r
Nosalty Logó

Szőlőlekvár Katharosz konyhájából

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Katharosz
Szőlőlekvár Katharosz konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 819 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 3274 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 91 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    1.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    314.3 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    55 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    16 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    213.9 g
  • Cukor
    192 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    628.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    110 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    43 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    296 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    547 micro
Összesen 819 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.8 g

Zsír

  • Összesen
    5.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1257.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    329 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    219 mg
  • Foszfor
    619 mg
  • Nátrium
    65 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    855.7 g
  • Cukor
    770 mg
  • Élelmi rost
    30 mg

VÍZ

  • Összesen
    2515.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    92 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    442 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    70 micro
  • Kolin:
    174 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    31 micro
  • β-karotin
    1182 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2187 micro
Összesen 3274 kcal
  • 1% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 74% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.6 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    34.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    17 mg
  • Nátrium
    2 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.6 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    69.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    60 micro
Összesen 91 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A szőlőt alaposan megmossuk, majd leszemezzük, és az így kapott szemeket egyenként kinyomjuk a héjából. A magos belét és a héjakat külön-külön tálba gyűjtjük. Ez sajnos elég macerás munka!
  2. A kész magos részt egy magasabb falú, rozsdamentes fazékba feltesszük főzni, 20 percig főzzük, közben néha megkeverjük. Ezután a tűzről levéve egy sűrű szitán áttörjük, a keletkező magokat eltávolítjuk.
  3. Az edényt átöblítjük, hogy ne maradjon benne mag. A tiszta edénybe rakjuk az átpasszírozott részt, a szőlő félretett héját és a jól megmosott, gerezdekre vágott citromot, természetesen a magokat eltávolítjuk belőle.
  4. Ezután újra feltesszük főzni, a forrástól számítva 40 percig főzzük, közben sűrűn kevergetjük, a keletkező habot leszedjük.
  5. 40 perc főzés után kiszedjük a citromdarabokat, majd hozzáadjuk a cukrot, folyamatos kevergetés mellett még további 15 percig főzzük.
  6. Végül a tűzről levéve tisztára mosott és csirátlanított csavaros üvegekbe merjük, szorosan lezárjuk, majd egy pár percre fejre állítjuk, ezután száraz dunsztba tesszük a teljes kihűlésig. Ebből a mennyiségből 4 db 3 dl-s üveggel lett, valamint maradt egy kis tálnyi kóstoló is.
  7. Tipp: kissé macerás az előkészítése, de a héját csak így tudjuk megmenteni, mivel nagyon finom lesz a lekvárban.
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 56
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 4960
  • Feltöltés dátuma: 2019. szeptember 27.

Receptkategóriák

Szőlőlekvár Katharosz konyhájából
Katharosz 499 recept

Beléptünk a őszbe, sok finom gyümölcsöt kínál részünkre! Az idén is sokféle lekvárt készítettem már, most az Otelló szőlőre eset a választásom, csak ajánlani tudom ezt a különleges csemegét!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...