj, ha nem kör alakú. Halmozzuk a közepére a tölteléket. Ha még maradna a fazékban a boros léből, azt ne tegyük bele a pitébe, mert elázik tőle a tészta.
- Nyújtsuk ki a felső lapot is, és helyezzük a töltelékkel megpakolt tésztára. A széleket hajtsuk felfelé úgy, hogy lezárjuk vele a pitét. A hajtogatást csinálhatjuk dekoratívan, de simán is.
- A pite tetejét kenjük meg egy felvert tojással, majd tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük nagyjából 20-30 percig, vagy amíg a sütemény teteje aranybarna, és a széle is késznek tűnik. Felvágás előtt hagyjuk 40 percig pihenni, hogy majdnem teljesen kihűljön.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 1587
- Feltöltés dátuma: 2021. október 22.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
Lakos Benedek
373 recept
Guillaume Tirel, azaz Taillevent, a híres középkori francia szakács nagyjából 700 éves receptje ez. Almával, fügével és szőlővel, illetve fantasztikus fűszerekkel készül a tölteléke, a tésztája pedig hihetetlenül omlós.