Sütőtökös burgonyagombóc
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
133g burgonya77 kcal
-
83g finomliszt303 kcal
-
28g tojás35 kcal
-
5g disznózsír45 kcal
-
1g só0 kcal
A töltelékhez
-
333g kanadai sütőtök126 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
8g méz25 kcal
A hempergetéshez
-
42g zsemlemorzsa165 kcal
-
24 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
800g burgonya462 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
30g disznózsír271 kcal
-
6g só0 kcal
A töltelékhez
-
2000g kanadai sütőtök756 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
50g méz152 kcal
A hempergetéshez
-
250g zsemlemorzsa988 kcal
-
16g napraforgó olaj141 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
A tésztához
-
21g burgonya12 kcal
-
13.1g finomliszt48 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
0.8g disznózsír7 kcal
-
0.2g só0 kcal
A töltelékhez
-
52.4g kanadai sütőtök20 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.3g méz4 kcal
A hempergetéshez
-
6.5g zsemlemorzsa26 kcal
-
0.4g napraforgó olaj4 kcal
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 22.1 g
Zsír
-
Összesen 13.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 95 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1568.3 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 48 mg
-
Kálcium 249 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 158 mg
-
Foszfor 356 mg
-
Nátrium 746 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 150.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 12 mg
VÍZ
-
Összesen 353.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1528 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 79 mg
-
D vitamin: 25 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 168 micro
-
Kolin: 101 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 2335 micro
-
β-karotin 11834 micro
-
β-crypt 9721 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 146 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 132.5 g
Zsír
-
Összesen 80.2 g
-
Telített zsírsav 23 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 569 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9409.7 g
-
Cink 13 mg
-
Szelén 288 mg
-
Kálcium 1497 mg
-
Vas 37 mg
-
Magnézium 945 mg
-
Foszfor 2138 mg
-
Nátrium 4477 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 10 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 905.1 g
-
Cukor 100 mg
-
Élelmi rost 71 mg
VÍZ
-
Összesen 2122.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9170 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 33 mg
-
C vitamin: 471 mg
-
D vitamin: 150 micro
-
K vitamin: 50 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 5 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 50 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1010 micro
-
Kolin: 604 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 14011 micro
-
β-karotin 71003 micro
-
β-crypt 58326 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 874 micro
- 4% Fehérje
- 28% Szénhidrát
- 2% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
β-karotin
-
β-crypt
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 15 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 246.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 56 mg
-
Nátrium 117 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 55.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 240 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 4 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 6 micro
-
α-karotin 367 micro
-
β-karotin 1860 micro
-
β-crypt 1528 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 23 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük, majd a vizet leöntjük róla.
- Tálba téve a burgonyát, jó alaposan összetörjük, teszünk bele egy kis sót, a tojásokat, lisztet, sertészsírt, és elkezdjük a tésztát összedolgozni (ha szükséges teszünk bele még lisztet, kézzel is érezni, és látni is, ahogy alakul a tészta, összeáll), majd kicsit pihentetjük.
A töltelékhez
- A sütőtököket félbevágjuk, kikaparjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe téve, alufóliával letakarva, a sütőben megsütjük (a sütési idő a tök nagyságától és a sütőtől is függ).
- A megsült tököket a sütőből kivesszük, a belsejüket egy másik tálba kanalazzuk ki, teszünk bele mézet, pici sót, fahéjat, és alaposan átkeverjük.
- A lisztezett deszkán a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk, és a közepébe egy kiskanállal teszünk a sütőtökpüréből, majd gombóccá formázzuk, mindet elkészítjük így.
- Közben feltesszük a sós vizet forrni, amiben a gombócokat főzzük ki, kevés olajat teszünk bele.
A hempergetéshez
- Amíg a víz forrását várjuk, a gombócokat betöltöttük, mind kész, elkészítjük egy lábasban az olajon kis lángon az aranybarnára megpirított prézlit, amibe a kész burgonyagombócokat megforgatjuk. Ha aranybarna, kikapcsoljuk alatta a lángot.
- Forrásban lévő vízbe a gombócokat beletesszük (egyszerre ne túl sokat, majd ha megfőtt, feljön a víz tetejére) kiszedjük, lecsepegtetjük, és a prézlibe beleforgatjuk, egy harmadik tálba téve, addig folytatjuk a gombócok főzését, amíg az összeset ki nem főztük, bele nem forgattuk a prézlibe.
- A töltött, kifőzött, megforgatott prézlis gombócokat a megmaradt sütőtökpürével tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 170 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 18
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 2704
- Feltöltés dátuma: 2011. december 03.
Ajánló
Finom bort kínáljunk hozzá, vagy sok ásványvizet. Előtte csak egy kis zöldséglevest készítsünk, eléggé laktató a gombóc.:-) A burgonyától is függ, hogy mennyi lisztet használunk, legyen kéznél, eleinte inkább kevesebb lisztet tegyünk bele, majd érezni és látni is fogjuk, mennyi szükségeltetik még bele, a gombóctészta összeállításakor. A gombócot elkészíthetjük simán, töltés nélkül is, és úgy tegyük mellé a sütőtökös krémet. Ki, hogy szeretné:-) Tálalhatjuk még: tejfölös-barnacukros-fahéjas keverékkel, de a tejföl legyen szobameleg, különben lehűti az ételt. Tipp: A főzővízbe , akár a burgonyáé, akár a gombócé: másfél csapott teáskanálnyi sót raktam,kb.:2.5-3 liter vízhez, az összes többibe a csipet az kb. kávéskanál végének ( ahol fogjuk) ,a hegyén lévő só mennyiségét jelenti, azaz, éppenhogy, csak picit érezni lehessen. Ízlés szerint egyébként. :-)
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- Speciális étrendek:
Szeretjük a sült tököt, és a burgonyás gombócot, amit lehet édesen és sósan is tölteni. A fiam kedvéért készült el így, ő ugyanis a sütőtököt, bármennyire csábító a színe és illata, magában nem szereti, viszont ételben, sütinek igen: -krémlevesnek , és bármi más módon, -nagyon jó receptekkel találkoztam, sikeres próbák voltak az utóbbi időben!!! :-))),pld.: Flóra: sütőtökös sütije, lepénykéi, gofrija, felfújtja és túrógombóca, mind mesés volt.,- vagy labopetra sült tökös almás csirkecombja, vagy Java46 curryje,esetleg Hangya6. sült tök körete.Csak néhányat említve. :-)), - Én ezt az ételt próbáltam ki. Elfogyott.:-))