Rigó Jancsi Vicikó konyhájából
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
44g tojás55 kcal
-
6g porcukor22 kcal
-
5 kcal
-
9g finomliszt33 kcal
A krémhez
-
90g habtejszín263 kcal
-
15g porcukor58 kcal
-
4 kcal
-
7 kcal
-
1g zselatin3 kcal
-
10g tej6 kcal
A tetejére
-
20g étcsokoládé109 kcal
-
5g vaj36 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
440g tojás554 kcal
-
56g porcukor217 kcal
-
46 kcal
-
90g finomliszt328 kcal
A krémhez
-
900g habtejszín2628 kcal
-
150g porcukor581 kcal
-
10g vaníliás cukor39 kcal
-
68 kcal
-
10g zselatin34 kcal
-
100g tej56 kcal
A tetejére
-
200g étcsokoládé1092 kcal
-
50g vaj359 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
A tésztához
-
21.4g tojás27 kcal
-
2.7g porcukor11 kcal
-
2 kcal
-
4.4g finomliszt16 kcal
A krémhez
-
43.8g habtejszín128 kcal
-
7.3g porcukor28 kcal
-
0.5g vaníliás cukor2 kcal
-
1.5g cukrozatlan kakaópor3 kcal
-
0.5g zselatin2 kcal
-
4.9g tej3 kcal
A tetejére
-
9.7g étcsokoládé53 kcal
-
2.4g vaj17 kcal
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 10.9 g
Zsír
-
Összesen 42.8 g
-
Telített zsírsav 25 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 256 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 523 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 17 mg
-
Kálcium 116 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 67 mg
-
Foszfor 220 mg
-
Nátrium 97 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 46.9 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 88.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 348 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 52 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 26 micro
-
Kolin: 131 mg
-
Retinol - A vitamin: 342 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 67 micro
-
β-crypt 4 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 204 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 108.7 g
Zsír
-
Összesen 427.9 g
-
Telített zsírsav 254 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 129 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 20 g
-
Koleszterin 2563 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5230.2 g
-
Cink 15 mg
-
Szelén 169 mg
-
Kálcium 1155 mg
-
Vas 31 mg
-
Magnézium 672 mg
-
Foszfor 2204 mg
-
Nátrium 974 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 469.4 g
-
Cukor 345 mg
-
Élelmi rost 35 mg
VÍZ
-
Összesen 888.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 3477 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 14 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 525 micro
-
K vitamin: 47 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 259 micro
-
Kolin: 1314 mg
-
Retinol - A vitamin: 3421 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 671 micro
-
β-crypt 37 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2045 micro
- 6% Fehérje
- 25% Szénhidrát
- 23% Zsír
- 47% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 20.8 g
-
Telített zsírsav 12 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 125 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 254.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 56 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 33 mg
-
Foszfor 107 mg
-
Nátrium 47 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.8 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 43.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 169 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 26 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 13 micro
-
Kolin: 64 mg
-
Retinol - A vitamin: 166 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 33 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 99 micro
Hozzávalók
A tésztához
-
8 db tojás
-
8 ek porcukor
-
2 ek cukrozatlan kakaópor
-
6 evőkanál finomliszt
A krémhez
-
900 ml habtejszín
-
150 g porcukor
-
1 ek vaníliás cukor
-
3 ek cukrozatlan kakaópor
-
2 ek zselatin
-
100 ml tej
A tetejére
-
200 g étcsokoládé
-
50 g vaj
Elkészítés
A tésztához
- A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral.
- A liszthezhozzáadjuk a kakaót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
- A kakaós lisztet beleszitáljuk a cukros masszába, és a habból 1-2 evőkanállal is hozzáadva elkeverjük. Ezután az összestojáshabot beletesszük, ésóvatosan keverve beledolgozzuk.
- Kipapírozott tepsibe simiítjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.
- Ha megsült, kivesszük, lehúzzuk a sütőpapírt,kihűtjük, és keresztben, vízszintesen kettévágjuk.
- Míg hűl a tészta, elkészítjük a habkrémet.
- A tejszínt felverjük majdnem teljesen keményre, beletesszüka cukrokat, és így verjük keményre. Ha kész, beleszitáljuk a kakaót, és óvatosan belekeverjük.
- A zselatint elkeverjük egy kis edénykében a tejjel, feltesszük melegedni, és kevergetve addig melegítjük, míg elolvad a zselatin benne. Forralni nem szabad!Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ujjunkkkal ellenőrizzük, ha már nem is langyos, beleöntjük a kakaóshabba, és gyorsmozdulatokkal beledolgozzuk.
- A kettévágott alsó kakaóslapot egy tálcára, deszkára fektetjük, rákenjük a kakaós tejszínhabot, szépen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a tetejét, kissé rá is nyomhatjuk.
- Az étcsokit gőz felett felolvasztjuk, beletesszük a vajat, összedolgozzuk, és ráöntjük a tészta tetejére. Késsel elsimítjuk, és hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel kockára vágjuk.
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 35x25
- Sütés ideje: 15 perc
- Elkészítettem: 10 alkalommal
- Receptkönyvben: 674
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 11
- Össznézettség: 50308
- Feltöltés dátuma: 2012. április 19.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
Az egyik nagy klasszikusunk, a sütik világában. Ha jó, szinte megunhatatlan ez a minden ízében és porcikájában csupacsoki édesség. Nevét a Pákozdon 1858 -ban született, később világhírű cigányprímásról Rigó Jánosról kapta. Virtuóz játékával sok hölgy szívét megdobogatta, mígnem egyszer eljött a nagy találkozás, és állítólag a tüzes fekete szemét is latba vetve meghódította Ward Klárát is, aki egy amerikai milliomos lánya, és éppen egy belga herceg felesége volt. Mindketten elváltak, amit még Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap is hírül adott! Ezek után össze is házasodtak. Jánosunk, szerelme jeléül feleségének egy habos-csokis-krémes édességgel akart kedveskedni, amit egy pesti cukrászdában készíttetett el, és a cukrász így róla nevezte el Rigó Jancsinak. Óriási sikere lett a süteménynek, a lányszöktetéses sztorival a háttérben. A boldog idők tíz évig tartottak, és állítólag 8 millió dollárjukba került, mígnem Klára elhagyta férjét egy jóvágású olasz pincérért. Később megpróbálta visszahódítani, de János nem állt kötélnek. Rigó János hajója legvégül Amerikában kötött ki, ahol elszegényedve, keserves cigánynótákat játszott, nem éppen impozáns helyeken. Itt is halt meg 1927-ben. A szerelmi történetükből egy francia-magyar filmet is készítettek 1959-ben, Fekete szem éjszakája címmel. A mai időkben is él még a story, hisz 2004- ben egy angol rockzenekar (pedig nincs egy magyar tagja sem) az Ő nevét vette fel, mert mottójuk, hogy a szerelem mindent legyőz! És még egy kedves emlékezés Rá: 2004-től minden évben megrendezik szülőfalujában, Pákozdon a Rigó Jancsi fesztivált. Hát kérem szépen, ezek tudatában eszegessük ezentúl ezt a barna színnek három gyönyörű árnyalatában pompázó finom - könnyű - habos, határainkon túl is ismert süti-hírességünket! Jó étvágyat kívánok hozzá!