Sárgarépás-karottás tönkölytészta grillezett spárgával
cukrot taratalmaz
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
ze(n)derta
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
125g zöldspárga18 kcal
-
40g sárgarépa15 kcal
-
1g fokhagyma1 kcal
-
6g petrezselyem2 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
2g só0 kcal
-
6g olívaolaj53 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
63g tészta232 kcal
Összesen
321
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
500g zöldspárga70 kcal
-
160g sárgarépa58 kcal
-
3g fokhagyma4 kcal
-
23g petrezselyem8 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
6g só0 kcal
-
24g olívaolaj212 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
250g tészta928 kcal
Összesen
1280
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
-
51.8g zöldspárga7 kcal
-
16.6g sárgarépa6 kcal
-
0.3g fokhagyma0 kcal
-
2.3g petrezselyem1 kcal
-
0g borsikafű0 kcal
-
0.6g só0 kcal
-
2.5g olívaolaj22 kcal
-
0g cukor0 kcal
-
25.9g tészta96 kcal
Összesen
132
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.6 g
Zsír
-
Összesen 7.2 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 951.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 42 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 180 mg
-
Nátrium 615 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 54.1 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 124.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 354 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 137 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 209 micro
-
Kolin: 27 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 1246 micro
-
β-karotin 3627 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1037 micro
Összesen
321
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 42.5 g
Zsír
-
Összesen 28.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3807.5 g
-
Cink 6 mg
-
Szelén 167 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 18 mg
-
Magnézium 211 mg
-
Foszfor 722 mg
-
Nátrium 2459 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 216.2 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 498.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1417 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 9 mg
-
C vitamin: 59 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 548 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 3 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 23 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 836 micro
-
Kolin: 110 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4983 micro
-
β-karotin 14507 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 4146 micro
Összesen
1280
kcal
- 6% Fehérje
- 27% Szénhidrát
- 4% Zsír
- 63% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 4.4 g
Zsír
-
Összesen 3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 394.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 23 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 22 mg
-
Foszfor 75 mg
-
Nátrium 255 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 51.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 147 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 516 micro
-
β-karotin 1502 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 429 micro
Összesen
132
kcal
Hozzávalók
-
1 csomag zöldspárga
-
2 db sárgarépa
-
0.5 csokor petrezselyem
-
1 teáskanál borsikafű
-
1 teáskanál só
-
3 ek olívaolaj
Elkészítés
- A sárga- és karottarépát megmossuk és zöldséghámozóval meghámozzuk. Ugyanazzal a lendülettel és a kezünkben lévő hámozóval szép egyenletes, hosszúcsíkokba aprítjuk.
- A petrezselyemzöldet megmossuk és leszárítjuk, majd a szárát apróra vágjuk és egy lábosba tesszük. A leveles részt dúrvára vagdaljuk és félretesszük. Az új fokhagymát ugyancsak megmossuk és levelestől apróra vágjuk majd a lábasba rakjuk. 3-4 ek olívaolajon megfonnyasztjuk majd a sóval és borsikafűvel fűszerezzük. Beletesszük a vékony csíkokra forgácsolt répaféléket és fedő alatt ressre pároljuk.
- Közben a tönkölytésztát bő sós vízben al dente megfőzzük. A vizet leszűrve róla összekeverjük a megpárolt répákkal és a petrezselyemzölddel. Egy csipetnyi cukorral lehet édesíteni, bár a répák már önmagukban is édeskés ízűek.
- A grill serpenyőt - aminek az alja úgy van kiképezve, mint a grill-rács, hogy szép rácsot lehessen sütni a steak-be - szárazon a lángra tesszük hevülni. (Fontos, hogy ne kenjük be semmivel - legkevésbé olajjal -, mert akkor biztosra vehető, hogy a szomszédok hamarosan a tűzoltókat hívják, olyan füst lesz.) Ha már nagyon forró, akkor a megmosott, leszárított spárgát szép sorban ráfektetjük. Érdemes egy kistányért a spárgák tetejére tenni, hogy jobban tapadjanak a grill-felülethez. 4-5 percnyi sütés után a spárgákat sorban megforgatjuk, és a másik oldalt is átsütjük. Érdemes kicsit ropogósra hagyni.
- Ha megsült a spárga, a szárakat hosszában kettévágjuk, és falatnyi darabokra szeleteljük és belekeverjük a tésztába.
- Receptkönyvben: 17
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 8719
- Feltöltés dátuma: 2008. április 29.
Ajánló
A tönkölybúzából készült tészta sokkal hamarabb elkészül, mint a hagyományos durumtészta vagy tojásos száraztészta. A forrásban lévő bő vízbe 1-2 tk tengeri sót teszünk, és azután engedjük bele a tésztát, majd néha megkeverve készre főzzük. A fedőt fővés közben érdemes nem visszatenni, mert így megúszhatjuk a kellemetlen tűzhelysúrolást. A fehér tönkölytésztát elegendő 2-3 percig főzni majd a lángot elzárva alatta még 1-2 percig a forró vízben állni hagyni. A sötét tönkölytésztát annyi különbséggel készítjük, hogy 4-5 percig főzzük, majd leszűrés előtt állni hagyjuk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
ze(n)derta
188 recept
Első alkalommal pirított sonkacsíkokkal készült el ez a nagyon finom tészta, de most a spárgaszezon kellős közepén gondoltam kipróbálom más hozzávalóból is.