Sárgacsili fehérbabból
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
gluténmentes
tejet tartalmaz
tojásmentes
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
Fűszerkeverék
-
0g oregánó0 kcal
-
0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
3g só0 kcal
-
1g nádcukor5 kcal
Csili
-
125g fehérbab416 kcal
-
43g vöröshagyma15 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
11g petrezselyem4 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
575g víz0 kcal
Összesen
771
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
Fűszerkeverék
-
0g oregánó0 kcal
-
0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
12g só0 kcal
-
5g nádcukor19 kcal
Csili
-
500g fehérbab1665 kcal
-
170g vöröshagyma62 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
85g olívaolaj751 kcal
-
80g vaj574 kcal
-
45g petrezselyem16 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
2300g víz0 kcal
Összesen
3087
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
Fűszerkeverék
-
0g oregánó0 kcal
-
0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0 kcal
-
0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.4g só0 kcal
-
0.2g nádcukor1 kcal
Csili
-
15.6g fehérbab52 kcal
-
5.3g vöröshagyma2 kcal
-
0g chili0 kcal
-
0g kurkuma0 kcal
-
2.7g olívaolaj24 kcal
-
2.5g vaj18 kcal
-
1.4g petrezselyem1 kcal
-
0g bors0 kcal
-
0g só0 kcal
-
71.9g víz0 kcal
Összesen
98
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 30.1 g
Zsír
-
Összesen 38.7 g
-
Telített zsírsav 13 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 20 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 43 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2256 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 16 mg
-
Kálcium 348 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 253 mg
-
Foszfor 399 mg
-
Nátrium 1217 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 80.9 g
-
Cukor 6 mg
-
Élelmi rost 20 mg
VÍZ
-
Összesen 636.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 184 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 206 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 510 micro
-
Kolin: 90 mg
-
Retinol - A vitamin: 134 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 601 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 627 micro
Összesen
771
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 120.5 g
Zsír
-
Összesen 154.6 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 81 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 172 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9024.1 g
-
Cink 19 mg
-
Szelén 66 mg
-
Kálcium 1394 mg
-
Vas 56 mg
-
Magnézium 1013 mg
-
Foszfor 1595 mg
-
Nátrium 4866 mg
-
Réz 5 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 323.6 g
-
Cukor 22 mg
-
Élelmi rost 80 mg
VÍZ
-
Összesen 2544.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 737 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 15 mg
-
C vitamin: 71 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 823 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 2040 micro
-
Kolin: 362 mg
-
Retinol - A vitamin: 537 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 2402 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2509 micro
Összesen
3087
kcal
- 4% Fehérje
- 10% Szénhidrát
- 5% Zsír
- 81% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 4.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 5 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 282.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 32 mg
-
Foszfor 50 mg
-
Nátrium 152 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 79.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 23 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 26 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 64 micro
-
Kolin: 11 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 75 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 78 micro
Összesen
98
kcal
Hozzávalók
Fűszerkeverék
-
3 teáskanál oregánó
-
2 teáskanál cayenne paprika
-
2 teáskanál fokhagymapor
-
1 teáskanál csípős fűszerpaprika
-
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
-
1 teáskanál szegfűszeg
-
2 teáskanál só
-
1 teáskanál nádcukor
Csili
-
500 g fehérbab
-
1 nagy db vöröshagyma
-
1 kávéskanál kurkuma
-
1 dl olívaolaj
-
80 g vaj
-
1 csokor petrezselyem
-
bors ízlés szerint
-
só ízlés szerint
-
2.3 l víz
Elkészítés
Fűszerkeverék
- A fűszerkeverék összes hozzávalót összekeverjük, és eltesszük egy kis aromazáró üvegben.
- A sárgacsilihez 1 púpozott teáskanálnyit fogunk csak felhasználni.
Csili
- A babot megmossuk, ha szükséges, átválogatjuk, és enyhén sós vízben legalább 4 órát áztatjuk.
- A hagymát apróra vágjuk, a csilipaprikát összetörjük vagy összevágjuk. A bab áztatólevét leöntjük, ismét átmossuk, és lecsöpögtetjük.
- Egy nagy lábasban megolvasztjuk a vajat, és elkeverjük az olívaolajjal. Kicsit megborsozzuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát és a csilit, majd hozzácsapunk 1 púpozott teáskanállal a fűszerkeverékből.
- A hagymát, a csilit és a fűszerkeveréket 3-4 percen át folyamatos kevergetés mellett pirítjuk, és a bab hozzáadása után újabb 3-4 percen át ugyanígy, de óvatosan, nehogy leégés keletkezzen. Akár a lángot is lejjebb vehetjük erre az időre, hogy biztosra menjünk.
- Felöntjük 3 dl hideg vízzel, megsózzuk, és elkeverünk benne egy kávéskanál kurkumát. Közben egy vízforralóban felforralunk körülbelül 2 liter vizet.
- 10 percig pároljuk az egészet fedő alatt, majd hozzáöntjük a forró vizet, és néha átkeverve, megemelt fedő alatt körülbelül 1 órát főzzük nagy lángon. A fehérbab lassan fő át, de ha kész, hamar szétesik, ezért érdemes a vége felé gyakran kóstolni. Ha nem pirítottuk elég hosszan a hagymás-fűszeres alapot, előfordulhat, hogy hab keletkezik, amit a jó végeredmény érdekében egy szűrő és merőkanál segítségével le kell mernünk.
- Tálaláskor durvára vágott friss petrezselyemmel vagy korianderrel szórjuk meg.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 600
- Feltöltés dátuma: 2016. augusztus 21.
Ajánló
A fűszerkeverék eredetileg tacóhoz készült, de többféle csilihez és sült krumpli fűszerezésére is felhasználható.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
NS
17513 recept
Ha valaki lemond húsokról, a babból készült ételek kiváló fehérjeforrásként működnek. Imádom a csiliket, a babfélék közül pedig a fehérbab a kedvencem, ezért kísérleteztem ki ezt a csilit, amihez egy tacó-fűszerkeveréket használok.