Rumtopf lofiel konyhájából
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
21g eper6 kcal
-
83g cukor323 kcal
-
42g rum96 kcal
-
8g tiszta szesz57 kcal
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
250g eper75 kcal
-
1000g cukor3870 kcal
-
500g rum1155 kcal
-
100g tiszta szesz682 kcal
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
13.5g eper4 kcal
-
54.1g cukor209 kcal
-
27g rum62 kcal
-
5.4g tiszta szesz37 kcal
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.1 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 15.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 4 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 3 mg
-
Foszfor 7 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 84.8 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 45.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 12 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 5 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 5 micro
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.6 g
Zsír
-
Összesen 0.7 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 188.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 48 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 31 mg
-
Foszfor 81 mg
-
Nátrium 17 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1017.8 g
-
Cukor 1009 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 550.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 138 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 56 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 16 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 61 micro
- 0% Fehérje
- 65% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 35% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.1 g
Zsír
-
Összesen 0 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 10.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 2 mg
-
Foszfor 4 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 55 g
-
Cukor 55 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 29.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 3 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 3 micro
Hozzávalók
-
1 kg cukor
-
5 dl rum
-
1 dl tiszta szesz
Elkészítés
- Beszerzünk egy minél nagyobb űrtartalmú, jól zárható üveget, és alaposan kimossuk, sterilizáljuk.
- A legkorábbi gyümölcsből (eper) átválogatunk, megmosunk és kicsumázunk kb. 25 dkg mennyiséget. A nagyobb szemeket ketté vagy négyfelé vágjuk. Fontos, hogy csak ép, egészséges gyümölcsöt használjunk!
- A gyümölcsöt beleszórjuk az üvegbe, hozzáadunk 10-12 dkg kristálycukrot és annyi rumot, hogy ellepje, és finoman összerázzuk. Hűvös, sötét helyre (kamrapolc) tesszük.
- Másnap kicsit átrázogatjuk, hogy a maradék cukor feloldódjon. Ekkor hozzáadjuk a tiszta szeszt, a magas alkohol- és cukortartalom biztosítja, hogy ne romoljon meg a befőtt.
- Amikor a következő gyümölcs (cseresznye) érik, hasonlóképpen járunk el: 25-30 dkg gyümölcs, 10-12 dkg cukor, kb. fél deci rum (hogy jól ellepje), összerázva, utána vissza a kamrapolcra a következő gyümölcsig.
- Ezután következik a ribizli, a sárgabarack, meggy, sárgadinnye, őszibarack, szeder, szőlő, josta, körte, ananász, narancs és a legutolsó hagyományosan a dió. A gyümölcsöket mindig megmossuk, értelemszerűen meghámozzuk és/vagy kimagozzuk, a nagyobbakat feldaraboljuk.
- Fontos, hogy néha felrázzuk, mert a cukor leülepedik az aljára.
- Sötét, hűvös helyen tartjuk, és az utolsó gyümölcs betöltésekor teljesen feltöltjük rummal.
- A hagyomány szerint Advent első napjára beérik a kompót. Ekkor kiöntjük egy nagyobb tálba, összekeverjük, és kisebb üvegekbe szétosztjuk.
- Elkészítettem: 6 alkalommal
- Receptkönyvben: 33
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 3313
- Feltöltés dátuma: 2012. július 06.
Ajánló
Kiváló bólé alapanyag, de feldobja a fagyikelyhet vagy gyümölcsrizst, természetesen szigorúan csak felnőtteknek! A levét leszűrve, mint gyümölcslikőrt használhatjuk fel.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Egy régi recept, Édesanyám egy időben minden évben rakott el két-három üvegnyit, aztán valami miatt elmaradt. Oké, tudom, hogy már a nyár közepén járunk, de talán még lesz, aki megpróbálkozik vele. :) Én most járok a ribizlinél, már benne van az eper, cseresznye, meggy, és még félig sincs az üveg. Érési sorrendben a gyümölcsökből bármennyit tehetünk az üvegbe, én például a ribizliből csak keveset teszek, mert a magját nem nagyon szeretem a kompótban, és szilvát sem teszek bele, mert túl domináns az íze, és szerintem nem passzol a többihez. A málna sem túl szerencsés alapanyag, mert összetörik és nem mutat valami jól, bár az ízét nem rontja el. A lényeg, hogy úgy osszuk el az üveg űrtartalmát, hogy a végére is maradjon hely. Ha nincs 5 literes üvegünk kisebbel is próbálkozhatunk, de csak csavaros üveg jöhet szóba, a celofánon keresztül elillan az alkohol, és megromolhat a kompót. Fontos, hogy csak kifogástalan minőségű gyümölcsöket használjunk fel! Időnként nem árt ránézni, és ha azt látjuk, hogy megpezsdül, erősítsünk rá még némi tiszta szesszel és cukorral, lehet, hogy a gyümölcs leve túlságosan kihígította a kompótot, ekkor indulhat forrásnak.