Spagetti gombamártással
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
63g spagetti tészta232 kcal
-
125g csiperkegomba27 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
2g fokhagyma2 kcal
-
50g zabtejszín61 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g oregánó1 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
16g medvehagyma23 kcal
-
4g olívaolaj35 kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
250g spagetti tészta928 kcal
-
500g csiperkegomba107 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
6g fokhagyma8 kcal
-
200g zabtejszín242 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
1g oregánó3 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
-
16g olívaolaj141 kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
21.3g spagetti tészta79 kcal
-
42.6g csiperkegomba9 kcal
-
7.7g vöröshagyma3 kcal
-
0.5g fokhagyma1 kcal
-
17.1g zabtejszín21 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0.1g oregánó0 kcal
-
3.8g petrezselyem1 kcal
-
5.5g medvehagyma8 kcal
-
1.4g olívaolaj12 kcal
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.5 g
Zsír
-
Összesen 10.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 489.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 53 mg
-
Kálcium 71 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 57 mg
-
Foszfor 261 mg
-
Nátrium 40 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 63 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 156.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 48 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 24 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 189 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 191 micro
-
Kolin: 37 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 572 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 645 micro
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 54.2 g
Zsír
-
Összesen 40.2 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 16 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1957.7 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 213 mg
-
Kálcium 286 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 226 mg
-
Foszfor 1044 mg
-
Nátrium 160 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 251.9 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 625 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 190 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 97 mg
-
D vitamin: 34 micro
-
K vitamin: 756 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 37 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 763 micro
-
Kolin: 148 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2289 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2580 micro
- 6% Fehérje
- 26% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 64% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.6 g
Zsír
-
Összesen 3.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 166.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 19 mg
-
Foszfor 89 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 21.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 53.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 16 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 3 micro
-
K vitamin: 64 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 65 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 195 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 220 micro
Hozzávalók
-
25 dkg spagetti tészta
-
50 dkg csiperkegomba
-
1 közepes fej vöröshagyma
-
2 gerezd fokhagyma
-
2 dl zabtejszín
-
só ízlés szerint
-
bors ízlés szerint
-
1 tk oregánó
-
1 csokor petrezselyem
-
2 ek olívaolaj
Elkészítés
- Tegyük fel főni a tésztavizet (sóval és 1 evőkanál olívaolajjal).
- Tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát kockázzuk, a fokhagymát vékonyan karikázzuk, a gombát félbe, majd vágott élre fektetve vékonyan szeleteljük fel.
- 1 evőkanál olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát (csipet sóval könnyebben kiengedi a levét és ízét).
- Ha a hagyma üvegesre párolódott, tegyük rá a fokhagymát és a gombát, majd fedő alatt pároljuk.
- A tésztafőző víz lobog, főzzük ki a tésztát (útmutató szerint, ügyelve arra, hogy ne főzzük túl, csak fogkeményre).
- Ha a gomba levet engedett, ízesítsük (oregánó, petrezselyem, medvehagyma, só, bors), majd öntsük fel a tejszínnel.
- Ha a gomba fogkeményre puhult, kész a mártás.
- Receptkönyvben: 224
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 8
- Össznézettség: 19827
- Feltöltés dátuma: 2011. január 24.
Ajánló
Ha őrölt helyett tört borssal dolgozunk, már a vöröshagyma párolásakor az ételhez lehet adni, finom, ha egy picit sül az olajon. A képen látható mártás házi zabtejszínnel készült, teljes kiőrlésű durum spagettin tálalva.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Amióta én gyártom nagyüzemben a zabtejet, alig vártam, hogy egy olyan ételt készíthessek, aminél be tudom mutatni a zabtejszín felhasználását (időben épp "közbejött" karácsony és szilveszter, amikor is nálunk nem készül a hagyományos ételek között tejszínes jellegű). Na de most... Teljesen semleges az íze, ezért kiválóan simul a mártásba és mégis selymesen teszi mindezt azzal, hogy észrevétlenül rátapad a teljes tészta felületre. Nem áztatja el a tésztát, hanem körbeöleli, kiemelve a mártás ízét, azonban mégsem nyomja el a tésztát, pont olyan az ízhatás, ahogyan az olaszok szeretik enni a pasta-t (semmiképp sem agyonlocsolva mártással, érezve a jó minőségű, fogkemény tészta ízét is). Ezzel végérvényesen megpecsételődött a szerelem, ma már ha zabtejet készítek, turmixolás és szűrés után csak egy adagot öntök fel vízzel tej helyett hasznosítva, a többi "sűrítményként" vár a sorára, hogy tejként, vagy tejszínként táplálja gazdáit :-)