Szenátusi bableves
cukormentes
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
witch
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
63g gyöngybab208 kcal
-
63g sertéscsont0 kcal
-
313g víz0 kcal
-
38g burgonya22 kcal
-
16g tej9 kcal
-
4g vaj27 kcal
-
21g vöröshagyma8 kcal
-
1 kcal
-
10g sárgarépa4 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
282
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
500g gyöngybab1665 kcal
-
500g sertéscsont0 kcal
-
2500g víz0 kcal
-
300g burgonya173 kcal
-
125g tej70 kcal
-
30g vaj215 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
5 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
6g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
2243
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
-
11.6g gyöngybab39 kcal
-
11.6g sertéscsont0 kcal
-
58.1g víz0 kcal
-
7g burgonya4 kcal
-
2.9g tej2 kcal
-
0.7g vaj5 kcal
-
4g vöröshagyma1 kcal
-
0.9g halványító zeller0 kcal
-
1.9g sárgarépa1 kcal
-
0.1g fokhagyma0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
Összesen
52
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 16.2 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 8 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 910.7 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 200 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 219 mg
-
Nátrium 337 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.6 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 376.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 125 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 99 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 262 micro
-
Kolin: 49 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 309 micro
-
β-karotin 1040 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 352 micro
Összesen
282
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 129.7 g
Zsír
-
Összesen 32.1 g
-
Telített zsírsav 18 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 8 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 65 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7285.7 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 67 mg
-
Kálcium 1598 mg
-
Vas 58 mg
-
Magnézium 1079 mg
-
Foszfor 1753 mg
-
Nátrium 2695 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 372.7 g
-
Cukor 28 mg
-
Élelmi rost 88 mg
VÍZ
-
Összesen 3014.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 997 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 123 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 793 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2099 micro
-
Kolin: 389 mg
-
Retinol - A vitamin: 201 micro
-
α-karotin 2476 micro
-
β-karotin 8321 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 2813 micro
Összesen
2243
kcal
- 4% Fehérje
- 11% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 85% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 169.4 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 37 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 41 mg
-
Nátrium 63 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 8.7 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 70.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 49 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 5 micro
-
α-karotin 58 micro
-
β-karotin 193 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 65 micro
Összesen
52
kcal
Hozzávalók
-
50 dkg gyöngybab
-
2.5 l víz
-
30 dkg burgonya
-
125 ml tej
-
3 dkg vaj
-
1 nagy fej vöröshagyma
-
1 közepes szár halványító zeller
-
1 közepes db sárgarépa
-
2 gerezd fokhagyma
-
1 csokor petrezselyem
-
1 teáskanál só
-
fekete bors ízlés szerint
Elkészítés
- A babot átválogatjuk, váltott vízben megmossuk. Tiszta, hideg vizet engedve rá, éjszakára beáztatjuk.
- Másnap leöntjük az áztatóvizet a babról, beleöntjük egy nagy fazékba. Hozzáadjuk a húsos sonkacsontot, felöntjük kb. 2.5 liter vízzel. Közepes lángon elkezdjük főzni, amikor a víz gyengéden forr, lejjebb tekerjük a lángot, és kb. 1.5 órát főzzük. Vegyük ki a csontot egy tányérra, hogy hűljön. Szedjük le a húst róla, amit találáskor mindenki ízlés szerint rak majd a levesebe.
- Amíg a bab elkészül, egy kislábasban főzzük meg a megpucolt és cikkekre vágott burgonyát. Szűrjük le, a tejet ráöntve törjük meg.
- Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Pároljuk puhára a kockára vágott hagymát, a felszeletelt zellert, illetve a répát meg a finomra vágott fokhagymát.
- Adjuk a leveshez a burgonyapépet meg a párolt zöldségeket, sózzuk, borsozzuk. Főzzük össze pár perc alatt, hintsük meg az apróra vágott petrezselyemmel.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 42
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 2408
- Feltöltés dátuma: 2017. május 10.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
witch
735 recept
Régóta szerettem volna kipróbálni ezt a receptet, ami végül is maradék sonkacsont hasznosítására jó. Végre nem felejtettem el, és megfőztem most húsvét után. Nagyon egyszerű étel, főleg az eredeti elkészítés szerint. Az amerikai Szenátus étkezdéjében állítólag az 1900-as évek elejétől szerepel a menün. Akkoriban csak bab, sonkacsont, hagyma meg petrezselyem volt benne. Persze a háziasszonyok kicsit kibővítettek még ezzel-azzal, hogy meg ízletesebb legyen. Én is tettem hozza valamit: egy szál sárgarépát, mert attól színesebb.