Ohitashi - amíg még lehet
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
75g spenót12 kcal
-
10g dashi1 kcal
-
8g szójaszósz5 kcal
-
3g tonhal4 kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
300g spenót50 kcal
-
40g dashi3 kcal
-
30g szójaszósz18 kcal
-
10g tonhal14 kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
-
78.9g spenót13 kcal
-
10.5g dashi1 kcal
-
7.9g szójaszósz5 kcal
-
2.6g tonhal4 kcal
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 2.9 g
Zsír
-
Összesen 0.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 643.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 55 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 47 mg
-
Foszfor 43 mg
-
Nátrium 495 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.4 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 56 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 270 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 15 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 261 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 106 micro
-
Kolin: 15 mg
-
Retinol - A vitamin: 16 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3038 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6587 micro
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.7 g
Zsír
-
Összesen 1.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2573.3 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 6 mg
-
Kálcium 221 mg
-
Vas 7 mg
-
Magnézium 188 mg
-
Foszfor 170 mg
-
Nátrium 1978 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 9.5 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 224 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1079 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 61 mg
-
D vitamin: 23 micro
-
K vitamin: 1043 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 4 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 425 micro
-
Kolin: 60 mg
-
Retinol - A vitamin: 66 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12152 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 26348 micro
- 5% Fehérje
- 3% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 92% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Foszfor
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
Lut-zea
-
β-karotin
-
E vitamin:
Fehérje
-
Összesen 3.1 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 1 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 677.2 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 58 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 45 mg
-
Nátrium 521 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 2.5 g
-
Cukor 0 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 59 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 284 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 16 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 274 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 16 mg
-
Retinol - A vitamin: 17 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3198 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 6934 micro
Hozzávalók
-
6 teáskanál szójaszósz
Elkészítés
- A spenótot megmossuk, csak a szárak végeit vágjuk le, a szárakkal együtt fogjuk felhasználni.
- Készítsük el a pácot egy tálban: a szójaszószhoz adjuk hozzá a dashit, és keverjük el.
- Forraljunk vizet. Ebbe tegyük a spenótot max. 1-2 percre.
- Egy tálban készítsünk elő hideg vizet. A spenótot ebbe szedjük át 2 perc után, majd szedjük ki fél perc után,csavarjuk ki belőle teljesen a vizet, és nyomkodjuk bele a pácba 10-15 percre.
- Finoman, de nem teljesen csavarjuk ki a páclét, formázzunk a spenótból hosszúkás rudat, és vágjuk 4-5 cm-es darabokra.
- Bonito pehellyel meghintve tálaljuk, a páclével még egyszer megcsurgatva.
- Lehunyt szemmel élvezzük, ez ugyanis a tiszta tenger íze - ahogy ők mondják.
- Receptkönyvben: 22
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 14268
- Feltöltés dátuma: 2010. március 07.
Ajánló
pH besorolás: közepesen lúgosít. Erről bővebben itt olvashatsz.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- Speciális étrendek:
Sushi kedvelők figyelmébe! A bonito, mint tonhal fajta már a veszélyeztetett fajok listájára került, mint ahogyan a tonhal is, így a japánoknak lassan bizony ki kell váltani a bonitot majd valamivel. Mint a japán konyha egyik legfontosabb alapanyaga, valószínűleg elég nehéz lesz. A dolog érdekessége, hogy például itt Frankfurtban már csak a meglévő készleteket árulják ki, újat ugyanis már nem kapnak. Az Iwase, a leghíresebb frankfurti japán étterem már levenni készül ezt az ételt az étlapjáról. Mi még próbáltunk venni bonito pelyhet, de amint a képen is látszik, a halvány barackos, barnás színű pehely már hiányzik a spenót tetejéről, viszont dashi port még sikerült szereznünk. Ha valaki teheti, még próbálja ki, akár pehely nélkül, dashi porral vagy próbálja ki egy sushi bárban. Az étel egyébként egy japán fogás, előételként fogyasztják. Egyszerűen remek. A dashi egy léalap kombuból, ami egy tengeri algafajta és bonitoból. Ez utóbbit szárítják, füstölik, majd péppé őrölve vagy finom szeletekre reszelve fogyasztják. Ez a füstölt, szárított bonito a katsuobushi, a miso leves és a dashi alapanyaga és az umami, az ötödik íz egyik forrása. Hogy meddig ehetünk még miso levest, és hogy mit találnak majd ki a japánok, hogy a bonitot helyettesítsék? Még rejtély. Bővebb okoska és ismeretterjesztés a blogomon.