r
Nosalty Logó

Sós tobozkalács

5,0

1 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Andi80_
Sós tobozkalács
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

864
Kalória
23.7g
Fehérje
138.6g
Szénhidrátok
21.9g
Zsír
62.8g
Víz
63.9g
Koleszterin
6.4g
Rost
5.2g
Cukor
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 864 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 5181 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 257 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.7 g

Zsír

  • Összesen
    21.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    8 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    7 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1457.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    63 mg
  • Kálcium
    189 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    60 mg
  • Foszfor
    288 mg
  • Nátrium
    850 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    138.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    62.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    34 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    123 micro
  • Kolin:
    72 mg
  • Retinol - A vitamin:
    34 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    114 micro
Összesen 864 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    142.3 g

Zsír

  • Összesen
    131.1 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    47 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    43 g
  • Koleszterin
    384 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8743.8 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    378 mg
  • Kálcium
    1133 mg
  • Vas
    18 mg
  • Magnézium
    360 mg
  • Foszfor
    1730 mg
  • Nátrium
    5100 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    831.6 g
  • Cukor
    31 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    376.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    204 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    37 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    79 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    739 micro
  • Kolin:
    432 mg
  • Retinol - A vitamin:
    203 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    12 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    682 micro
Összesen 5181 kcal
  • 10% Fehérje
  • 56% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    19 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    432.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    19 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    86 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.1 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    18.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    4 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    37 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    34 micro
Összesen 257 kcal

Elkészítés

  1. A krumplit alaposan megtisztítjuk, meghámozzuk, apróra vágjuk, és sós vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Egy krumplitörővel pépesre törjük.
  2. Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejben a cukorral.
  3. A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a megtört krumplit, a felfutott élesztőt, a sót, az olajat, a tojásokat, a maradék tejet és a tejfölt.
  4. Alaposan kidagasztjuk, ha találunk még benne apró krumplidarabokat, az ujjainkkal szétnyomjuk.
  5. Meleg helyen, konyharuhával letakarva kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.
  6. A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítjuk, 12 egyenlő részre vágjuk.
  7. Csinos kis rudakat formálunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. (A formázást érdemes úgy végezni, hogy a tenyerünkbe vett tésztadarabot elkezdjük a széleinél alulra forgatni, és a rúd belsejébe nyomni.)
  8. A kalácsokat lespricceljük kevés vízzel, és bőven megszórjuk mákkal.
  9. Egy hosszabb élű, lisztbe mártott ollóval a kalácsok mindkét oldalát 45 fokos szögben bevagdaljuk, a kalács szélének 1/3-áig.
  10. Csak addig hagyjuk még kelni, míg a sütő bemelegszik.
  11. Előmelegített sütőben 20 perc alatt 180 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
  12. A sütőből kivéve rácson hagyjuk kihűlni.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 38×30

Egy receptverseny alkalmából találtam ki ezt a formát. Most, hogy itt az ősz, mi is szívesen gyűjtünk tobozokat a gyerekekkel a séták során. Akár kirándulásra is készíthető belőle szendvics. Aki kicsit soknak érzi rajta a mákot, nyugodtan csökkentheti a mennyiséget. A blogon megtekinthető még pár darab kép a formázásról.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Ferdinánd tekercs

A Ferdinánd tekercset egyáltalán nem olyan nehéz elkészíteni házilag, mint azt elsőre gondolnánk. Fontos viszont, hogy a jóféle vajat és a zsíros tejszínt nem szabad kispórolni ...

Rosanics Petra

Minibarhesz

A barhesz, más néven "challah", egy édeskés, hagyományos zsidó kalács, amelyet főként shabbatkor és más zsidó ünnepek alkalmával készítenek. A szó a héber "hallá" kifejezésből ...

Gerzsenyi Flóra

Sonkás-tormás babka

A puha, foszlós tészta gazdagon megkenve sonkás-tormás töltelékkel igazán különleges sós, húsvéti csemege. A torma és a paprika pikáns íze remekül harmonizál a sonkával, a ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Az orchidea jobban szereti, mint a vizet: csak 2 evőkanál...

Az orchideák csoportja az egyik legsokszínűbb virágcsoport, több mint 25 000 fajával. Itthon is előszeretettel tartjuk a lakásban, mivel azonban elég kényes növény, muszáj kellő figyelemmel gondoskodni róla. Mutatunk egy szuper trükköt a locsolásához, amivel egész évben virágoztathatod!

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!