Sós kifli Dettytől
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojásmentes
Detty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
75g tej42 kcal
-
8 kcal
-
4g só0 kcal
-
35 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
1g aszkorbinsav0 kcal
-
2g cukor6 kcal
Az öregtésztához
-
100g finomliszt364 kcal
-
25g rétesliszt91 kcal
-
83g víz0 kcal
-
3 kcal
Összesen
1185
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
300g finomliszt1092 kcal
-
150g tej84 kcal
-
15g friss élesztő16 kcal
-
8g só0 kcal
-
71 kcal
-
25g vaj179 kcal
-
1g aszkorbinsav0 kcal
-
3g cukor12 kcal
Az öregtésztához
-
200g finomliszt728 kcal
-
50g rétesliszt182 kcal
-
165g víz0 kcal
-
6 kcal
Összesen
2370
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 5% Zsír
A tésztához
-
32.2g finomliszt117 kcal
-
16.1g tej9 kcal
-
1.6g friss élesztő2 kcal
-
0.9g só0 kcal
-
0.9g napraforgó olaj8 kcal
-
2.7g vaj19 kcal
-
0.1g aszkorbinsav0 kcal
-
0.3g cukor1 kcal
Az öregtésztához
-
21.5g finomliszt78 kcal
-
5.4g rétesliszt20 kcal
-
17.7g víz0 kcal
-
0.6g friss élesztő1 kcal
Összesen
255
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 31.6 g
Zsír
-
Összesen 18.5 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 27 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2240.6 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 94 mg
-
Kálcium 135 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 66 mg
-
Foszfor 335 mg
-
Nátrium 1601 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 216.3 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 124.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 86 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 154 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 50 micro
Összesen
1185
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 63.3 g
Zsír
-
Összesen 37.1 g
-
Telített zsírsav 16 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 54 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4481.1 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 188 mg
-
Kálcium 270 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 132 mg
-
Foszfor 671 mg
-
Nátrium 3202 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 432.5 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 248.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 171 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 9 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 309 micro
-
Kolin: 69 mg
-
Retinol - A vitamin: 168 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 40 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Összesen
2370
kcal
- 8% Fehérje
- 55% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 32% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.8 g
Zsír
-
Összesen 4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 6 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 481.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 344 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 26.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 33 micro
-
Kolin: 7 mg
-
Retinol - A vitamin: 18 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 11 micro
Összesen
255
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
30 dkg finomliszt
-
1.5 dl tej
-
1.5 dkg friss élesztő
-
2 kávéskanál só
-
1 ek napraforgó olaj
-
1 g aszkorbinsav
-
3 g cukor
Az öregtésztához
-
20 dkg finomliszt
-
5 dkg rétesliszt
-
165 ml víz
-
6 g friss élesztő
Elkészítés
A tésztához
- Cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
- A liszthez adjuk a sót és az aszkorbinsavat. (Az aszkorbinsavból elég egy csipet.)
- Ezután beletesszük az öregtésztát, a felfuttatott élesztőt és a többi adalékanyagot. A tésztát jól kidolgozzuk, selymes sima felületű, közepesen kemény tészta lesz!
- Letakarva 30 percet érleljük, majd finoman átgyúrjuk, és ezután még 30 percig kelesztjük.
- A megkelt tésztát 10 egyenlő részre osztjuk, (kb. 10 dkg egy gombóc) gombócokat formálunk, és 15 percet pihentetjük. Így könnyű nyújtani.
- Ezután csepp alakúra nyújtjuk. Minél hosszabb a csepp, annál szebb lesz a kifli. Nagyon vékonyan megkenjük puha vajjal (ettől lesz letekerős), és a szélesebb felénél kezdjük feltekerni. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és 45-50 percet pihentetjük. Körülbelül 30 percnél bekapcsoljuk a sütőt 220 fokra. A sütő aljába, egy kis tálkába tegyünk vizet, hogy jó gőzös legyen a sütő.
- A szépen megkelt kifliket tejjel lekenjük, meghintjük sóval, és a kiflik között jól befújjuk vízzel. Nem baj, ha kicsit áll alatta a víz! Betesszük a sütőbe, először 220 fokon légkeveréssel sütjük 10 percet, majd tovább 190-200 fokon még 10 perc. (Sülés közben figyeljünk, mert minden sütő más! Nekem így lett tökéletes!) Ha megsültek a kiflik, a sütőből kivesszük, és vízzel lepermetezzük vagy lekenjük. Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
Az öregtésztához
- Előző este készítjük el. A kétféle lisztet összekeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt és vízzel elkeverjük. Konyharuhával letakarjuk, és a pulton hagyjuk reggelig, vagy legalább 8-10 órát!
- Sütés hőfoka: 220 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 20 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 100
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 11938
- Feltöltés dátuma: 2014. május 25.
Ajánló
A külseje szép piros ropogós, a belseje foszlós, letekerős! Kakaó mellé, vagy csak magába is nagyon finom!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Detty
23 recept
Fontos a kelesztési idők betartása, és a gőzös sütő!!! Ezúton köszönet Limarának a receptért!