Nyári szilvás lepény
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
Tészta
-
30g finomliszt109 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
10g xilit24 kcal
-
2g tejföl4 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
Sütés
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
Tészta
-
300g finomliszt1092 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
100g xilit240 kcal
-
20g tejföl40 kcal
-
0g só0 kcal
Töltelék
Sütés
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 3.8 g
Zsír
-
Összesen 17.1 g
-
Telített zsírsav 10 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 44 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 91.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 49 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.9 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 65.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 150 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 6 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 6 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 12 micro
-
Kolin: 9 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 157 micro
-
β-crypt 23 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 54 micro
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 37.8 g
Zsír
-
Összesen 170.9 g
-
Telített zsírsav 104 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 49 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 442 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 912.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 104 mg
-
Kálcium 153 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 118 mg
-
Foszfor 492 mg
-
Nátrium 34 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 368.9 g
-
Cukor 67 mg
-
Élelmi rost 17 mg
VÍZ
-
Összesen 656.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1505 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 63 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 57 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 118 micro
-
Kolin: 85 mg
-
Retinol - A vitamin: 1366 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 1571 micro
-
β-crypt 231 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 535 micro
- 3% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 14% Zsír
- 53% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Szelén
-
Nátrium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
β-karotin
Fehérje
-
Összesen 2.8 g
Zsír
-
Összesen 12.8 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 4 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 33 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 68.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 11 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 37 mg
-
Nátrium 3 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 27.7 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 49.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 113 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 9 micro
-
Kolin: 6 mg
-
Retinol - A vitamin: 103 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 118 micro
-
β-crypt 17 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Hozzávalók
Elkészítés
Tészta
- A lisztet a cukorral (vagy édesítőszerrel) együtt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, és elkeverjük. Ezután hozzáreszeljük a hideg vajat.
- A vajat és a lisztes keveréket apránként a tenyerünk között elmorzsoljuk, míg az egész vajjal el nem dolgozzuk, és egy finom morzsás tésztát nem kapunk. Ekkor hozzátesszük az evőkanál tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hogy a vaj a lehető legkevésbé olvadjon fel.
- A kész tésztát folpackba csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy órára (ha több, az még jobb) pihentetni.
Töltelék
- A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd a felezett gyümölcsöket még félbevágjuk (negyedeljük). Ízlés szerint megszórjuk cukorral (édesítőszerrel) és őrölt fahéjjal, összekeverjük, és állni hagyjuk.
Sütés
- A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből és a fóliából, majd egy deszkán elkezdjük kinyújtani. Ha kicsit ragadna a deszkához vagy a sodrófához, ezen liszttel tudunk segíteni. A tésztát kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
- A kinyújtott tésztát átemeljük a sütőformába, és kibéleljük vele (körbenyomkodjuk). Az alját villával megszurkáljuk. A sütőforma szélén túllógó tésztával több dolgot is kezdhetünk. Rajta hagyhatjuk, és miután megtöltöttük, ráhajtjuk a közepére, körbevágjuk, és újragyúrva kinyújtjuk, és a végén a tetejére tesszük (én így tettem), vagy a levágott tésztából rácsokat sodrunk, stb.
- A szilvát beletöltjük a tésztával bélelt sütőformába. Vagy csak ömlesztjük, vagy mintát rakunk ki belőle, ahogy nekünk tetszik :)
- Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük hőlégkeverésre, és 30-35 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl a tésztát. Ha elkezd picit barnulni, akkor már jó is, vegyük ki, és hagyjuk rácson kihűlni, mielőtt felszelnénk. A tetejére tehetünk akár porcukrot vagy egyéb díszítést, ahogy nekünk tetszik :)
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 26
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 35
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 5568
- Feltöltés dátuma: 2019. augusztus 06.
Ajánló
A xilittel készített tésztával nem egyszerű dolgozni. Nem oldódik el, kristályos marad, és kicsit "széttúrja" a tésztát. Ha cukor nélkül akarja valaki elkészíteni, inkább más édesítőt ajánlok hozzá.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
-
- Speciális étrendek:
A pite egy négy évszakos és egész napos találmány. Olyan nincs, hogy nincs miből pitét sütni :) Egy omlós tészta, egy zamatos töltelék, egy kevés idő, és már kész is! A nyári szilva zamatos, néha kicsit savanykás íze remekül passzol egy kis fahéjas édességhez. Pont, mint egy ilyen igazi nyári csemege :) A hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez elegendők, én kisebb, 18 cm-es papír sütőformában sütöttem, így ebből az adagból kettő is kijön. A kisebb pite könnyebben ajándékozható, egyszerre akár kétféle is készíthető belőle ugyanannyi idő alatt, és tök szexi.