r
Nosalty Logó

Sárgabarack-lekvár rummal

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
koszider
Sárgabarack-lekvár rummal
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 694 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 2775 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 152 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    1.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    194.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    38 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    65 mg
  • Nátrium
    61 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    160 g
  • Cukor
    155 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    257.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    268 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    28 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    25 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    53 micro
  • β-karotin
    3052 micro
  • β-crypt
    290 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    248 micro
Összesen 694 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    15.6 g

Zsír

  • Összesen
    4.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    778.6 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    150 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    112 mg
  • Foszfor
    262 mg
  • Nátrium
    242 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    640 g
  • Cukor
    618 mg
  • Élelmi rost
    27 mg

VÍZ

  • Összesen
    1030.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1071 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    10 mg
  • C vitamin:
    112 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    100 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    212 micro
  • β-karotin
    12209 micro
  • β-crypt
    1161 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    993 micro
Összesen 2775 kcal
  • 1% Fehérje
  • 38% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 61% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • β-karotin
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.9 g

Zsír

  • Összesen
    0.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    42.7 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    8 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    6 mg
  • Foszfor
    14 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    35.1 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    56.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    6 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    669 micro
  • β-crypt
    64 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 152 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Az érett barackot megtisztítjuk: alaposanmegmossuk, majdkisebb adagokban1 percre forró vízbe mártjuk. Így könnyedén le lehet húzni a héját. Kettévágjuk, és a magját is kivesszük.
  2. A barack könnyen barnul, ezért még a tisztítás során keverjük hozzá a citromsavat.
  3. A tisztított barackhúst kimérjük, hogy 1,2 kg legyen.3,6 kg-nál több barackot ne főzzünk egyszerre, mert lassan forr fel, pedig most a sebesség is számít!
  4. Mivel rövid ideig főzzük, a barack nem fog szétesni, ezért merülő mixerrel pürésítsük a megfelelő, kissé darabos állagig (vagy ahogy szeretjük). Ezt megtehetjük krumplitörővel is.
  5. Alaposan keverjük el a cukorral és az elfelezett, kimagozott vaníliarúd belsejével. Dobjuk bele a vanília "bőrét" is. (Tehetünk bele aromát is, de avalódi vaníliának nincs párja.)
  6. Most tegyük fel a tűzre, és nagy lángon, kevergetve főzzük, míg forrni (habzani) nem kezd.
  7. Keverjük bele a zselésítőt, és továbbra is nagy lángon, zubogtatva kevergessük 4-5 percig, míg elfővi a habját.
  8. Húzzuk le a tűzről, vegyük ki a vanília "bőrét", és öntsük bele a rumot. Vigyázzunk, felpezseg, és kicsap a gőze!
  9. Rögtön, forrón töltsük üvegekbe, zárjuk le. Az üvegeket 5 percre állítsuk a fejükre (ennek értelme: az üvegbe zárt levegő átszivárog a forró lekváron és közben sterilizálódik), majd a talpukra állítva, hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell dunsztolni, évekig tökéletesen eláll.
  10. Ebből a mennyiségből kb. 2 liter lekvár lesz, így számoljuk ki a szükséges üvegmennyiséget.
  • Receptkönyvben: 92
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 18069
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 30.

Ajánló

Bármilyen süteménybe, vajas kenyérre, de csak úgy magában nyalogatva is kitűnő.

Receptkategóriák

Sárgabarack-lekvár rummal
koszider 90 recept

Nagy a bánat! Felbontottam az utolsó üveg rumos baracklekváromat, és hol van még a következő barack! Gyorsan közzéteszem a receptjét – míg írmagjáig fel nem faljuk –, hogy már most mindenki fenhesse rá a fakanalát. Ugyanis csodafinom, a rum alig érződik, mégis páratlanul aromás, illatos lesz tőle. Meg tartósít is, ez a lekvár ugyan meg nem romlik. (Ezt az utolsó mohikánt 2009-ben főztem.) Tudom, hogy a képen látható öblöny mustáros pixis, de úgy megtetszett... (Strawberry kiskanalának a testvére, lásd: Fügemustár)

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...