Rusztikus kovászos kenyér
cukormentes
laktózmentes
glutént tartalmaz
tejmentes
tojásmentes
Simon Gábor
adag
Előkészítés
perc
Sütés hőfoka
230 °C
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 1% Zsír
Aktív kovász
-
50g kenyérliszt bl80181 kcal
-
50g víz0 kcal
-
25g kovász46 kcal
Kovászos kenyér
-
475g kenyérliszt bl801715 kcal
-
83 kcal
-
350g víz0 kcal
-
15g só0 kcal
-
125g kovász228 kcal
-
250g rizsliszt915 kcal
Összesen
3168
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 1% Zsír
Aktív kovász
-
100g kenyérliszt bl80361 kcal
-
100g víz0 kcal
-
50g kovász91 kcal
Kovászos kenyér
-
950g kenyérliszt bl803430 kcal
-
166 kcal
-
700g víz0 kcal
-
30g só0 kcal
-
250g kovász455 kcal
-
500g rizsliszt1830 kcal
Összesen
6333
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 1% Zsír
Aktív kovász
-
3.7g kenyérliszt bl8013 kcal
-
3.7g víz0 kcal
-
1.8g kovász3 kcal
Kovászos kenyér
-
34.8g kenyérliszt bl80126 kcal
-
6 kcal
-
25.6g víz0 kcal
-
1.1g só0 kcal
-
9.2g kovász17 kcal
-
18.3g rizsliszt67 kcal
Összesen
232
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 87.7 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 7463.4 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 275 mg
-
Kálcium 138 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 269 mg
-
Foszfor 916 mg
-
Nátrium 5842 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 656.7 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 510.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 210 micro
-
Kolin: 84 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 7 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 483 micro
Összesen
3168
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 175.3 g
Zsír
-
Összesen 25.5 g
-
Telített zsírsav 5 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 14926.7 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 550 mg
-
Kálcium 276 mg
-
Vas 13 mg
-
Magnézium 537 mg
-
Foszfor 1832 mg
-
Nátrium 11685 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 16 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1313.5 g
-
Cukor 4 mg
-
Élelmi rost 47 mg
VÍZ
-
Összesen 1020.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 420 micro
-
Kolin: 169 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 13 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 967 micro
Összesen
6333
kcal
- 7% Fehérje
- 52% Szénhidrát
- 1% Zsír
- 40% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Szelén
-
Magnézium
-
Kálcium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 0.9 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 546.8 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 20 mg
-
Kálcium 10 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 20 mg
-
Foszfor 67 mg
-
Nátrium 428 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 48.1 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 37.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 15 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 35 micro
Összesen
232
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Aktív kovász
-
100 g kenyérliszt bl80
-
50 g kovász
Kovászos kenyér
-
950 g kenyérliszt bl80
-
30 g só
-
500 g rizsliszt
Elkészítés
Aktív kovász
- Kenyérsütés előtt aktiválni kell a kovászt, ezért szükséges megetetni. Ezt a lépést érdemes este elvégezni, hogy reggelre elkészüljön.
- Tegyük a kovászt egy akkora edénybe, amiben kétszeresére meg tud majd kelni. Adjuk hozzá a szűrt vizet és a lisztet, kavarjuk el alaposan, majd fedjük le.
- 8-12 óra alatt aktiválódik szobahőmérsékleten a kovász, szép buborékos lesz és kellemesen savanykás illatúvá válik. A víz és a szoba hőmérséklete nagyban befolyásolja a kovász érésének az idejét.
Kovászos kenyér
- Először a szűrt, szobahőmérsékletű vizet, a kenyérlisztet és a teljes kiőrlésű lisztet keverjük össze. Elég annyira, hogy ne legyenek benne száraz csomók.
- Takarjuk le légmentesen, és hagyjuk a tésztát pihenni legalább 1 órát, hogy a liszt megszívhassa magát folyadékkal. 1 óra elteltével a ragacsos massza állaga is javulni fog, kevésbé fog ragadni és rugalmasabbá válik.
- Szórjuk bele a sót, és enyhén vizes ujjakkal dolgozzuk bele, hogy könnyebben feloldódjon.
- Adjuk hozzá az aktivált kovászt, amit kezdjünk el szintén belenyomkodni, összedolgozni.
- A dagasztást több féle technikával elvégezhetjük, kézzel vagy géppel is. A magasabb hidratációjú tésztát, a hagyományos gyúrással nem túl praktikus dagasztani. Az egyik közkedvelt módszer a "slap and fold", ami lényegében a tészta a deszkára való csapkodása és hajtogatása. Dagasszuk a tésztát 5-10 percig. Tipp: mindig nedvesítsük be a gyúródeszkát és a kezünket is, amikor a tésztával dolgozunk, így nem fog annyira ragadni.
- Helyezzük vissza a tésztát egy enyhén kiolajozott kelesztőtálba, takarjuk le légmentesen, és hagyjuk pihenni fél órát.
- Hajtogassuk meg a tésztát (nedves kézzel), nyújtsuk amennyire engedi, így erősítvén a gluténszerkezetet. Hagyjuk fél órát pihenni. A hajtogatást végezzük el összesen háromszor, fél órás szünetekkel.
- A 3. hajtogatás után jön a kelesztés része, aminek az ideje nagyban függ a hőmérséklettől. Ha hidegebb környezetben dolgozunk, akkor több idő fog kelleni neki. Amikor nagyjából 50-70%-ban megnőtt a térfogata, szép buborékos, és remegős az állaga, akkor kellőképpen megkelt a tészta. Ez a szakasz 3-6 órát is igénybe vehet.
- Vágjuk két felé a tésztát, formázzuk elő annyira, hogy egy erős külső szerkezete képződjön. Hagyjuk pihenni 15-20 percet.
- A végső formázáshoz lisztezzük be enyhén a tészták tetejét, fordítsuk meg, és nyújtsuk ki kézzel, gyengéden téglalap alakúra. A tészta egyik oldalát fogjuk meg, nyújtsuk meg, és hajtsuk be középre. Fogjuk meg a másik oldalát, nyújtsuk meg, és hajtsuk rá, majd enyhén nyomkodjuk bele. A velünk távolabbi részét kezdjük el magunk felé tekerni 2-3 lépésben. Fontos, hogy egy erős, feszes felülete legyen a tésztának, így fogja magában tartani a levegőt.
- A megformázott kenyeret forgassuk bele rizslisztbe, végül fejjel lefelé helyezzük bele a kelesztőtálba. Takarjuk le légmentesen, ezután tegyük be a hűtőbe 8-12 órára lassú kelesztésre.
- A sütőt melegítsük fel 230°C-ra, sütőedénnyel együtt. Ha öntöttvas edényt használunk, érdemes 1 órán keresztül melegíteni. Lényeg, hogy legyen fedele is, így a saját gőzében tud majd sülni. Ha csupán egy tepsin sütjük, akkor feltétlen öntsünk vizet a sütőbe, hogy gőz képződhessen. A kelést nagyban befolyásolja a gőz, valamint sokkal fényesebb is lesz a kenyér héja.
- Vegyük ki a forró edényt a sütőből, borítsuk bele óvatosan a tésztát, szórjuk meg finoman egy kevés rizsliszttel, majd egy határozott mozdulattal vágjuk be mélyen a tésztát. Érdemes ehhez egy borotvapengét használni. Rakjuk rá a fedőt, végül helyezzük be a sütőbe.
- Süssük 20 percet fedő alatt, majd 20-25 percet fedő nélkül. Amikor elkészült a kenyér vegyük ki a sütőből, és tegyük egy rácsra teljesen kihűlni.
- Sütés hőfoka: 230 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 71
- Tegnapi nézettség: 8
- 7 napos nézettség: 64
- Össznézettség: 12866
- Feltöltés dátuma: 2022. június 13.
Receptkategóriák
-
- főkategória:
-
- kategória:
további kategória:
mentes receptek
kategória:
tejmentes receptek
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
-
Speciális étrendek:
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Simon Gábor
63 recept
A kovászos kenyér a mai világban különleges, szinte luxuscikknek számít, de valójában ez a házi kenyerek egyik legősibb és legtermészetesebb módszerrel készülő válfaja. Elkészítése türelmet és törődést igényel, de minden percét megéri. Aki egyszer rákap az ízére, egészen biztos, hogy a megszállottjává válik.