r
Nosalty Logó

Szilvás-mákos pite

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Takibácsi
Szilvás-mákos pite
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 377 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 3752 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 255 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    4.7 g

Zsír

  • Összesen
    18.1 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    345.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    159 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    41 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    7 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    49.1 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    110 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    26 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 377 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    47.1 g

Zsír

  • Összesen
    181.2 g
  • Telített zsírsav
    89 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    45 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    35 g
  • Koleszterin
    370 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3455.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    1594 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    413 mg
  • Foszfor
    1237 mg
  • Nátrium
    74 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    490.6 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    124 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    12 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    158 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    257 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    49 micro
Összesen 3752 kcal
  • 6% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 14% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.2 g

Zsír

  • Összesen
    12.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    25 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    234.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    108 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    84 mg
  • Nátrium
    5 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.2 g
  • Cukor
    10 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    8.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    76 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    5 mg
  • Retinol - A vitamin:
    75 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    3 micro
Összesen 255 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Sütés

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a vajjal, cukorral, 2-3 evőkanál tejföllel (esetleg hideg vízzel) és a sóval jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg jól nyújtható tésztát kapunk.
  2. Ezután lefedve hűtőbe tesszük pihentetni legalább 1 órára, de ha több időnk is van, annál jobb.

Töltelék

  1. A szilvabefőttet daraboljuk (kb. negyedekre), és tegyük egy tálba.
  2. Majd adjuk hozzá a citromlevet és a fahéjat, keverjük össze.
  3. Ezután mehet rá a vaníliás cukor, porcukor és a darált mák, ezzel szintén keverjük össze, majd legvégül a kanál tejföl, amivel jól forgassuk össze a szilvás masszát.

Sütés

  1. A tésztát vegyük ki a hűtőből, és osszuk 1 kisebb és egy nagyobb darabra (én kb. 1/3-2/3 arányban vágtam ketté).
  2. A nagyobb darabot picit gyúrjuk meg, és kezdjük el kinyújtani vékonyra és akkorára, hogy beleférjen a formába. Fektessük a kivajazott piteformába a tésztát, és simítsuk az aljára és az oldalára, majd villával szurkáljuk meg több helyen. (Én a képen látható pitét egy 24 cm-es kapcsos sima tortaformában sütöttem pite magasságig nyújtva a tésztát az oldalán, mert a piteformában egy almás pite sült.)
  3. Ha ezzel megvagyunk, akkor öntsük a tésztára a szilvás keveréket, és egyenletesen oszlassuk el a formában. Ha a tészta kicsit túllóg, akkor próbáljuk meg visszahajtani a maradék tésztát a tetejére.
  4. A korábban félretett kisebb tésztadarabot pedig hidegen, nagy lyukú reszelőn reszeljük a tetejére, nagyjából egyenletesen elosztva.
  5. 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt szép barnára sütjük.
  6. Ha megsült, kivesszük, és pihentetjük, mielőtt felszeleteljük (én legalább 1-2 órát szoktam pihentetni).
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 24
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 64
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 4668
  • Feltöltés dátuma: 2016. október 14.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Szilvás-mákos pite
Takibácsi 27 recept

Esküvőn jártunk, ahol a "szokásos" menyasszonyi tortán kívül pitékből is lehetett választani. Mivel nálam a pite minden formában jöhet, és annyira finomak voltak, elkértem a receptet. A tészta tehát úgy készült, ahogy a receptben kaptam, a töltelék pedig aszerint, hogy második piteként mi lenne szuper egy almás-gránátalmás pite mellé vendégeket várva. Persze a vége az lett, hogy az almás pite lett a második, és ez pedig az első, legalább is ez fogyott el először :) Sajnos sem fagyasztva, sem frissen nem tudtam szilvához jutni, így befőttből készült, de isteni lett.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...