r
Nosalty Logó

Sütőtökös burgonyagombóc

cukrot taratalmaz laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Éva-Anyóca
Sütőtökös burgonyagombóc
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Összesen 800 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Összesen 4798 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Összesen 126 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.1 g

Zsír

  • Összesen
    13.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    95 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1568.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    48 mg
  • Kálcium
    249 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    158 mg
  • Foszfor
    356 mg
  • Nátrium
    746 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    150.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    353.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1528 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    79 mg
  • D vitamin:
    25 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    8 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    168 micro
  • Kolin:
    101 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    2335 micro
  • β-karotin
    11834 micro
  • β-crypt
    9721 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    146 micro
Összesen 800 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    132.5 g

Zsír

  • Összesen
    80.2 g
  • Telített zsírsav
    23 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    569 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    9409.7 g
  • Cink
    13 mg
  • Szelén
    288 mg
  • Kálcium
    1497 mg
  • Vas
    37 mg
  • Magnézium
    945 mg
  • Foszfor
    2138 mg
  • Nátrium
    4477 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    10 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    905.1 g
  • Cukor
    100 mg
  • Élelmi rost
    71 mg

VÍZ

  • Összesen
    2122.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9170 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    33 mg
  • C vitamin:
    471 mg
  • D vitamin:
    150 micro
  • K vitamin:
    50 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    50 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1010 micro
  • Kolin:
    604 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    14011 micro
  • β-karotin
    71003 micro
  • β-crypt
    58326 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    874 micro
Összesen 4798 kcal
  • 4% Fehérje
  • 28% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • β-crypt
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    15 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    246.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    39 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    25 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    117 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    23.7 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    240 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    6 micro
  • α-karotin
    367 micro
  • β-karotin
    1860 micro
  • β-crypt
    1528 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    23 micro
Összesen 126 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. A burgonyát megpucoljuk, felkockázzuk, és enyhén sós vízben megfőzzük, majd a vizet leöntjük róla.
  2. Tálba téve a burgonyát, jó alaposan összetörjük, teszünk bele egy kis sót, a tojásokat, lisztet, sertészsírt, és elkezdjük a tésztát összedolgozni (ha szükséges teszünk bele még lisztet, kézzel is érezni, és látni is, ahogy alakul a tészta, összeáll), majd kicsit pihentetjük.

A töltelékhez

  1. A sütőtököket félbevágjuk, kikaparjuk és sütőpapírral bélelt tepsibe téve, alufóliával letakarva, a sütőben megsütjük (a sütési idő a tök nagyságától és a sütőtől is függ).
  2. A megsült tököket a sütőből kivesszük, a belsejüket egy másik tálba kanalazzuk ki, teszünk bele mézet, pici sót, fahéjat, és alaposan átkeverjük.
  3. A lisztezett deszkán a tésztát 1 cm vastagra kinyújtjuk, felkockázzuk, és a közepébe egy kiskanállal teszünk a sütőtökpüréből, majd gombóccá formázzuk, mindet elkészítjük így.
  4. Közben feltesszük a sós vizet forrni, amiben a gombócokat főzzük ki, kevés olajat teszünk bele.

A hempergetéshez

  1. Amíg a víz forrását várjuk, a gombócokat betöltöttük, mind kész, elkészítjük egy lábasban az olajon kis lángon az aranybarnára megpirított prézlit, amibe a kész burgonyagombócokat megforgatjuk. Ha aranybarna, kikapcsoljuk alatta a lángot.
  2. Forrásban lévő vízbe a gombócokat beletesszük (egyszerre ne túl sokat, majd ha megfőtt, feljön a víz tetejére) kiszedjük, lecsepegtetjük, és a prézlibe beleforgatjuk, egy harmadik tálba téve, addig folytatjuk a gombócok főzését, amíg az összeset ki nem főztük, bele nem forgattuk a prézlibe.
  3. A töltött, kifőzött, megforgatott prézlis gombócokat a megmaradt sütőtökpürével tálaljuk.
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 18
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 2704
  • Feltöltés dátuma: 2011. december 03.

Ajánló

Finom bort kínáljunk hozzá, vagy sok ásványvizet. Előtte csak egy kis zöldséglevest készítsünk, eléggé laktató a gombóc.:-) A burgonyától is függ, hogy mennyi lisztet használunk, legyen kéznél, eleinte inkább kevesebb lisztet tegyünk bele, majd érezni és látni is fogjuk, mennyi szükségeltetik még bele, a gombóctészta összeállításakor. A gombócot elkészíthetjük simán, töltés nélkül is, és úgy tegyük mellé a sütőtökös krémet. Ki, hogy szeretné:-) Tálalhatjuk még:  tejfölös-barnacukros-fahéjas keverékkel, de a tejföl legyen szobameleg, különben lehűti az ételt. Tipp: A főzővízbe , akár a burgonyáé, akár a gombócé: másfél csapott teáskanálnyi sót raktam,kb.:2.5-3  liter vízhez, az összes többibe a csipet az kb. kávéskanál végének ( ahol fogjuk) ,a hegyén lévő só mennyiségét jelenti, azaz, éppenhogy, csak picit érezni lehessen. Ízlés szerint egyébként. :-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Sütőtökös burgonyagombóc
Éva-Anyóca 350 recept

Szeretjük a sült tököt, és a burgonyás gombócot, amit lehet édesen és sósan is tölteni. A fiam kedvéért készült el így, ő ugyanis a sütőtököt, bármennyire csábító a színe és illata, magában nem szereti, viszont ételben, sütinek igen: -krémlevesnek , és bármi más módon, -nagyon jó receptekkel találkoztam, sikeres próbák voltak az utóbbi időben!!! :-))),pld.: Flóra: sütőtökös sütije, lepénykéi, gofrija, felfújtja és túrógombóca, mind mesés volt.,- vagy labopetra sült tökös almás csirkecombja, vagy Java46 curryje,esetleg  Hangya6. sült tök körete.Csak néhányat említve.  :-)),  - Én ezt az ételt próbáltam ki. Elfogyott.:-))

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A hempergetéshez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...