r
Nosalty Logó

Perec Kr1szt1 konyhájából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kr1szt1
Perec Kr1szt1 konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

  • 1.2 kg finomliszt (1 kg a tésztába, pár evőkanál majd a tetejére)
  • 4 ek (1 evőkanál a tésztába, a többi majd külön a tetejére)
  • 2 ek cukor
  • 5 dkg friss élesztő (instantból 2 zacskó (7-7 g))
  • 5 dl tej
  • 2 dl víz (ez a liszt-só elegyhez kell majd a tetejére)
  • 10 g mák (vagy szezámmag, stb., de el is hagyható - ezek a tetejére mehetnek majd)
  • 3 db tojás (a tetejét megkenni, sütés előtt)
1029
Kalória
27.2g
Fehérje
161.4g
Szénhidrátok
28g
Zsír
81.4g
Víz
90g
Koleszterin
6.4g
Rost
7.3g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 1029 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 6166 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
Összesen 266 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    27.2 g

Zsír

  • Összesen
    28 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3540.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    76 mg
  • Kálcium
    167 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    306 mg
  • Nátrium
    2927 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    161.4 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

Víz

  • Összesen
    81.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    130 micro
  • Kolin:
    95 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    158 micro
Összesen 1029 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    163.2 g

Zsír

  • Összesen
    168.2 g
  • Telített zsírsav
    29 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    66 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    57 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    21241.5 g
  • Cink
    16 mg
  • Szelén
    457 mg
  • Kálcium
    1001 mg
  • Vas
    19 mg
  • Magnézium
    339 mg
  • Foszfor
    1838 mg
  • Nátrium
    17560 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    968.6 g
  • Cukor
    44 mg
  • Élelmi rost
    38 mg

Víz

  • Összesen
    488.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    55 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    781 micro
  • Kolin:
    568 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    946 micro
Összesen 6166 kcal
  • 9% Fehérje
  • 54% Szénhidrát
  • 9% Zsír
  • 27% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7 g

Zsír

  • Összesen
    7.3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    917 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    20 mg
  • Kálcium
    43 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    79 mg
  • Nátrium
    758 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.8 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    21.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    34 micro
  • Kolin:
    25 mg
  • Retinol - A vitamin:
    10 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    41 micro
Összesen 266 kcal

Elkészítés

  1. Az élesztőt felfuttatjuk. Ha friss, ha instant, mindig felfuttatom (az instantra ráírják, hogy nem szükséges, de én azért megteszem). Tehát a langyos tejbe, a cukorral összeöntjük, hagyunk neki néhány percet. Közben kimérjük egy nagy tálba a lisztet, a sót, a közepébe lyukat vájunk, és beleöntjük az élesztős cukros tejet, majd az olajat.
  2. Ez a tészta szinte saját magát összegyúrja, van, aki dagasztógépbe teszi, szerintem ez teljesen felesleges, pár perc alatt össze lehet gyúrni. A nyújtódeszkán is jól összedolgozzuk, majd visszatesszük a kelesztőtálba, és meleg helyen hagyjuk megkelni.
  3. Kb. 1, másfél óra alatt több, mint a duplájára kel. Szerintem nem kell többször keleszteni (kipróbáltam), így kezdhetünk is dolgozni vele (volt, hogy hagytam többször megkelni, de nem lett tőle se jobb, se rosszabb).
  4. 32 adag jön ki ekkora mennyiségből, vagyis először félbevágjuk a tésztát, majd megint, majd megint... stb. A kis adagokból kígyót nyújtunk, majd perec alakot hajtunk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Egy tepsibe nagyjából 4 db fér el, de mindenki akkorára készíti, amekkorára szeretné. Én nagyjából kisujjnyi vékonyra nyújtom.
  5. A tetejét megkenjük a felvert tojással (egy kis tejet is keverhetünk a tojásba, még fényesebb lesz), illetve ilyenkor szórhatunk rá szotyit, szezámmagot, mákot, stb.
  6. Elkészítjük a sót a tetejére: kb. 3 evőkanál lisztet és 1 evőkanál sót összekeverünk egy kis vízzel csomómentesen. Nagyjából egy hígabb palacsintatészta állagnak kell lennie. A sütés félidejében rácsurgatjuk a perecekre.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 perc
  • Sütés ideje: 20 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Nyilván nem olyan lesz, mint a bolti (cirkuszi, állatkerti, vidámparki), de nagyon finom, és mindenki imádja :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Egyszerű rongyos kifli

A „magyar croissant” néven is elhíresült rongyos kifli tulajdonképpen tényleg hasonlít néhány tulajdonságában a francia péksüteményre. Szerencsére csak a jobb jellemzőkön ...

Lakos Benedek

Zsebes házi pita

Egy egyszerű lepénykenyér, amit mindenféle jóval megtölthetünk, könnyű és sokszínűen felhasználható alapanyaga lehet bármelyik háztartásnak. A bolti helyett játszi könnyedséggel ...

Lakos Benedek

Croissant rizslapból

Tiktokon láttuk ezt az ötlet, úgyhogy ki is próbáltuk. Kívül ropogós, belül puha finomság. Izgalmas felhasználása a rizslapnak. Nem lesz olyan, mint egy croissant, de egy finom édesség.

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Sonkás tészta

A húsvéti sonkaszezon befejező felvonása a sonkás tészta főzés. Lehet bármikor készíteni, de húsvéti sonkából a legfinomabb és a legpraktikusabb is. Ilyenkor igazi hagyományos ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!