Szőlős lepény borkrémmel
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
100g vaj717 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
1g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
1g citromhéj0 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
41g tojás52 kcal
-
10g tojássárgája32 kcal
-
50g cukor194 kcal
-
50g fehérbor41 kcal
A tetejére
-
50g szőlő33 kcal
-
13g mandulapehely74 kcal
Összesen
1675
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
400g finomliszt1456 kcal
-
400g vaj2868 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
3g citromhéj1 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
3g citromhéj1 kcal
-
80g citromlé18 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g cukor774 kcal
-
200g fehérbor164 kcal
A tetejére
-
200g szőlő132 kcal
-
50g mandulapehely295 kcal
Összesen
6700
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 21% Zsír
A tésztához
-
20.1g finomliszt73 kcal
-
20.1g vaj144 kcal
-
5g porcukor19 kcal
-
5.5g tojás7 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
0g só0 kcal
A krémhez
-
0.2g citromhéj0 kcal
-
4g citromlé1 kcal
-
8.3g tojás10 kcal
-
2g tojássárgája6 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
10g fehérbor8 kcal
A tetejére
-
10g szőlő7 kcal
-
2.5g mandulapehely15 kcal
Összesen
335
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 25.1 g
Zsír
-
Összesen 99.8 g
-
Telített zsírsav 55 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 32 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 657 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 815.9 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 76 mg
-
Foszfor 410 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 166.5 g
-
Cukor 85 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 187 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 858 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 93 micro
-
K vitamin: 15 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 383 mg
-
Retinol - A vitamin: 842 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 195 micro
-
β-crypt 14 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 579 micro
Összesen
1675
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 100.4 g
Zsír
-
Összesen 399.4 g
-
Telített zsírsav 220 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 129 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 28 g
-
Koleszterin 2628 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3263.5 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 263 mg
-
Kálcium 566 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 302 mg
-
Foszfor 1641 mg
-
Nátrium 462 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 665.8 g
-
Cukor 338 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 747.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3434 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 26 mg
-
C vitamin: 45 mg
-
D vitamin: 373 micro
-
K vitamin: 59 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 394 micro
-
Kolin: 1534 mg
-
Retinol - A vitamin: 3368 micro
-
α-karotin 32 micro
-
β-karotin 781 micro
-
β-crypt 54 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2316 micro
Összesen
6700
kcal
- 5% Fehérje
- 35% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 39% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5 g
Zsír
-
Összesen 20.1 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 132 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 163.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 28 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 82 mg
-
Nátrium 23 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.4 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 37.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 172 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 19 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 77 mg
-
Retinol - A vitamin: 169 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 39 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 116 micro
Összesen
335
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
400 g finomliszt
-
400 g vaj
-
100 g porcukor
-
2 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
1 csipet só
A krémhez
-
0.5 citromból nyert citromhéj
-
2 citromból nyert citromlé
-
3 db tojás
-
2 db tojássárgája
-
200 g cukor
-
2 dl fehérbor
A tetejére
-
20 dkg szőlő
-
5 dkg mandulapehely
Elkészítés
A tésztához
- Összemorzsoljuk kézzel a vajat és a lisztet, majd hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a citromhéjat és a sót.
- Fóliába téve, fél órára betesszük a hűtőbe. Utána kinyújtjuk kör alakúra, majd ismét fél órára betesszük a hűtőbe.
- Előre kivajazott, lisztezett formában 150°-on 40 percig sütjük – a közepére nehezéket kell tenni, hogy ne emelkedjen meg, ez lehet sütőpapíron bab/lencse, vagy ha ez nincs, akár egy serpenyő is megteszi.
- Amíg sül, elkészítjük a borkrémet. Vízgőz felett egy edénybe összekeverjük a hozzávalókat: először a cukrot és citromlevet, aztán hozzáadjuk egyenként a tojásokat és a bort.
- Ezt habverővel folyamatosan keverjük. Akkor jó, ha elkezd emelkedni és hab állagú lenni – ez igen munkaigényes, de megéri türelmesnek lenni.
- Ha kész, rátöltjük a tésztára, beledobáljuk a szőlőszemeket, és kb. 10 percig sütjük még.
- Ezalatt mandulát pirítunk, amit majd az elkészült, sütemény tetejére szórunk.
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 60 perc
- Receptkönyvben: 19
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2731
- Feltöltés dátuma: 2011. július 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
A 19. századi Legújabb és legteljesebb nagy házi cukrászatban olvasható a borkrém receptje, ami szerintem már címében is olyan hivogató, hogy muszáj elkészíteni. Tulajdonképpen ez egyfajta sodó, szóval, kicsit munkás, ám nagyon finom és több mindennel kombinálható. Én a itt szőlővel hoztam össze. A tészta receptje a zseniális és főkedvenc Heston Blumenthal nyomán készült, a többit én találtam ki - na, sok különlegesség nincs is benne, inkább az egyszerűségre törekedtem.... Eredetileg a mandula helyett pisztácia lett volna, de végül ez talán még jobb is lett. A régi tehát ebből a receptből a borkrém.