Szilvás-mákos pite
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Takibácsi
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
Tészta
-
25g finomliszt91 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
2g cukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
6g tejföl12 kcal
Töltelék
-
75g szilvabefőtt54 kcal
-
10g mák53 kcal
-
10g porcukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
8 kcal
-
1g citromlé0 kcal
-
2g tejföl4 kcal
Sütés
Összesen
377
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
Tészta
-
250g finomliszt910 kcal
-
150g vaj1076 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
0g só0 kcal
-
60g tejföl119 kcal
Töltelék
-
750g szilvabefőtt540 kcal
-
100g mák525 kcal
-
100g porcukor387 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
20g vaníliás cukor77 kcal
-
6g citromlé1 kcal
-
20g tejföl40 kcal
Sütés
Összesen
3752
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
Tészta
-
16.9g finomliszt62 kcal
-
10.2g vaj73 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
4.1g tejföl8 kcal
Töltelék
-
50.8g szilvabefőtt37 kcal
-
6.8g mák36 kcal
-
6.8g porcukor26 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.4g vaníliás cukor5 kcal
-
0.4g citromlé0 kcal
-
1.4g tejföl3 kcal
Sütés
Összesen
255
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.7 g
Zsír
-
Összesen 18.1 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 345.5 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 159 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 41 mg
-
Foszfor 124 mg
-
Nátrium 7 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 49.1 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 12.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 110 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 26 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
Összesen
377
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 47.1 g
Zsír
-
Összesen 181.2 g
-
Telített zsírsav 89 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 45 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 35 g
-
Koleszterin 370 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3455.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 104 mg
-
Kálcium 1594 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 413 mg
-
Foszfor 1237 mg
-
Nátrium 74 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 490.6 g
-
Cukor 146 mg
-
Élelmi rost 26 mg
VÍZ
-
Összesen 124 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 12 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 158 micro
-
Kolin: 79 mg
-
Retinol - A vitamin: 1103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 257 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 49 micro
Összesen
3752
kcal
- 6% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 21% Zsír
- 14% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.2 g
Zsír
-
Összesen 12.3 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 25 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 234.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 108 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 84 mg
-
Nátrium 5 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 33.2 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 8.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 75 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Összesen
255
kcal
Hozzávalók
Tészta
-
25 dkg finomliszt
-
2 ek cukor
-
1 csipet só
-
3 ek tejföl
Töltelék
-
10 dkg porcukor
-
2 csomag vaníliás cukor
-
2 teáskanál citromlé
-
1 ek tejföl
Sütés
Elkészítés
Tészta
- A lisztet a vajjal, cukorral, 2-3 evőkanál tejföllel (esetleg hideg vízzel) és a sóval jól összegyúrjuk. Addig gyúrjuk, míg jól nyújtható tésztát kapunk.
- Ezután lefedve hűtőbe tesszük pihentetni legalább 1 órára, de ha több időnk is van, annál jobb.
Töltelék
- A szilvabefőttet daraboljuk (kb. negyedekre), és tegyük egy tálba.
- Majd adjuk hozzá a citromlevet és a fahéjat, keverjük össze.
- Ezután mehet rá a vaníliás cukor, porcukor és a darált mák, ezzel szintén keverjük össze, majd legvégül a kanál tejföl, amivel jól forgassuk össze a szilvás masszát.
Sütés
- A tésztát vegyük ki a hűtőből, és osszuk 1 kisebb és egy nagyobb darabra (én kb. 1/3-2/3 arányban vágtam ketté).
- A nagyobb darabot picit gyúrjuk meg, és kezdjük el kinyújtani vékonyra és akkorára, hogy beleférjen a formába. Fektessük a kivajazott piteformába a tésztát, és simítsuk az aljára és az oldalára, majd villával szurkáljuk meg több helyen. (Én a képen látható pitét egy 24 cm-es kapcsos sima tortaformában sütöttem pite magasságig nyújtva a tésztát az oldalán, mert a piteformában egy almás pite sült.)
- Ha ezzel megvagyunk, akkor öntsük a tésztára a szilvás keveréket, és egyenletesen oszlassuk el a formában. Ha a tészta kicsit túllóg, akkor próbáljuk meg visszahajtani a maradék tésztát a tetejére.
- A korábban félretett kisebb tésztadarabot pedig hidegen, nagy lyukú reszelőn reszeljük a tetejére, nagyjából egyenletesen elosztva.
- 200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 45 perc alatt szép barnára sütjük.
- Ha megsült, kivesszük, és pihentetjük, mielőtt felszeleteljük (én legalább 1-2 órát szoktam pihentetni).
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 24
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 64
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 4675
- Feltöltés dátuma: 2016. október 14.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Takibácsi
27 recept
Esküvőn jártunk, ahol a "szokásos" menyasszonyi tortán kívül pitékből is lehetett választani. Mivel nálam a pite minden formában jöhet, és annyira finomak voltak, elkértem a receptet. A tészta tehát úgy készült, ahogy a receptben kaptam, a töltelék pedig aszerint, hogy második piteként mi lenne szuper egy almás-gránátalmás pite mellé vendégeket várva. Persze a vége az lett, hogy az almás pite lett a második, és ez pedig az első, legalább is ez fogyott el először :) Sajnos sem fagyasztva, sem frissen nem tudtam szilvához jutni, így befőttből készült, de isteni lett.