Sajtos-vajas kifli
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 12% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
83g finomliszt303 kcal
-
8g vaj60 kcal
-
9 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
50g tej28 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
2g só0 kcal
A kenéshez
-
17g vaj120 kcal
A tetejére
-
3g tojássárgája11 kcal
-
33g sajt117 kcal
Összesen
663
kcal
- 12% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
500g finomliszt1820 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
55g tojás69 kcal
-
300g tej168 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
11g só0 kcal
A kenéshez
-
100g vaj717 kcal
A tetejére
-
20g tojássárgája64 kcal
-
200g sajt704 kcal
Összesen
3973
kcal
- 12% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
A tésztához
-
38.7g finomliszt141 kcal
-
3.9g vaj28 kcal
-
3.9g friss élesztő4 kcal
-
4.3g tojás5 kcal
-
23.2g tej13 kcal
-
0.4g cukor1 kcal
-
0.9g só0 kcal
A kenéshez
-
7.7g vaj56 kcal
A tetejére
-
1.5g tojássárgája5 kcal
-
15.5g sajt55 kcal
Összesen
308
kcal
- 12% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.5 g
Zsír
-
Összesen 33.3 g
-
Telített zsírsav 19 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 10 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 161 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1584.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 38 mg
-
Kálcium 303 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 273 mg
-
Nátrium 934 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 68.3 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 42.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 302 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 102 micro
-
Kolin: 72 mg
-
Retinol - A vitamin: 297 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 52 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 92 micro
Összesen
663
kcal
- 12% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 122.9 g
Zsír
-
Összesen 199.8 g
-
Telített zsírsav 116 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 59 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 966 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 9504.5 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 230 mg
-
Kálcium 1818 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 188 mg
-
Foszfor 1638 mg
-
Nátrium 5601 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 409.9 g
-
Cukor 20 mg
-
Élelmi rost 18 mg
VÍZ
-
Összesen 256.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1810 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 125 micro
-
K vitamin: 17 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 615 micro
-
Kolin: 433 mg
-
Retinol - A vitamin: 1784 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 313 micro
-
β-crypt 11 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 552 micro
Összesen
3973
kcal
- 12% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 26% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.5 g
Zsír
-
Összesen 15.5 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 75 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 736.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 141 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 127 mg
-
Nátrium 434 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 31.8 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 19.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 140 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 48 micro
-
Kolin: 34 mg
-
Retinol - A vitamin: 138 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 24 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 43 micro
Összesen
308
kcal
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Minden hozzávalót tegyünk ki előre, hogy szobahőmérsékletűek legyenek.
- A tejet meglangyosítjuk, kb. 1 dl tejben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, felfuttatjuk.
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk az élesztős tejet, a sót, beleütjük a tojást, elkezdjük dagasztani, közben hozzáadunk annyi langyos tejet, amennyit felvesz. Közepesen lágy tésztát kell, hogy kapjunk. Végül beledagasztjuk az 5 dkg olvasztott vajat. Ha túl lágy lenne, pici lisztet adunk még hozzá.
- Lisztezett deszkán jól átgyúrjuk, majd a tetejét pici liszttel meghintve letakarva egy órán át kelesztjük.
- A megkelt tésztát átgyúrjuk, majd 4 cipóra osztjuk.
- Mindegyik cipót kettévesszük, és egyenként kör alakúra kinyújtjuk, vékonyra (2-3 mm-esre). Kb. 15-20 cm átmérőjű körök lesznek. Igyekezzünk megközelítőleg egyforma méretű korongokat nyújtani.
- Az egyikkorongot kenjük meg alágy, sós vajjal (bátran használjuk a kezünket) majd illesszünk rá egy sima korongot és sodrófával kissé lapogassuk el, hogy jól összeragadjanak.
- A korongokat 8 cikkbe vágjuk és szélesebbik végétől kiindulva kiflivé tekerjük, majd kissé be is görbítjük.
- A kifliket helyezzük kilisztezett tepsibe, tetejüket kenjük meg pici vízzel elkevert tojássárgájával és szórjuk meg reszelt sajttal.
- Meleg helyen kelesszük további 15-20 percig (lehet sütőben is, 50-60 fokon.)
- 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük (kb. 25-30 perc alatt).
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 771
- Tegnapi nézettség: 124
- 7 napos nézettség: 561
- Össznézettség: 261150
- Feltöltés dátuma: 2010. április 19.
Ajánló
Ha nagyon sajtosan szeretjük, a tészta-háromszögek végébe egyenként tehetünk egy-egy darab sajthasábot és úgy tekerjük fel. Dupla élvezet. :) Illetve lehet variálni mini virslivel, mini kolbásszal töltve, persze akkor csak egy réteg tésztát használunk és értelemszerűen nem kell vajazni.
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Jól bevált kelttészta alapreceptem (amit a kakaós csigához használok) alapján készítettem, sós változatban. Igazi vendégváró finomság. Ebből a mennyiségből 32 db nagyobb kifli jön ki (egy jókora tálra való), azért írtam, hogy 6 főre, mert egy buliban fejenként 5-6 simán lemegy...:) Sőt. Frissen-melegében a legfinomabb, de másnap is kiváló. (A kollégák egy morzsát se hagytak belőle.)