Paradicsomos-túrós lasagne
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
tészta
-
55g tojás69 kcal
-
100g finomliszt364 kcal
-
0g só0 kcal
paradicsomos réteg
-
24 kcal
-
100g vöröshagyma36 kcal
-
9g olívaolaj75 kcal
-
40g füstölt szalonna262 kcal
-
40g paprika7 kcal
túrós réteg
-
200g tehéntúró294 kcal
-
40g spenót7 kcal
-
40g medvehagyma57 kcal
-
40g gomba9 kcal
-
40g sajt141 kcal
összeállítás
-
40g sajt141 kcal
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
tészta
-
275g tojás346 kcal
-
500g finomliszt1820 kcal
-
0g só0 kcal
paradicsomos réteg
-
120 kcal
-
500g vöröshagyma182 kcal
-
43g olívaolaj376 kcal
-
200g füstölt szalonna1310 kcal
-
200g paprika33 kcal
túrós réteg
-
1000g tehéntúró1470 kcal
-
200g spenót33 kcal
-
200g medvehagyma283 kcal
-
200g gomba43 kcal
-
200g sajt704 kcal
összeállítás
-
200g sajt704 kcal
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
tészta
-
6.5g tojás8 kcal
-
11.9g finomliszt43 kcal
-
0g só0 kcal
paradicsomos réteg
-
11.9g passzírozott paradicsom3 kcal
-
11.9g vöröshagyma4 kcal
-
1g olívaolaj9 kcal
-
4.7g füstölt szalonna31 kcal
-
4.7g paprika1 kcal
túrós réteg
-
23.7g tehéntúró35 kcal
-
4.7g spenót1 kcal
-
4.7g medvehagyma7 kcal
-
4.7g gomba1 kcal
-
4.7g sajt17 kcal
összeállítás
-
4.7g sajt17 kcal
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 76.9 g
Zsír
-
Összesen 79.4 g
-
Telített zsírsav 34 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 29 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 314 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4153.7 g
-
Cink 525 mg
-
Szelén 71 mg
-
Kálcium 860 mg
-
Vas 405 mg
-
Magnézium 123 mg
-
Foszfor 1076 mg
-
Nátrium 1054 mg
-
Réz 21 mg
-
Mangán 18 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 113.3 g
-
Cukor 16 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 523.6 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 494 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 59 micro
-
K vitamin: 153 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 51 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 241 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 157 micro
-
Kolin: 203 mg
-
Retinol - A vitamin: 329 micro
-
α-karotin 7 micro
-
β-karotin 1974 micro
-
β-crypt 10 micro
-
Likopin 13895 micro
-
Lut-zea 3920 micro
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 384.5 g
Zsír
-
Összesen 396.8 g
-
Telített zsírsav 172 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 144 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 32 g
-
Koleszterin 1572 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 20768.6 g
-
Cink 2625 mg
-
Szelén 357 mg
-
Kálcium 4302 mg
-
Vas 2027 mg
-
Magnézium 617 mg
-
Foszfor 5379 mg
-
Nátrium 5269 mg
-
Réz 103 mg
-
Mangán 89 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 566.6 g
-
Cukor 82 mg
-
Élelmi rost 41 mg
VÍZ
-
Összesen 2618.2 g
Vitaminok
-
Összesen 1
-
A vitamin (RAE): 2468 micro
-
B6 vitamin: 5 mg
-
B12 Vitamin: 10 micro
-
E vitamin: 21 mg
-
C vitamin: 304 mg
-
D vitamin: 296 micro
-
K vitamin: 764 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 253 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1204 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 31 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 784 micro
-
Kolin: 1016 mg
-
Retinol - A vitamin: 1645 micro
-
α-karotin 34 micro
-
β-karotin 9868 micro
-
β-crypt 48 micro
-
Likopin 69475 micro
-
Lut-zea 19600 micro
- 10% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 66% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Cink
-
Vas
TOP vitaminok
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
-
Likopin
Fehérje
-
Összesen 9.1 g
Zsír
-
Összesen 9.4 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 37 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 492.4 g
-
Cink 62 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 102 mg
-
Vas 48 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 128 mg
-
Nátrium 125 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 13.4 g
-
Cukor 2 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 62.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 59 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 7 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 29 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 39 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 234 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 1647 micro
-
Lut-zea 465 micro
Hozzávalók
tészta
-
5 db tojás
-
50 dkg finomliszt
-
só ízlés szerint
paradicsomos réteg
-
50 dkg passzírozott paradicsom
-
50 dkg vöröshagyma
túrós réteg
-
1 kg tehéntúró
összeállítás
Elkészítés
tészta
- Hagyományosan 1 tojáshoz kell 10 dkg liszt és egy csipet só a lebbencstésztába. Én felvertem 4 extra nagy méretű házi tojást (1.5x akkora, mint a bolti), hozzákevertem 60 dkg lisztet, meg amennyi sót gondoltam. Lehet esetleg zöldfűszereket is belekeverni, vagy akár spenótot, paradicsomport, paprikát, kurkumát, ha valaki színes tésztát szeretne.
- Elkezdjük gyúrni, aztán teszünk még hozzá annyi lisztet, amennyi érzésre kell neki, hogy egyáltalán ne ragadjon. Nekem nem sikerült eltalálni elsőre, kicsit szemcsés és nagyon kemény lett a végeredmény, ezért egy kis vízzel korrigáltam. Tényleg csak egy pár csepp kell, nem decikre kell gondolni. Ha nem vagyunk formában, és túl kemény meggyúrni, akkor egy kis olajjal lehet puhítani rajta. A lényeg, hogy a végeredmény egy kemény tészta legyen, ami egyáltalán nem tapad és nehéz nyújtani.
- A nyújtásnál szórjuk fel liszttel a tésztát, és ha már elért egy lapos formát, akkor tekerjük fel a sodrófára több rétegben, és nyújtsunk úgy egyszerre 3-4 réteget. Ha jól sikerült a tészta, és elég tisztet felszórtunk rá, akkor nem fognak a rétegek összetapadni. Nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire tudjuk, 2-3 mm-nél valószínűleg úgysem tudjuk vékonyabbra, és hajlamos amúgy is egy kicsit összeugrani. Esetleg kézzel rá lehet segíteni, mint a rétesnél, mert annyira nem szakadós a tészta.
- Nézzünk egy jénait, és mérjük ki vele, hogy mekkora lapokat vágunk. Ha túl nagyok lennének főzéshez, akkor felezzük vagy harmadoljuk őket.
- Forraljunk vizet, és félig főzzük meg a tésztalapokat max fél percig. Nem kell, hogy teljesen megfőjenek, mert még úgyis sülni fognak. Ha bolti lebbencstésztát használunk, akkor jobb, ha al dentére főzzük. Csináltam már régebben előfőzés nélkül is, de a szélén a bolti száraz tészta kemény maradt, a frissen gyúrt tészta pedig bizonyos pontokon lisztes maradhat, ahol nem éri a lé. Ezért jobb előfőzni.
paradicsomos réteg
- Pirítsuk meg a hagymát az olajon. Ha mást is teszünk bele, akkor a füstölt szalonna, darált hús, gomba, apróra vágott gyömbér, grillezett paprika, stb. is mehet mellé.
- Öntsük hozzá a passzírozott paradicsomot, és kevergetés mellett forraljuk le róla a vizet. Ehhez a nagy láng a jobb, mert hamarabb besűrűsödik úgy. Ha sokáig ott hagyjuk keverés nélkül, akkor le tud égni. Akkor jó, ha már fröcsög melegítésre. Én mindig szoktam fölé tenni szűrőt emiatt.
- Ezt a szószt fogjuk használni a paradicsomos rétegekhez. Lehet többet is készíteni belőle, ki mennyire vastagon szereti.
túrós réteg
- Fogjuk a túrót, keverjük el az opcionális dolgokkal, mint pl aprított fonnyasztott spenót, medvehagyma, újhagyma, gomba, esetleg szalonna, vöröshagyma. Reszelhetünk bele sajtot is. Ezt fogjuk használni a túrós rétegekhez.
összeállítás
- Tegyünk a jénai aljára egy kis paradicsomszószt és fölé egy réteg tésztát, de akár ki is vajazhatjuk, és tehetünk tésztát legalulra. Kinek hogy a jobb.
- Tegyünk túrót a tésztára, majd rá egy újabb réteg tésztát, aztán paradicsomszószt és még egy réteg tésztát, és így lehet felváltva túrós és paradicsomos rétegeket csinálni, amíg el nem fogy a tészta vagy a töltelék. Nem jó, ha túl vastag a szósz, 1 cm-nél ne nagyon legyen több. Lehet a rétegek tetejére sajtot reszelni, ha odavagyunk érte, de nem kötelező.
- Reszeljünk sajtot a legfelső rétegre. Szerintem jobb, ha paradicsom van felül, mint túró. Ha friss tésztát használunk, akkor akár arra is mehet a sajt.
- Tegyük be a sütőbe. Szerintem olyan fél óra kellhet neki 180°C-on fedővel, plusz 10 perc fedő nélkül, hogy megpiruljon a sajt a tetején, de régi a sütőm, és elég esetleges a hőfok.
- Vágjuk fel kockákra, és tálaljuk. Jó étvágyat! :-)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés ideje: 40 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 2
- Össznézettség: 1978
- Feltöltés dátuma: 2019. július 20.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
Vettem 1 kg túrót pitéhez, de nem volt semmi kedvem az édességhez, és már lejárat előtt volt, ezért gondoltam, hogy csinálok valamilyen túrós tésztát. Emlékeim szerint a túró és a paradicsom összeillő páros bizonyos körülmények között. Kicsit úgy viselkednek, mint a túró és a baracklekvár. Mindkettőhöz megy a füstölt szalonna, vöröshagyma, fokhagyma, sajt, spenót, gomba, grillezett paprika, stb. Körülnéztem, hogy mi van itthon, találtam szalonnát, spenótot, darált medvehagymát, sajtot, ezért ezeket tettem bele, de ízlés szerint kombinálható a fentiekkel vagy akár még más zöldségekkel, húsokkal is. Talán a hal az egyedüli, ami ízvilágban nem menne hozzá. Tésztának először pennét akartam, de úgy gondoltam, hogy úgy nem az igazi, ha a paradicsomot elkeverem a túróval, ezért inkább valami réteges mellett döntöttem, mint pl a lasagne. Lebbencstészta nem volt itthon, de a bolti úgysem valami jó, ezért gyúrtam egyet magamnak. Egész jól sikerült, szerintem csinálok még ilyet. A mennyiségeket nem mértem, csak érzésre csináltam gyakorlatilag mindent, ezért elég nehéz kitalálni, hogy miből mennyi kellett. Ami érdekes volt, hogy jóval több tésztát raktam bele, mint szerettem volna, mert 70-80 dkg lisztet is felvett a tészta, de a szokásosnál több tésztával és kevesebb töltelékkel valahogy jobb lett az egész.