r
Nosalty Logó

Paradicsomos-túrós lasagne

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
wsedfcgjmt
Paradicsomos-túrós lasagne
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír

tészta

paradicsomos réteg

túrós réteg

összeállítás

Összesen 1486 kcal
  • 10% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír

tészta

paradicsomos réteg

túrós réteg

összeállítás

Összesen 7424 kcal
  • 10% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír

tészta

paradicsomos réteg

túrós réteg

összeállítás

Összesen 177 kcal
  • 10% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    76.9 g

Zsír

  • Összesen
    79.4 g
  • Telített zsírsav
    34 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    29 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    314 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4153.7 g
  • Cink
    525 mg
  • Szelén
    71 mg
  • Kálcium
    860 mg
  • Vas
    405 mg
  • Magnézium
    123 mg
  • Foszfor
    1076 mg
  • Nátrium
    1054 mg
  • Réz
    21 mg
  • Mangán
    18 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    113.3 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    523.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    494 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    61 mg
  • D vitamin:
    59 micro
  • K vitamin:
    153 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    51 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    241 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    157 micro
  • Kolin:
    203 mg
  • Retinol - A vitamin:
    329 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    1974 micro
  • β-crypt
    10 micro
  • Likopin
    13895 micro
  • Lut-zea
    3920 micro
Összesen 1486 kcal
  • 10% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    384.5 g

Zsír

  • Összesen
    396.8 g
  • Telített zsírsav
    172 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    144 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    32 g
  • Koleszterin
    1572 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    20768.6 g
  • Cink
    2625 mg
  • Szelén
    357 mg
  • Kálcium
    4302 mg
  • Vas
    2027 mg
  • Magnézium
    617 mg
  • Foszfor
    5379 mg
  • Nátrium
    5269 mg
  • Réz
    103 mg
  • Mangán
    89 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    566.6 g
  • Cukor
    82 mg
  • Élelmi rost
    41 mg

VÍZ

  • Összesen
    2618.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    1
  • A vitamin (RAE):
    2468 micro
  • B6 vitamin:
    5 mg
  • B12 Vitamin:
    10 micro
  • E vitamin:
    21 mg
  • C vitamin:
    304 mg
  • D vitamin:
    296 micro
  • K vitamin:
    764 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    253 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1204 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    31 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    784 micro
  • Kolin:
    1016 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1645 micro
  • α-karotin
    34 micro
  • β-karotin
    9868 micro
  • β-crypt
    48 micro
  • Likopin
    69475 micro
  • Lut-zea
    19600 micro
Összesen 7424 kcal
  • 10% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 66% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Likopin

Fehérje

  • Összesen
    9.1 g

Zsír

  • Összesen
    9.4 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    37 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    492.4 g
  • Cink
    62 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    102 mg
  • Vas
    48 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    128 mg
  • Nátrium
    125 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    13.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    62.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    59 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    18 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    29 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    19 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    234 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1647 micro
  • Lut-zea
    465 micro
Összesen 177 kcal

Hozzávalók

tészta

paradicsomos réteg

túrós réteg

összeállítás

Elkészítés

tészta

  1. Hagyományosan 1 tojáshoz kell 10 dkg liszt és egy csipet só a lebbencstésztába. Én felvertem 4 extra nagy méretű házi tojást (1.5x akkora, mint a bolti), hozzákevertem 60 dkg lisztet, meg amennyi sót gondoltam. Lehet esetleg zöldfűszereket is belekeverni, vagy akár spenótot, paradicsomport, paprikát, kurkumát, ha valaki színes tésztát szeretne.
  2. Elkezdjük gyúrni, aztán teszünk még hozzá annyi lisztet, amennyi érzésre kell neki, hogy egyáltalán ne ragadjon. Nekem nem sikerült eltalálni elsőre, kicsit szemcsés és nagyon kemény lett a végeredmény, ezért egy kis vízzel korrigáltam. Tényleg csak egy pár csepp kell, nem decikre kell gondolni. Ha nem vagyunk formában, és túl kemény meggyúrni, akkor egy kis olajjal lehet puhítani rajta. A lényeg, hogy a végeredmény egy kemény tészta legyen, ami egyáltalán nem tapad és nehéz nyújtani.
  3. A nyújtásnál szórjuk fel liszttel a tésztát, és ha már elért egy lapos formát, akkor tekerjük fel a sodrófára több rétegben, és nyújtsunk úgy egyszerre 3-4 réteget. Ha jól sikerült a tészta, és elég tisztet felszórtunk rá, akkor nem fognak a rétegek összetapadni. Nyújtsuk ki olyan vékonyra, amennyire tudjuk, 2-3 mm-nél valószínűleg úgysem tudjuk vékonyabbra, és hajlamos amúgy is egy kicsit összeugrani. Esetleg kézzel rá lehet segíteni, mint a rétesnél, mert annyira nem szakadós a tészta.
  4. Nézzünk egy jénait, és mérjük ki vele, hogy mekkora lapokat vágunk. Ha túl nagyok lennének főzéshez, akkor felezzük vagy harmadoljuk őket.
  5. Forraljunk vizet, és félig főzzük meg a tésztalapokat max fél percig. Nem kell, hogy teljesen megfőjenek, mert még úgyis sülni fognak. Ha bolti lebbencstésztát használunk, akkor jobb, ha al dentére főzzük. Csináltam már régebben előfőzés nélkül is, de a szélén a bolti száraz tészta kemény maradt, a frissen gyúrt tészta pedig bizonyos pontokon lisztes maradhat, ahol nem éri a lé. Ezért jobb előfőzni.

paradicsomos réteg

  1. Pirítsuk meg a hagymát az olajon. Ha mást is teszünk bele, akkor a füstölt szalonna, darált hús, gomba, apróra vágott gyömbér, grillezett paprika, stb. is mehet mellé.
  2. Öntsük hozzá a passzírozott paradicsomot, és kevergetés mellett forraljuk le róla a vizet. Ehhez a nagy láng a jobb, mert hamarabb besűrűsödik úgy. Ha sokáig ott hagyjuk keverés nélkül, akkor le tud égni. Akkor jó, ha már fröcsög melegítésre. Én mindig szoktam fölé tenni szűrőt emiatt.
  3. Ezt a szószt fogjuk használni a paradicsomos rétegekhez. Lehet többet is készíteni belőle, ki mennyire vastagon szereti.

túrós réteg

  1. Fogjuk a túrót, keverjük el az opcionális dolgokkal, mint pl aprított fonnyasztott spenót, medvehagyma, újhagyma, gomba, esetleg szalonna, vöröshagyma. Reszelhetünk bele sajtot is. Ezt fogjuk használni a túrós rétegekhez.

összeállítás

  1. Tegyünk a jénai aljára egy kis paradicsomszószt és fölé egy réteg tésztát, de akár ki is vajazhatjuk, és tehetünk tésztát legalulra. Kinek hogy a jobb.
  2. Tegyünk túrót a tésztára, majd rá egy újabb réteg tésztát, aztán paradicsomszószt és még egy réteg tésztát, és így lehet felváltva túrós és paradicsomos rétegeket csinálni, amíg el nem fogy a tészta vagy a töltelék. Nem jó, ha túl vastag a szósz, 1 cm-nél ne nagyon legyen több. Lehet a rétegek tetejére sajtot reszelni, ha odavagyunk érte, de nem kötelező.
  3. Reszeljünk sajtot a legfelső rétegre. Szerintem jobb, ha paradicsom van felül, mint túró. Ha friss tésztát használunk, akkor akár arra is mehet a sajt.
  4. Tegyük be a sütőbe. Szerintem olyan fél óra kellhet neki 180°C-on fedővel, plusz 10 perc fedő nélkül, hogy megpiruljon a sajt a tetején, de régi a sütőm, és elég esetleges a hőfok.
  5. Vágjuk fel kockákra, és tálaljuk. Jó étvágyat! :-)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 80
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 1972
  • Feltöltés dátuma: 2019. július 20.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Paradicsomos-túrós lasagne
wsedfcgjmt 7 recept

Vettem 1 kg túrót pitéhez, de nem volt semmi kedvem az édességhez, és már lejárat előtt volt, ezért gondoltam, hogy csinálok valamilyen túrós tésztát. Emlékeim szerint a túró és a paradicsom összeillő páros bizonyos körülmények között. Kicsit úgy viselkednek, mint a túró és a baracklekvár. Mindkettőhöz megy a füstölt szalonna, vöröshagyma, fokhagyma, sajt, spenót, gomba, grillezett paprika, stb. Körülnéztem, hogy mi van itthon, találtam szalonnát, spenótot, darált medvehagymát, sajtot, ezért ezeket tettem bele, de ízlés szerint kombinálható a fentiekkel vagy akár még más zöldségekkel, húsokkal is. Talán a hal az egyedüli, ami ízvilágban nem menne hozzá. Tésztának először pennét akartam, de úgy gondoltam, hogy úgy nem az igazi, ha a paradicsomot elkeverem a túróval, ezért inkább valami réteges mellett döntöttem, mint pl a lasagne. Lebbencstészta nem volt itthon, de a bolti úgysem valami jó, ezért gyúrtam egyet magamnak. Egész jól sikerült, szerintem csinálok még ilyet. A mennyiségeket nem mértem, csak érzésre csináltam gyakorlatilag mindent, ezért elég nehéz kitalálni, hogy miből mennyi kellett. Ami érdekes volt, hogy jóval több tésztát raktam bele, mint szerettem volna, mert 70-80 dkg lisztet is felvett a tészta, de a szokásosnál több tésztával és kevesebb töltelékkel valahogy jobb lett az egész.

Hozzávalók

tészta

paradicsomos réteg

túrós réteg

összeállítás

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...