Pékleves
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
63g kenyér171 kcal
-
375g alaplé26 kcal
-
23g vöröshagyma8 kcal
-
13g füstölt sajt41 kcal
-
25g tejföl50 kcal
-
13g vaj90 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
50g kenyér137 kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
250g kenyér685 kcal
-
1500g alaplé105 kcal
-
90g vöröshagyma33 kcal
-
50g füstölt sajt164 kcal
-
100g tejföl198 kcal
-
50g vaj359 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
200g kenyér548 kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
-
11.2g kenyér31 kcal
-
67g alaplé5 kcal
-
4g vöröshagyma1 kcal
-
2.2g füstölt sajt7 kcal
-
4.5g tejföl9 kcal
-
2.2g vaj16 kcal
-
0g köménymag0 kcal
-
0g babérlevél0 kcal
-
8.9g kenyér24 kcal
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 15.7 g
Zsír
-
Összesen 23.3 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 42 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2180 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 34 mg
-
Kálcium 174 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 51 mg
-
Foszfor 173 mg
-
Nátrium 1742 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 56.7 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 78.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 117 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 101 micro
-
Kolin: 29 mg
-
Retinol - A vitamin: 114 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 27 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 51 micro
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 62.8 g
Zsír
-
Összesen 93.4 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 19 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 10 g
-
Koleszterin 167 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 8719.9 g
-
Cink 5 mg
-
Szelén 134 mg
-
Kálcium 694 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 204 mg
-
Foszfor 692 mg
-
Nátrium 6968 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 226.7 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 19 mg
VÍZ
-
Összesen 312.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 466 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 27 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 25 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 406 micro
-
Kolin: 118 mg
-
Retinol - A vitamin: 457 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 109 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 205 micro
- 9% Fehérje
- 33% Szénhidrát
- 13% Zsír
- 45% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 4.2 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 7 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 389.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 31 mg
-
Nátrium 311 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 10.1 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 14 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 21 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 5 mg
-
Retinol - A vitamin: 20 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 9 micro
Hozzávalók
-
25 dkg kenyér
-
1.5 l alaplé
-
1 db vöröshagyma
-
1 dl tejföl
-
5 dkg vaj
-
1 csipet köménymag
-
4 db babérlevél
Elkészítés
- A kenyeret beáztatjuk és a húslevesben feltesszük főni. Köménymaggal, reszelt vöröshagymával, babérlevelekkel és füstölt sajttal ízesítjük.
- 10 perc főzés után, áttörjük a levével együtt, majd a tejföllel és a vajjal elkeverve felforraljuk.
- Forrón, csészében egy-egy szelet pirítóssal adjuk asztalra.
- Receptkönyvben: 261
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 26666
- Feltöltés dátuma: 2009. február 24.
Ajánló
A "péklevest" húsvét előtti 40 napos böjtre ajánlom. A nagyböjt az egyházi hagyomány szerint a hamvazószerdával kezdődő, és a húsvét vasárnapot megelőző nagyszombattal befejeződő időszak, az ünnepre való előkészülés ideje.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Egy korai magyar nyelvemlékben a Budán járt és ott magyarul tanulni kezdett Roten-burgi János német diák jegyezte fel először 1422-ben, alapvető ételek-italok közt, a leves kenyér kifejezést. Ez a 16-17. században is széleskörűen használatos. Nem a kenyér egy fajtáját jelenti, hanem olyan ételt, ami valamilyen lével tálban leöntött kenyérből áll, ha úgy tetszik, kenyérkása. Ilyen szerkezetű étel készült hús mellé, és készült önálló ételként is. 1695-ben a Tótfalusi-szakácskönyv valamennyi önálló lév, leves és cibre étele szeletelt vagy kockára vágott kenyérre tálalva került az asztalra. Ebből arra következtethetünk, hogy a receptek címe az ételnek csak a főzendő részét, a levét nevezi meg, maga a kész 498 étel „leves kenyér” lenne. A kenyéren tálalt levek (tyúkmony, ser, bor, ordás, borsó, lencse, cicer, azaz bagolyborsó, sós víz (!), illetve lengyel-, kendermag-, korpa-, ecetes- és káposztalév-cibre) absztinens és böjti napok ételei voltak.