r
Nosalty Logó

Szőlőlekvár Katharosz konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Katharosz
Szőlőlekvár Katharosz konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 819 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3274 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 91 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    314.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.9 g
  • Cukor
    192 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    628.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    296 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    547 micro
Összesen 819 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1257.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    329 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    619 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    855.7 g
  • Cukor
    770 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    2515.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    442 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    1182 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2187 micro
Összesen 3274 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 91 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szőlőt alaposan megmossuk, majd leszemezzük, és az így kapott szemeket egyenként kinyomjuk a héjából. A magos belét és a héjakat külön-külön tálba gyűjtjük. Ez sajnos elég macerás munka!
  2. A kész magos részt egy magasabb falú, rozsdamentes fazékba feltesszük főzni, 20 percig főzzük, közben néha megkeverjük. Ezután a tűzről levéve egy sűrű szitán áttörjük, a keletkező magokat eltávolítjuk.
  3. Az edényt átöblítjük, hogy ne maradjon benne mag. A tiszta edénybe rakjuk az átpasszírozott részt, a szőlő félretett héját és a jól megmosott, gerezdekre vágott citromot, természetesen a magokat eltávolítjuk belőle.
  4. Ezután újra feltesszük főzni, a forrástól számítva 40 percig főzzük, közben sűrűn kevergetjük, a keletkező habot leszedjük.
  5. 40 perc főzés után kiszedjük a citromdarabokat, majd hozzáadjuk a cukrot, folyamatos kevergetés mellett még további 15 percig főzzük.
  6. Végül a tűzről levéve tisztára mosott és csirátlanított csavaros üvegekbe merjük, szorosan lezárjuk, majd egy pár percre fejre állítjuk, ezután száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig. Ebből a mennyiségből 4 db 3 dl-s üveggel lett, valamint maradt egy kis tálnyi kóstoló is.
  7. Tipp: kissé macerás az előkészítése, de a héját csak így tudjuk megmenteni, mivel nagyon finom lesz a lekvárban.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4958
  • Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 27.

Receptkategóriák

Szőlőlekvár Katharosz konyhájából
Katharosz 499 recept

Beléptünk a őszbe, sok finom gyümölcsöt kínál részünkre! Az idén is sokféle lekvárt készítettem már, most az Otelló szőlőre eset a választásom, csak ajánlani tudom ezt a különleges csemegét!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk