Szőlőlekvár Katharosz konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Katharosz
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
819
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
3274
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.7 g
Zsír
-
Összesen 1.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 314.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 82 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 55 mg
-
Foszfor 155 mg
-
Nátrium 16 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 213.9 g
-
Cukor 192 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 628.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 36 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 110 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 296 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 547 micro
Összesen
819
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.8 g
Zsír
-
Összesen 5.1 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1257.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 329 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 219 mg
-
Foszfor 619 mg
-
Nátrium 65 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 855.7 g
-
Cukor 770 mg
-
Élelmi rost 30 mg
VÍZ
-
Összesen 2515.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 92 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 145 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 442 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 70 micro
-
Kolin: 174 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 31 micro
-
β-karotin 1182 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2187 micro
Összesen
3274
kcal
- 1% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 74% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.6 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 34.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 17 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.6 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 69.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 60 micro
Összesen
91
kcal
Elkészítés
- A szőlőt alaposan megmossuk, majd leszemezzük, és az így kapott szemeket egyenként kinyomjuk a héjából. A magos belét és a héjakat külön-külön tálba gyűjtjük. Ez sajnos elég macerás munka!
- A kész magos részt egy magasabb falú, rozsdamentes fazékba feltesszük főzni, 20 percig főzzük, közben néha megkeverjük. Ezután a tűzről levéve egy sűrű szitán áttörjük, a keletkező magokat eltávolítjuk.
- Az edényt átöblítjük, hogy ne maradjon benne mag. A tiszta edénybe rakjuk az átpasszírozott részt, a szőlő félretett héját és a jól megmosott, gerezdekre vágott citromot, természetesen a magokat eltávolítjuk belőle.
- Ezután újra feltesszük főzni, a forrástól számítva 40 percig főzzük, közben sűrűn kevergetjük, a keletkező habot leszedjük.
- 40 perc főzés után kiszedjük a citromdarabokat, majd hozzáadjuk a cukrot, folyamatos kevergetés mellett még további 15 percig főzzük.
- Végül a tűzről levéve tisztára mosott és csirátlanított csavaros üvegekbe merjük, szorosan lezárjuk, majd egy pár percre fejre állítjuk, ezután száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig. Ebből a mennyiségből 4 db 3 dl-s üveggel lett, valamint maradt egy kis tálnyi kóstoló is.
- Tipp: kissé macerás az előkészítése, de a héját csak így tudjuk megmenteni, mivel nagyon finom lesz a lekvárban.
- Elkészítettem: 3 alkalommal
- Receptkönyvben: 56
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 4963
- Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 27.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Katharosz
499 recept
Beléptünk a őszbe, sok finom gyümölcsöt kínál részünkre! Az idén is sokféle lekvárt készítettem már, most az Otelló szőlőre eset a választásom, csak ajánlani tudom ezt a különleges csemegét!