Svéd sáfrányos kalács
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
125g finomliszt455 kcal
-
5 kcal
-
15g tojássárgája48 kcal
-
1g kockacukor3 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
75g tej42 kcal
-
15g vaj108 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g sáfrány1 kcal
-
0g kardamom1 kcal
-
6g mazsola16 kcal
Összesen
679
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
500g finomliszt1820 kcal
-
20g friss élesztő21 kcal
-
60g tojássárgája193 kcal
-
3g kockacukor12 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
300g tej168 kcal
-
60g vaj430 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g sáfrány3 kcal
-
1g kardamom3 kcal
-
22g mazsola66 kcal
Összesen
2716
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
-
51.7g finomliszt188 kcal
-
2.1g friss élesztő2 kcal
-
6.2g tojássárgája20 kcal
-
0.3g kockacukor1 kcal
-
0g édesítőszer0 kcal
-
31g tej17 kcal
-
6.2g vaj44 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g sáfrány0 kcal
-
0.1g kardamom0 kcal
-
2.3g mazsola7 kcal
Összesen
279
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 18.3 g
Zsír
-
Összesen 19 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 195 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 495.7 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 51 mg
-
Kálcium 133 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 34 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 52 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 105.3 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 29.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 160 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 33 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 95 micro
-
Kolin: 141 mg
-
Retinol - A vitamin: 156 micro
-
α-karotin 6 micro
-
β-karotin 37 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 187 micro
Összesen
679
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 73.3 g
Zsír
-
Összesen 76.1 g
-
Telített zsírsav 40 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 22 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 780 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1982.9 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 206 mg
-
Kálcium 531 mg
-
Vas 9 mg
-
Magnézium 135 mg
-
Foszfor 881 mg
-
Nátrium 209 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 421.1 g
-
Cukor 31 mg
-
Élelmi rost 16 mg
VÍZ
-
Összesen 118.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 639 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 131 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 378 micro
-
Kolin: 564 mg
-
Retinol - A vitamin: 625 micro
-
α-karotin 23 micro
-
β-karotin 148 micro
-
β-crypt 20 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 746 micro
Összesen
2716
kcal
- 10% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 11% Zsír
- 17% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 7.6 g
Zsír
-
Összesen 7.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 81 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 205.1 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 91 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 12.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 66 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 58 mg
-
Retinol - A vitamin: 65 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 77 micro
Összesen
279
kcal
Hozzávalók
-
2 dkg friss élesztő
-
3 db tojássárgája
-
1 db kockacukor
-
3 dl tej
-
1 csipet só
-
0.5 tk kardamom
-
1 marék mazsola
Elkészítés
- Az élesztőt szokás szerint langyos tejben, kockacukorral és kevés liszttel elkeverjük, amíg galuska sűrűségű nem lesz, és 15 perc alatt felfuttatjuk.
- A maradék langyos tejben elkeverünk 2 tojássárgát, az olvasztott és kihűtött zsiradékot és a feloldott édesítőt.
- A liszthez adjuk a sót, fűszereket, a tejes kutyulékot és a felfutott élesztőt, majd alaposan, kb. 10 percig dagasztjuk, amíg a tészta elválik az edény falától. A mazsolát az utolsó néhány percben keverjük hozzá.
- 40 perc alatt a duplájára kelesztjük.
- Négyes vagy hármas fonással egy kerekebb kalácsot fonunk, és még 30 percig 30 fokos sütőben újra kelesztjük.
- Kiemeljük, a sütőt 200 fokra melegítjük, és 35 perc alatt készre sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 35 perc
- Receptkönyvben: 28
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 5476
- Feltöltés dátuma: 2010. március 08.
Ajánló
Uzsonnára, egy finom gyümölcstea mellé.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Svéd péksüti, Luca napra. Egy jó ötlet arra, hogy lehet a szokásos mazsolás vagy kakaós kalács helyett egy kis változatosságot vinni a kelt tészták világába. A kardamomtól és a sáfránytól nem csak a színe lesz különlegesen aranyló, de az íze is egészen aromássá válik.