Sárgabarack-lekvár rummal
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
koszider
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
694
kcal
- 1% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
Összesen
2775
kcal
- 1% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.9 g
Zsír
-
Összesen 1.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 194.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 38 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 28 mg
-
Foszfor 65 mg
-
Nátrium 61 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 160 g
-
Cukor 155 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 257.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 268 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 28 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 53 micro
-
β-karotin 3052 micro
-
β-crypt 290 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 248 micro
Összesen
694
kcal
- 1% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.6 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 778.6 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 4 mg
-
Kálcium 150 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 262 mg
-
Nátrium 242 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 640 g
-
Cukor 618 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 1030.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1071 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 112 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 37 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 100 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 212 micro
-
β-karotin 12209 micro
-
β-crypt 1161 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 993 micro
Összesen
2775
kcal
- 1% Fehérje
- 38% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 61% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
β-karotin
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.9 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 42.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 8 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 6 mg
-
Foszfor 14 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 35.1 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 6 micro
-
Kolin: 2 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 12 micro
-
β-karotin 669 micro
-
β-crypt 64 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
Összesen
152
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
- Az érett barackot megtisztítjuk: alaposanmegmossuk, majdkisebb adagokban1 percre forró vízbe mártjuk. Így könnyedén le lehet húzni a héját. Kettévágjuk, és a magját is kivesszük.
- A barack könnyen barnul, ezért még a tisztítás során keverjük hozzá a citromsavat.
- A tisztított barackhúst kimérjük, hogy 1,2 kg legyen.3,6 kg-nál több barackot ne főzzünk egyszerre, mert lassan forr fel, pedig most a sebesség is számít!
- Mivel rövid ideig főzzük, a barack nem fog szétesni, ezért merülő mixerrel pürésítsük a megfelelő, kissé darabos állagig (vagy ahogy szeretjük). Ezt megtehetjük krumplitörővel is.
- Alaposan keverjük el a cukorral és az elfelezett, kimagozott vaníliarúd belsejével. Dobjuk bele a vanília "bőrét" is. (Tehetünk bele aromát is, de avalódi vaníliának nincs párja.)
- Most tegyük fel a tűzre, és nagy lángon, kevergetve főzzük, míg forrni (habzani) nem kezd.
- Keverjük bele a zselésítőt, és továbbra is nagy lángon, zubogtatva kevergessük 4-5 percig, míg elfővi a habját.
- Húzzuk le a tűzről, vegyük ki a vanília "bőrét", és öntsük bele a rumot. Vigyázzunk, felpezseg, és kicsap a gőze!
- Rögtön, forrón töltsük üvegekbe, zárjuk le. Az üvegeket 5 percre állítsuk a fejükre (ennek értelme: az üvegbe zárt levegő átszivárog a forró lekváron és közben sterilizálódik), majd a talpukra állítva, hagyjuk teljesen kihűlni. Nem kell dunsztolni, évekig tökéletesen eláll.
- Ebből a mennyiségből kb. 2 liter lekvár lesz, így számoljuk ki a szükséges üvegmennyiséget.
- Receptkönyvben: 92
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 18068
- Feltöltés dátuma: 2011. március 30.
Ajánló
Bármilyen süteménybe, vajas kenyérre, de csak úgy magában nyalogatva is kitűnő.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
koszider
90 recept
Nagy a bánat! Felbontottam az utolsó üveg rumos baracklekváromat, és hol van még a következő barack! Gyorsan közzéteszem a receptjét – míg írmagjáig fel nem faljuk –, hogy már most mindenki fenhesse rá a fakanalát. Ugyanis csodafinom, a rum alig érződik, mégis páratlanul aromás, illatos lesz tőle. Meg tartósít is, ez a lekvár ugyan meg nem romlik. (Ezt az utolsó mohikánt 2009-ben főztem.) Tudom, hogy a képen látható öblöny mustáros pixis, de úgy megtetszett... (Strawberry kiskanalának a testvére, lásd: Fügemustár)