r
Nosalty Logó

Rigó Jancsi Vicikó konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Vicikó
Rigó Jancsi Vicikó konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 601 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 6002 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír

A tésztához

A krémhez

A tetejére

Összesen 292 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    10.9 g

Zsír

  • Összesen
    42.8 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    256 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    523 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    116 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    220 mg
  • Nátrium
    97 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.9 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    88.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    348 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    52 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    26 micro
  • Kolin:
    131 mg
  • Retinol - A vitamin:
    342 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    67 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    204 micro
Összesen 601 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    108.7 g

Zsír

  • Összesen
    427.9 g
  • Telített zsírsav
    254 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    129 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    20 g
  • Koleszterin
    2563 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    5230.2 g
  • Cink
    15 mg
  • Szelén
    169 mg
  • Kálcium
    1155 mg
  • Vas
    31 mg
  • Magnézium
    672 mg
  • Foszfor
    2204 mg
  • Nátrium
    974 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    5 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    469.4 g
  • Cukor
    345 mg
  • Élelmi rost
    35 mg

VÍZ

  • Összesen
    888.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3477 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    14 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    525 micro
  • K vitamin:
    47 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    259 micro
  • Kolin:
    1314 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3421 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    671 micro
  • β-crypt
    37 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2045 micro
Összesen 6002 kcal
  • 6% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 23% Zsír
  • 47% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    20.8 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    254.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    56 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    33 mg
  • Foszfor
    107 mg
  • Nátrium
    47 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.8 g
  • Cukor
    17 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    43.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    169 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    26 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    13 micro
  • Kolin:
    64 mg
  • Retinol - A vitamin:
    166 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    99 micro
Összesen 292 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

A tésztához

  1. A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgákat habosra keverjük a cukorral.
  2. A liszthezhozzáadjuk a kakaót. A tojásfehérjéket kemény habbá verjük.
  3. A kakaós lisztet beleszitáljuk a cukros masszába, és a habból 1-2 evőkanállal is hozzáadva elkeverjük. Ezután az összestojáshabot beletesszük, ésóvatosan keverve beledolgozzuk.
  4. Kipapírozott tepsibe simiítjuk a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.
  5. Ha megsült, kivesszük, lehúzzuk a sütőpapírt,kihűtjük, és keresztben, vízszintesen kettévágjuk.
  6. Míg hűl a tészta, elkészítjük a habkrémet.
  7. A tejszínt felverjük majdnem teljesen keményre, beletesszüka cukrokat, és így verjük keményre. Ha kész, beleszitáljuk a kakaót, és óvatosan belekeverjük.
  8. A zselatint elkeverjük egy kis edénykében a tejjel, feltesszük melegedni, és kevergetve addig melegítjük, míg elolvad a zselatin benne. Forralni nem szabad!Levesszük a tűzről, és hagyjuk kihűlni. Ujjunkkkal ellenőrizzük, ha már nem is langyos, beleöntjük a kakaóshabba, és gyorsmozdulatokkal beledolgozzuk.
  9. A kettévágott alsó kakaóslapot egy tálcára, deszkára fektetjük, rákenjük a kakaós tejszínhabot, szépen elsimítjuk, majd ráhelyezzük a tetejét, kissé rá is nyomhatjuk.
  10. Az étcsokit gőz felett felolvasztjuk, beletesszük a vajat, összedolgozzuk, és ráöntjük a tészta tetejére. Késsel elsimítjuk, és hűtőbe tesszük.
  11. Tálalás előtt forró vízbe mártott késsel kockára vágjuk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 35x25
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 674
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 10
  • Össznézettség: 50333
  • Feltöltés dátuma: 2012. április 19.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Rigó Jancsi Vicikó konyhájából
Vicikó 251 recept

Az egyik nagy klasszikusunk, a sütik világában. Ha jó, szinte megunhatatlan ez a minden ízében és porcikájában csupacsoki édesség. Nevét a Pákozdon 1858 -ban született, később világhírű cigányprímásról Rigó Jánosról kapta. Virtuóz játékával sok hölgy szívét megdobogatta, mígnem egyszer eljött a nagy találkozás, és állítólag a tüzes fekete szemét is latba vetve meghódította Ward Klárát is, aki egy amerikai milliomos lánya, és éppen egy belga herceg felesége volt. Mindketten elváltak, amit még Mikszáth Kálmán által szerkesztett Országos Hírlap is hírül adott! Ezek után össze is házasodtak. Jánosunk, szerelme jeléül feleségének egy habos-csokis-krémes édességgel akart kedveskedni, amit egy pesti cukrászdában készíttetett el, és a cukrász így róla nevezte el Rigó Jancsinak. Óriási sikere lett a süteménynek, a lányszöktetéses sztorival a háttérben. A boldog idők tíz évig tartottak, és állítólag 8 millió dollárjukba került,  mígnem Klára elhagyta férjét egy jóvágású olasz pincérért. Később megpróbálta visszahódítani, de János nem állt kötélnek. Rigó János hajója legvégül Amerikában kötött ki, ahol elszegényedve, keserves cigánynótákat játszott, nem éppen impozáns helyeken. Itt is halt meg 1927-ben. A szerelmi történetükből egy francia-magyar filmet is készítettek 1959-ben, Fekete szem éjszakája címmel. A mai időkben is él még a story, hisz 2004- ben egy angol rockzenekar (pedig nincs egy magyar tagja sem) az Ő nevét vette fel, mert mottójuk, hogy a szerelem mindent legyőz! És még egy kedves emlékezés Rá: 2004-től minden évben megrendezik szülőfalujában, Pákozdon a Rigó Jancsi fesztivált. Hát kérem szépen, ezek tudatában eszegessük ezentúl ezt a barna színnek három gyönyörű árnyalatában pompázó finom - könnyű - habos, határainkon túl is ismert süti-hírességünket! Jó étvágyat kívánok hozzá!

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...