Sült pangasius - A 70 százalékos összeesküvés elmélet
- 10% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
200g pangasius238 kcal
-
50g főzőtejszín66 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
2g fokhagyma3 kcal
-
38g fehérbor31 kcal
-
7g rozmaring9 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
38g főzőtejszín49 kcal
- 10% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
800g pangasius952 kcal
-
200g főzőtejszín262 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
9g fokhagyma12 kcal
-
150g fehérbor123 kcal
-
28g rozmaring37 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
150g főzőtejszín197 kcal
- 10% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
-
59.1g pangasius70 kcal
-
14.8g főzőtejszín19 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
-
0.7g fokhagyma1 kcal
-
11.1g fehérbor9 kcal
-
2.1g rozmaring3 kcal
-
1.2g olívaolaj10 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
11.1g főzőtejszín15 kcal
- 10% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 33.6 g
Zsír
-
Összesen 26.4 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 11 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 141 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 977.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 139 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 506 mg
-
Nátrium 253 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 6.9 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 267.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 95 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 20 micro
-
K vitamin: 8 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 31 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 83 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 19 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 10% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 134.3 g
Zsír
-
Összesen 105.5 g
-
Telített zsírsav 38 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 44 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 563 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3910.9 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 78 mg
-
Kálcium 556 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 230 mg
-
Foszfor 2022 mg
-
Nátrium 1014 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.4 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 1068.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 380 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 24 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 123 micro
-
Kolin: 594 mg
-
Retinol - A vitamin: 333 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 77 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1 micro
- 10% Fehérje
- 2% Szénhidrát
- 8% Zsír
- 80% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.9 g
Zsír
-
Összesen 7.8 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 289.1 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 41 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 17 mg
-
Foszfor 149 mg
-
Nátrium 75 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 79 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 28 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 44 mg
-
Retinol - A vitamin: 25 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 6 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Hozzávalók
Elkészítés
- Olvasszuk ki hideg vízben a halat, és itassuk fel rólaa nedvességet papírtörlővel.
- A halak egyik felét sózzuk, és borsozzuk meg, majd süssük 1,5 percig egy serpenyőben olívaolajon, közben sózzuk, borsozzuk a másik felét is, és azt is süssük 1,5 percig.
- Fogjunk egy 0,5 liternél nagyobb edényt, öntsük bele a tejszínt,a bort, zúzzuk bele a fokhagymát, tegyünk bele 2 evőkanál olívaolajat és a szerecsendiót. Sózzuk, borsozzuk, öntsük bele azt a maradék olajat, amiben a hal sült, és keverjük össze.
- Kapcsoljuk be a sütőt alsó-felső sütésre, és melegítsd elő 200-210 fokra.
- Fogjunk egy tepsit, tegyük bele a rozmaringszálakat, és fektessük rá a halakat, majd öntsük rá az az elkészült szószt.
- Fedjük le alufóliával, és süssük 15 percig, majd szedjük le a fóliát, kapcsoljuk a sütőt grill fokozatba, és addig süssük, míg meg nem pirul.
- Vegyük ki a halakat egy külön tányérra. A tepsiből szedjük ki a rozmaringot, majd a tepsiben lévő maradék szószt öntsük a botmixer poharába. Most kell a plusz 1,5 dl tejszín. Öntsük ezt is a pohárba, turmixoljuk le, és adagoljuk a halak mellé.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 122
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 24652
- Feltöltés dátuma: 2011. január 18.
Ajánló
Ez a recept is továbbfejleszthető, pl dobhatsz a tepsibe a hal mellé vagy rá kapribogyót vagy citrom reszelt héját, de bor helyett mehet bele esetleg kb. 5 cl konyak, a fantáziádra van bízva. Alapesetben szinte minden normális halreceptben benne van a citrom vagy a citrom leve. Én direkt nem írtam az elején, mert szerintem a citrommal akkor locsold meg a halat, ha nem sikerült jól elkészítened, és olyan borzalmas lett, hogy ezzel palástolnád. Ez így finom, ahogy van. Még egy mondat a köretekről. Nagyon finom barnarizzsel, vörösrizzsel, egész zöldbabbal vagy hosszúmetélttel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- konyhatechnológia:
-
- Speciális étrendek:
Tele van az internet összeesküvés elméletekkel, talán nem baj, ha egyel gyarapítom. Az emberi test 70%-a víz. A Föld kb. 70%-át víz borítja. A vízben meg ugye halak élnek. Na most, ha mindezt egybe vetjük, akkor egy "nagggyon" bonyolult matematikai számításból kiindulva az emberek 70%-a szereti a halat. Nem kizárt, hogy te is. Tegyünk egy próbát! Nem borzolom tovább a kedélyeket, elárulom a titkot. Ehhez a recepthez halat kell szerezned. Erre három lehetőség is kínálkozik. 1. Elmész horgászni. Mint a hüvelykujjad vadászni régen – emlékszel! Ezt rögtön vessük is el, mivel a recept elkészítéséhez 15-20 percre van szükséged, nem engedhetjük meg azt a luxust magunknak, hogy most damilcsomózási tippekkel kezdjelek el traktálni. A 2. módszer – ha még anyáddal élsz, akkor kiveszel egyet a fagyóból. És most ne ebből induljunk ki. A 3. lehetőség – lebattyogsz a sarki éjjel-nappali közértbe (kösz, Tibi!), és veszel egyet. Egyébként minden hiper- és szupermarketben kapható. Tudod, madaras teszkó. Na de milyet? Most az jutott eszembe, hogy ha ezt olvasná a Remzi vagy a Dzsémi (de mé’ olvasná el), akkor saját kezével vetne véget a kari erének, mert azt mondom, hogy a recepthez a legjobb a lazac vagy a fogas. De elsőre NE VEGYÉL hozzá lazacot és fogast! Miért?! Mivel a recept kezdő, a gasztronómiában még járatlan, ámde igen ambiciózus érdeklődőknek szól, ne egy 3000 + Áfa/kg alapanyaggal kezdjünk el kísérletezni. Amire szükséged van, az a pangasius. Olcsó, könnyen beszerezhető, nem harsányan halszagú, és persze ebből kifolyólag nem is a best of minőség, de most nem is erre hajtunk. Jó lesz, nyugi! Megvan a hal, dobj a kosárba tejszínt, de főzőt, és ne 10%-osat, hanem 20%-osat. Rá van írva az elejére nagy számokkal. (Ha nem tudtál pangasiust venni az éjjel-nappali közértben, ami hihetetlen, akkor vegyél bármilyen fehérhúsú halat, ami egy kritériumnak feleljen meg: filé legyen – nincs benne a gerince, jaj, és ne legyen hekk vagy ponty, ez most nem az a nosztalgiabuli.) Vegyél rozmaringot is. Az a jó, ha cserepeset veszel, ami azért menő, mert azon kívül, hogy főzöl, már kertészkedsz is. És megalkottuk a legújabb okosságot, a garden-gasztrót. Kell még fokhagyma, meg őrölt szerecsendió. Tételezzük fel, hogy haza is értél. Előítéleteim vannak. Ha te most tényleg nekiálltál halat készíteni, akkor vagy tényleg rákaptál az ízére, vagy a csajodnál akarsz bevágódni. Ez viszont azt jelenti, hogy trendi. A megvásárolt halat megfosztod a csomagolásától, és úgy, ahogy van, jegesen, belevágod egy tál hideg vízbe. Visszaengeded a természetes közegébe. Fontos, hogy hideg vízbe, mert a meleg víz összekülönbözik a jéggel, és ez roncsolja a hús rostszerkezetét. Ha az utolsó mondatot nem értetted, ne foglalkozz vele. Lényegi információval nem járult hozzá a témához. Na, a hal kb. 15-20 perc alatt kienged szobahőmérsékletűre – egyébként felhívnám a figyelmedet, hogy megint főzöl. Ez alatt a 20 perc alatt olvashatod a kedvenc magazinodat, vagy a fagyasztott hal csomagolását böngészheted. Feltűnik majd, hogy a termék 30%-ban tartalmaz vizet, visszacsatolva a címadó bűvös 70%-ra, mert akkor ezek szerint 70%-ban halat tartalmaz. A kör bezárul. A kiolvadt halat semmi esetre se fűszerezd meg semmivel. Fektesd le őket – nem azért, mert elfáradtak - egy deszkára, tálcára, tányérra, valamire. Itasd fel róluk a vizet. A legjobb erre a papírtörlő, de persze jó papírszalvéta, meg hát minden, ami nedvszívó, és belefér a főzés közbeni alapvető higiéniai rendszabályokba. Tehát konyharuha, mosogatószivacs, szőnyeg nem… Az egyik oldalukat hintsd meg egy csipetnyi sóval, borssal. Na most, mi az a csipetnyi: a hüvelykujjad és a mutatóujjad összeszorításakor a két ujjad közé szorult mennyiség a csipetnyi. Nem SI mértékegység. Fontos, hogy az ujjaid összeszorítása előtt dugd be őket a sóba, borsba, és a szorítás ebben a közegben történjen. Végy elő egy serpenyőt. Na, kezdődik. Mi az a serpenyő? Ez csak van otthon. Rántottát mindenki szokott csinálni. Egy nagyon kevés zsiradékot kellene használnod, mi legyen ez? 'Sztem olívaolaj, de egy teáskanálnál ne legyen több. Ezt öntsd a serpenyőre, majd tedd fel a nagy fokozatra állított tűzhelyre. Ezzel párhuzamosan a sütőt kapcsold be 200-210 fokra. (Vízszintes, bold, de már tudod) Várd meg, míg az olaj eléri a kívánt hőmérséklet a serpenyőben. Ezt szeretem a legjobban – várd meg, míg az olaj eléri a kívánt hőmérsékletet?! Az agyamra megy mikor ilyeneket olvasok. Egy friss felhasználó honnan tudná, mikor forrósodott fel az olaj, anélkül, hogy maradandó sérüléseket szenvedne? Ha az olajból füst gomolyog, akkor túl van azon a határon, amikor még összetevőként számba vehetnénk. Ez biztos. De akkor mikor jó? Dugd a kezed a csap alá, és spriccelj bele a kezeden lévő vízből az olajba egy keveset. Ha sistereg, serceg, fröcsög, akkor jó. Helyezd bele a halat a befűszerezett oldalával lefelé. Most gyorsan a feléd néző oldalát is az előzőekben leírtaknak megfelelően sózd-borsozd. Mindkét oldalát kb. másfél percig pirítsd nagy lángon. Barna kérge lesz. Ha elkészült, vedd ki egy tányérra. Vegyél elő egy tepsit. Vágj le annyi szál rozmaringot – kb. 5 centit, ahány halfilét előkészítettél. Tedd a rozmaringot a tepsibe, tedd rá a halakat, és most lesz szükség a boltban megvásárolt tejszínre. Önts 2 decit egy nagyobb kb. 0,5 literes pohárba vagy edénybe. Zúzz össze három gerezd fokhagymát – ha a csülkös receptet elkészítetted, akkor tudod, hogy kell meghámozni -, ha nem akadtál meg a 'zúzd össze a fokhagymát'-on, akkor van fokhagymaprésed, és már lezúztad. Ha megakadtál, akkor nincs. Ez esetben lapítsd ki egy nagy késsel – lsd. pók -, és kockázd apróra. De módszer az is, ha lereszeled sajtreszelőn. A fokhagymát tedd a tejszínbe. Ebbe is kell csipet só és egy kávéskanál őrölt szerecsendió, meg a maradék lé, amelyben a halak sültek a serpenyőből. Tegyél hozzá még két evőkanál olívaolajat és másfél deci fehérbort is– ezt nem írtam a bevásárló listához, mert ez remélem, van otthon, és ha van, akkor száraz, mert az a jó. Keverd össze, és öntsd az egészet a tepsiben lévő halra. A tepsit szorosan zárd le alufóliával. Told be a sütő felső 30%-ába. És már megint belénk csapott a felismerés!...alatta marad a sütőben 70% hely! Süsd 15 percig. Már megint van időd. 15 perc után kapcsold a sütőt grill fokozatba. Ha nincs grill fokozatot, akkor hagyd a fenébe úgy, ahogy van! Távolítsd el a tepsiről az alufóliát! Süsd tovább még 10-15 percig, amíg aranybarna nem lesz. Vagy bronzbarna. Vagy milyen barna van még, ami jó? Csokibarna. Kész. Kiveheted a sütőből, és a tepsiből egy tányérra tedd ki a halakat. Jó lenne, ha lenne otthon botmixered. Mert ha van, akkor nagyon nagy okosság jön. A tepsiben lévő, első ránézésre nem túl bizalomgerjesztő masszának fontos szerepe van. Dobd ki belőle a rozmaringszálakat, és öntsd a maradékot a botmixer poharába. Turmixold össze. Akkor jó, ha homogén elegyet kapsz. Nem baj, ha kerülnek bele apró haldrabkák is. A lényeg, hogy az egész massza kerüljön bele. Ezt a masszát öntsd a halra, mellé, köré, és voilá, már megint főztél. A sok rizsát kivéve ( jut eszembe, köret! ) az aktív főzés a te idődből kb. 15 perc + közért vett igénybe. Ennek a kajának az elkészítése rövidebb ideig tart, mint a bejegyzés elolvasása. Most nem tudom, mit gondolsz, hogy a hal elfogyasztása után mi most az általam kreált összeesküvés elméletet cáfoltuk, vagy bizonyítottuk.