r
Nosalty Logó

Szenátusi bableves

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
witch
Szenátusi bableves
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 282 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 2243 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
Összesen 52 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    910.7 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    200 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    135 mg
  • Foszfor
    219 mg
  • Nátrium
    337 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.6 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    376.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    125 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    99 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    262 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    309 micro
  • β-karotin
    1040 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    352 micro
Összesen 282 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    129.7 g

Zsír

  • Összesen
    32.1 g
  • Telített zsírsav
    18 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    65 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7285.7 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    67 mg
  • Kálcium
    1598 mg
  • Vas
    58 mg
  • Magnézium
    1079 mg
  • Foszfor
    1753 mg
  • Nátrium
    2695 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    372.7 g
  • Cukor
    28 mg
  • Élelmi rost
    88 mg

VÍZ

  • Összesen
    3014.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    997 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    123 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    793 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2099 micro
  • Kolin:
    389 mg
  • Retinol - A vitamin:
    201 micro
  • α-karotin
    2476 micro
  • β-karotin
    8321 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    2813 micro
Összesen 2243 kcal
  • 4% Fehérje
  • 11% Szénhidrát
  • 1% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    3 g

Zsír

  • Összesen
    0.7 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    1 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    169.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    37 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    41 mg
  • Nátrium
    63 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    8.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    70.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    23 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    49 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    5 micro
  • α-karotin
    58 micro
  • β-karotin
    193 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    65 micro
Összesen 52 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A babot átválogatjuk, váltott vízben megmossuk. Tiszta, hideg vizet engedve rá, éjszakára beáztatjuk.
  2. Másnap leöntjük az áztatóvizet a babról, beleöntjük egy nagy fazékba. Hozzáadjuk a húsos sonkacsontot, felöntjük kb. 2.5 liter vízzel. Közepes lángon elkezdjük főzni, amikor a víz gyengéden forr, lejjebb tekerjük a lángot, és kb. 1.5 órát főzzük. Vegyük ki a csontot egy tányérra, hogy hűljön. Szedjük le a húst róla, amit találáskor mindenki ízlés szerint rak majd a levesebe.
  3. Amíg a bab elkészül, egy kislábasban főzzük meg a megpucolt és cikkekre vágott burgonyát. Szűrjük le, a tejet ráöntve törjük meg.
  4. Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Pároljuk puhára a kockára vágott hagymát, a felszeletelt zellert, illetve a répát meg a finomra vágott fokhagymát.
  5. Adjuk a leveshez a burgonyapépet meg a párolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Főzzük össze pár perc alatt, hintsük meg az apróra vágott petrezselyemmel.
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 42
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 2
  • Össznézettség: 2408
  • Feltöltés dátuma: 2017. május 10.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Régóta szerettem volna kipróbálni ezt a receptet, ami végül is maradék sonkacsont hasznosítására jó. Végre nem felejtettem el, és megfőztem most húsvét után. Nagyon egyszerű étel, főleg az eredeti elkészítés szerint. Az amerikai Szenátus étkezdéjében állítólag az 1900-as évek elejétől szerepel a menün. Akkoriban csak bab, sonkacsont, hagyma meg petrezselyem volt benne. Persze a háziasszonyok kicsit kibővítettek még ezzel-azzal, hogy meg ízletesebb legyen. Én is tettem hozza valamit: egy szál sárgarépát, mert attól színesebb.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...