Ribizliszörp
cukrot taratalmaz
laktózmentes
gluténmentes
tejmentes
tojásmentes
Rosanics Petra
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
83g piros ribizli46 kcal
-
58g víz0 kcal
-
29g cukor113 kcal
Összesen
159
kcal
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
1000g piros ribizli549 kcal
-
700g víz0 kcal
-
350g cukor1355 kcal
Összesen
1904
kcal
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
48.8g piros ribizli27 kcal
-
34.1g víz0 kcal
-
17.1g cukor66 kcal
Összesen
93
kcal
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 1.1 g
Zsír
-
Összesen 0.2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 81.5 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 1 mg
-
Kálcium 29 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 36 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 40.4 g
-
Cukor 35 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 126.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 33 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 9 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 7 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 20 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 38 micro
Összesen
159
kcal
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.7 g
Zsír
-
Összesen 2 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 978.1 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 348 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 134 mg
-
Foszfor 431 mg
-
Nátrium 41 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 485.2 g
-
Cukor 422 mg
-
Élelmi rost 42 mg
VÍZ
-
Összesen 1522.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 20 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 402 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 108 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 78 micro
-
Kolin: 74 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 245 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 461 micro
Összesen
1904
kcal
- 1% Fehérje
- 24% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 76% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
B6 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 0.7 g
Zsír
-
Összesen 0.1 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 47.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 7 mg
-
Foszfor 21 mg
-
Nátrium 2 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 23.7 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 74.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 20 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4 micro
-
Kolin: 4 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 22 micro
Összesen
93
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
- A megtisztított ribizlit egy közepes lábasba tesszük és felöntjük a vízzel. Alacsony lángon főzzük 30 percet, mialatt a szemek kiengedik csodás vérvörös levüket és kicsit elhalványulnak. Ha fagyasztott ribizlit használunk, érdemes 10 perccel tovább főzni.
- Egy másik, kisebb lábasra fektessünk egy szitát és tegyünk bele egy tiszta konyharuhát, lehetőleg nem a legsűrűbb szövésűt. Öntsük át ebbe a ribizliket, majd hagyjuk egy órát csepegni. Ha tiszta és áttetsző szörpöt szeretnénk, ne nyomogassuk és kavargassuk a gyümölcsöt, mert attól zavarossá válik.
- (Ha a nem nyomogatós módszert választjuk, egy külön edénybe azért nyomjuk ki alaposan a konyharuhában maradt gyümölcs levét, hiszen ebben is remek ízek vannak, amit kár lenne veszni hagyni. Megihatjuk így magában gyümölcsléként, vagy használhatjuk koktélokba, de akár külön is összeforralhatjuk kevés cukorral szörppé.)
- Hagyjuk magától lecsöpögni egy órán keresztül, majd mérjük le az így nyert lé súlyát. Keverjünk hozzá cukrot a súly felének megfelelő mennyiségben, nekem ez 350 gramm lett.
- Forraljuk össze a gyümölcsszaftot a cukorral, míg minden cukorszem elolvad. Ekkor húzzuk le a szörpöt a tűzről és öntsük kiforrázott üvegbe.
- A kész szörpöt fogyasszuk szódával felöntve, egy-két karika citrommal és friss ribizlivel díszítve.
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 44
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 7
- Össznézettség: 17769
- Feltöltés dátuma: 2022. július 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Rosanics Petra
351 recept
Ribizlirajongók figyelem, itt a legtökéletesebb nedű, amit csak készíthettek belőle! Szörp ennél egyszerűbben nem is lehet, mindössze három alapanyagra van szükség: ribizlire, cukorra és vízre. Aktív munka sincs vele sok, ellenben a végeredmény olyan, mintha egy mosolygós svéd nagymama csinálta volna a saját két kezével. A gyümölcsszörpök, különösen a bogyós gyümölcsből készülők nem csak a skandináv országokban nagyon népszerűek, de Kanadában is. A leghíresebb kanadai regényhős, Anne Shirley nevelőanyja, Marilla, a Zöld Orom háziasszonya is legendásan jó ribizliszörpöt készít L. M. Montgomery könyvsorozatában. Szódával hígítva az egyik legjobb nyári frissítő, csak nehogy összekeverjük a kamrában megbújó meggylikőrrel!