Sertésszűz gombás palacsintabatyuval, snidlingmártással
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 13% Zsír
A húshoz
-
200g sertés szűzpecsenye218 kcal
-
51g bacon200 kcal
A palacsintatésztához
-
20g finomliszt73 kcal
-
14g tojás17 kcal
-
75g tej42 kcal
-
0g só0 kcal
-
4g kakukkfű4 kcal
A töltelékhez
-
50g vargánya gomba11 kcal
-
4g vaj25 kcal
-
0g só0 kcal
-
1g petrezselyem0 kcal
A mártáshoz
-
4g vaj25 kcal
-
45g snidling14 kcal
-
100g habtejszín292 kcal
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 13% Zsír
A húshoz
-
800g sertés szűzpecsenye872 kcal
-
204g bacon802 kcal
A palacsintatésztához
-
80g finomliszt291 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
300g tej168 kcal
-
0g só0 kcal
-
15g kakukkfű15 kcal
A töltelékhez
-
200g vargánya gomba43 kcal
-
14g vaj100 kcal
-
0g só0 kcal
-
3g petrezselyem1 kcal
A mártáshoz
-
14g vaj100 kcal
-
180g snidling54 kcal
-
400g habtejszín1168 kcal
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 13% Zsír
A húshoz
-
35.3g sertés szűzpecsenye38 kcal
-
9g bacon35 kcal
A palacsintatésztához
-
3.5g finomliszt13 kcal
-
2.4g tojás3 kcal
-
13.2g tej7 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.7g kakukkfű1 kcal
A töltelékhez
-
8.8g vargánya gomba2 kcal
-
0.6g vaj4 kcal
-
0g só0 kcal
-
0.1g petrezselyem0 kcal
A mártáshoz
-
0.6g vaj4 kcal
-
7.9g snidling2 kcal
-
17.7g habtejszín52 kcal
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 60.1 g
Zsír
-
Összesen 63.3 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 335 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1782.4 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 88 mg
-
Kálcium 238 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 759 mg
-
Nátrium 583 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 25.8 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 340.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 462 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 35 mg
-
D vitamin: 60 micro
-
K vitamin: 111 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 18 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 73 micro
-
Kolin: 253 mg
-
Retinol - A vitamin: 346 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1391 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 252 micro
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 240.5 g
Zsír
-
Összesen 253.1 g
-
Telített zsírsav 128 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 84 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 21 g
-
Koleszterin 1339 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7129.7 g
-
Cink 22 mg
-
Szelén 351 mg
-
Kálcium 952 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 413 mg
-
Foszfor 3036 mg
-
Nátrium 2334 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 103.3 g
-
Cukor 32 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 1363.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1848 micro
-
B6 vitamin: 7 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 139 mg
-
D vitamin: 242 micro
-
K vitamin: 445 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 9 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 5 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 71 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 294 micro
-
Kolin: 1010 mg
-
Retinol - A vitamin: 1384 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5565 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1006 micro
- 12% Fehérje
- 5% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 70% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 11.2 g
-
Telített zsírsav 6 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 59 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 314.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 18 mg
-
Foszfor 134 mg
-
Nátrium 103 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 4.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 60.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 82 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 11 micro
-
K vitamin: 20 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 45 mg
-
Retinol - A vitamin: 61 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 246 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 44 micro
Hozzávalók
A húshoz
A palacsintatésztához
-
4 púpozott ek finomliszt
-
1 db tojás
-
3 dl tej
-
1 csipet só
A töltelékhez
-
20 dkg vargánya gomba
-
1 ek vaj
-
só ízlés szerint
-
1 ek petrezselyem
A mártáshoz
-
1 ek vaj
-
4 dl habtejszín
Elkészítés
A húshoz
- A palacsintatészta hozzávalóiból közepesen sűrű palacsintatésztát keverünk (a tej mennyisége függ a liszt minőségétől). Félretesszük pihenni.
- A szüzet, ha kell, hártyázzuk, majd jó ujjnyi szeletekre vágjuk, gyengéden sózzuk. Serpenyőben vajat hevítünk, majd a hússzeletek mindkét oldalát 1-1 percig elősütjük. (Villát nem szúrunk a húsba, mert kifolynak az értékes nedvek, csipesszel forgassuk! A hússzeletek oldalát is forgassuk körbe a serpenyőben, hogy pici kérget kapjanak.)
- A serpenyőből kiszedjük, majd mindegyiket körbetekerjük 1-1 szelet baconnel, és egy hőálló tálba sorakoztatjuk őket szorosan egymás mellé (összetűzni nem kell.). Ezzel végeztünk is.
- Abban a serpenyőben, amelyben a húst sütöttük, felhevítünk további 1 ek vajat, és a nagyonapróra vágott vargányát alaposan lepirítjuk rajta. Sózzuk, friss petrezselyemel ízesítjük. Félretesszük.
- Megsütjüka palacsintákat, közepes méretűeket süssünk, kb. 16 cm átmérőjűeket.
- A palacsinták közepébe kanalazzunk 1 evőkanálnyit a vargányából, majd készítsünk belőlük batyut. A batyu száját jól nyomkodjuk össze, majd egy snidlingszállal kötözzük össze. Tegyük őket egy hőálló tálba vagy kisebb tepsibe.
- Alaposan melegítsük elő a sütőt (ne ahideg sütőbe tegyük), és a húst kb. 15 percig süssük.
- Amíg a hús sül, elkészítjük a mártást: 1 ek felhevített vajon futtassuk meg az apróra vágott metélőhagymát, sózzuk, pici fehérborssal ízesítsük, majd öntsük fel a tejszínnel, és forraljuk be mártás sűrűségűre. Figyelem, a tejszín az habtejszín, főzőtejszínből sose lesz mártás sűrűség.
- Amikor a hús elkészült, a palacsintákat tegyük be kb. 5 percre a sütőbe, hogy átforrósodjanak (addig a hús pihen), majd azonnal tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 20 perc
- Receptkönyvben: 85
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 8889
- Feltöltés dátuma: 2011. február 20.
Ajánló
Akár elő-, akár főételként is elképzelhető, vagy könnyű vacsora gyanánt. A pasik imádni fogják.
Receptjellemzők
Ez az étel úgy született, hogy ezek voltak itthon tegnap este. :) Először rozmaringos steak burgonyát gondoltam mellé köretnek, de aztán találtam egy kis vargányát a fagyasztóban, meg aztán a burgonya amúgy is olyan unalmas. Ezer éve szerettem volna ilyen kis palacsintabagyukat készíteni, egyszer a Lajos Mari-Hemző Károly 99 étel 33 színes ételfotóval sorozat valamelyik kiadványában (talán a vendégváró finomságok címűben, de ebben nem vagyok biztos) láttam, már arra sem emlékszem, milyen töltelékkel volt töltve, csak a batyuk maradtak meg az emlékezetemben. Csak az tántorított el eddig, hogy azt gondoltam, nagyon időigényes, mondhatni "pepecs" munka. Tegnap este rájöttem, hogy nem, az egész étellel, mártásostul, mindenestül végeztem egy órácska alatt.