- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.3 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 91.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 9 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 14 mg
-
Foszfor 48 mg
-
Nátrium 11 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 256.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 116 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 26 g
Zsír
-
Összesen 2.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 735.1 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 60 mg
-
Kálcium 72 mg
-
Vas 17 mg
-
Magnézium 112 mg
-
Foszfor 380 mg
-
Nátrium 84 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 4 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 316.6 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 2051.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 16 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 924 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
- 1% Fehérje
- 13% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 86% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Folsav - B9-vitamin:
-
B6 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 30.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 3 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 16 mg
-
Nátrium 4 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.2 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 85.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 0 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 39 micro
-
Kolin: 0 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 0 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 0 micro
Elkészítés
- Egy nagy, legalább 5 literes lábasban a rizst annyi vízben, amennyi elllepi, feltesszük főni. 1 órán át főzzük, úgy, hogy közben időnként megkeverjük, hogy le ne ragadjon. A vizet is folyamatosan pótolni kell alatta. Az egy óra végéig mindig annyi vizet öntsünk alá, amit a rizs felvesz.
- Ha kész, kb 1-1,5 liter vizet keverünk hozzá, és botmikxerrel pürésítjük. Akkor jó, ha olyan az állaga, mint a nagyon híg (menzás) tejbegríznek.
- Hagyjuk, amíg kihűl, különben a "fejés" nehezen fog menni.
- Ha kihűlt, fogunk egy kb 5 literes tálat (vagy a fürdőből kölcsönzünk egy lavórt). A kulimászt egy adagonként belepakoljuk valamilyen nagyon laza szövésű kendőbe. (Nekem ilyen nem vol, így még nem használt nejlon térdzoknit áldoztam be az ügy érdekében).
- Most jöna móka: a kendőn át kipaszírozzuk a rizspépet a lavórba.
- Ebből a mennyiségből kb 4 liter joghurt sűrűségű rizstej lesz.
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 391
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 1
- Össznézettség: 105566
- Feltöltés dátuma: 2010. április 28.
Ajánló
Hígítási aránytól függően bármihez, amihez egyébként tejet használnánk.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
-
Speciális étrendek:
- gluténmentes ,
- cukormentes ,
- tejmentes ,
- tojásmentes ,
- laktózmentes ,
- vegán
-
Speciális étrendek:
Szerencsére nem vagyok laktózérzékeny, úgyhogy a rizs és egyéb gabonából készült tejekhez még soha nem kellett nyúlnom. Van viszont egy kedves ismerősöm, aki laktózérzékeny, és kénytelen többszáz forintos gabonatejeket venni, és azzal készíteni mindent. Már egy ideje kacérkodtam a gondolattal, hogy egyszer majd nekiállok, de valahogy elmaradt. A napokban viszont nagyon megkívántam az horchatát, de mikor megláttam a rizstej árát, tudtam, na most van itt az ideje, hogy magam essek neki a feladatnak. A recept után kutakodtam egy ideig, de az egyetlen, amit találtam, az Malackaraj rendkívül szórakoztató blogja volt. Egyébként meg vagyok róla győződve, hogy -bár a harisnyás passzírozás kicsit macera - aki nem ihat valódi tejet, annak megéri a fáradtságot, ugyanis egy fél kiló legolcsóbb rizs árából jutottam ehhez az 5 literhez. Arról nem is beszélve, hogy a bolti rizstejet nagyüzemben állítják elő, és a növényi olaj mellet azt pakolnak a dobozba, amit nem szégyellnek. Ha pedig a passzírozást kalákában csináljuk, nemcsak, az előkészület 30 percét redukáljuk kb. 10 percre, de még szórakoztató is lehet :)