Rumos szalagos fánk
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
100g tej56 kcal
-
1g só0 kcal
-
8g cukor29 kcal
-
53 kcal
-
175g finomliszt637 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
10g élesztő11 kcal
-
2g rum5 kcal
-
106g napraforgó olaj235 kcal
Összesen
1090
kcal
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
400g tej224 kcal
-
4g só0 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
24g napraforgó olaj212 kcal
-
700g finomliszt2548 kcal
-
80g tojássárgája258 kcal
-
40g élesztő42 kcal
-
8g rum18 kcal
-
425g napraforgó olaj939 kcal
Összesen
4357
kcal
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
-
23.4g tej13 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
1.8g cukor7 kcal
-
1.4g napraforgó olaj12 kcal
-
40.9g finomliszt149 kcal
-
4.7g tojássárgája15 kcal
-
2.3g élesztő2 kcal
-
0.5g rum1 kcal
-
24.8g napraforgó olaj55 kcal
Összesen
254
kcal
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 25.1 g
Zsír
-
Összesen 41.8 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 13 g
-
Koleszterin 217 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1044.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 168 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 301 mg
-
Nátrium 454 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 147.6 g
-
Cukor 12 mg
-
Élelmi rost 6 mg
VÍZ
-
Összesen 39.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 76 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 44 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 153 micro
-
Kolin: 185 mg
-
Retinol - A vitamin: 74 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 18 micro
-
β-crypt 7 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 250 micro
Összesen
1090
kcal
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 100.4 g
Zsír
-
Összesen 167.1 g
-
Telített zsírsav 30 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 71 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 54 g
-
Koleszterin 868 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4179 g
-
Cink 11 mg
-
Szelén 286 mg
-
Kálcium 673 mg
-
Vas 12 mg
-
Magnézium 174 mg
-
Foszfor 1203 mg
-
Nátrium 1815 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 590.3 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 22 mg
VÍZ
-
Összesen 158.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 305 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 56 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 174 micro
-
K vitamin: 10 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 14 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 613 micro
-
Kolin: 742 mg
-
Retinol - A vitamin: 297 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 70 micro
-
β-crypt 26 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1001 micro
Összesen
4357
kcal
- 10% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.9 g
Zsír
-
Összesen 9.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 51 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 244.2 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 39 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 10 mg
-
Foszfor 70 mg
-
Nátrium 106 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 34.5 g
-
Cukor 3 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 9.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 18 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 36 micro
-
Kolin: 43 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 4 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 59 micro
Összesen
254
kcal
Hozzávalók
-
4 dl tej
-
3 ek cukor
-
3 ek napraforgó olaj
-
4 db tojássárgája
-
4 dkg élesztő
-
1 ek rum
-
5 dl napraforgó olaj
Elkészítés
- A jól felmelegített tejet kelesztőtálba öntjük, beletesszük a cukrot, sót, olajat, ráöntjük a liszt egy részét, és jól elkeverjük a finomra reszelt élesztővel (én csak morzsolni szoktam).
- Ezután ráütjük a tojássárgákat, a rumot (amire azért van szükség, hogy a tészta ne szívja magába az olajat), majd a többi liszttel simára dolgozzuk az egészet. Olyan keménységű legyen, hogy már ne terüljön el a tálban (nokedlinál keményebb), és ne ragadjon a keverőkanálra. Légmentesen lezárjuk, és megvárjuk, amíg magától ledobja a tetőt (kb. 10-15 perc).
- Lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra kinyújtjuk a tésztát, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, és lisztezett deszkán letakarva, még kelesztjük kb. 10 percet. Vigyázzunk azonban, hogy a tészta túl ne keljen, mert nem lesz szalagos.
- Következik a sütése. A fánk a legkényesebb kelt tészta, sütése nagy gyakorlatot kíván.
- A fánkokat közepesen forró, bő olajban, egyenletes tűznél sütjük. Az olaj hőfokát próbafánk darabbal próbáljuk ki. Ha túl forró, akkor hirtelen sül, és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre, nem lesz szalagos. A megkelt fánk felső része kerüljön alulra az olajba, egyszerre csak annyit süssünk, amennyi kényelmesen elfér, hogy hely legyen a növekedésre. A sütés kezdetén az edényt befedjük, majd ha átfordítottuk, fedő nélkül sütjük tovább.A lehullott széleket összegyúrjuk, és újrakelesztve kiszaggatjuk, és sütjük.
- Még forrón vaníliás cukorral meghintjük. Melegen tálaljuk.
- A sütési tudnivalók Horváth Ilona szakácskönyvéből valók.
- Sütés ideje: 4 perc
- Receptkönyvben: 471
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 6
- Össznézettség: 58541
- Feltöltés dátuma: 2011. augusztus 20.
Ajánló
Házi lekvárral a legfinomabb!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
NS
17513 recept
Heves megyében, ahol 24 éves koromig éltem "pampuckának" nevezik. Hát, ehhez az ételhez duráltam neki a legnehezebben magam kezdő háziasszony koromban! De mivel én is nagyon szeretem, és már nem volt köztünk, aki elkészítse nekem, így kénytelen voltam én megbírkózni vele. Három gyermekem egyik kedvence, így nálunk nem csak farsangi időszakban kerül az asztalra.