r
Nosalty Logó

Nyári szilvás lepény

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
Takibácsi
Nyári szilvás lepény
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 312 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 3133 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír

Tészta

Töltelék

Sütés

Összesen 236 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    3.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.1 g
  • Telített zsírsav
    10 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    44 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    91.3 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    49 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    36.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    65.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    150 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    6 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    9 mg
  • Retinol - A vitamin:
    137 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    157 micro
  • β-crypt
    23 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    54 micro
Összesen 312 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    37.8 g

Zsír

  • Összesen
    170.9 g
  • Telített zsírsav
    104 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    442 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    912.8 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    104 mg
  • Kálcium
    153 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    492 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    368.9 g
  • Cukor
    67 mg
  • Élelmi rost
    17 mg

VÍZ

  • Összesen
    656.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1505 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    63 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    57 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    118 micro
  • Kolin:
    85 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1366 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1571 micro
  • β-crypt
    231 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    535 micro
Összesen 3133 kcal
  • 3% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 14% Zsír
  • 53% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.8 g

Zsír

  • Összesen
    12.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    33 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    68.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    11 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    9 mg
  • Foszfor
    37 mg
  • Nátrium
    3 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.7 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    49.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    113 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    9 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    118 micro
  • β-crypt
    17 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 236 kcal

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Sütés

Elkészítés

Tészta

  1. A lisztet a cukorral (vagy édesítőszerrel) együtt egy tálba tesszük, hozzáadjuk a csipetnyi sót, és elkeverjük. Ezután hozzáreszeljük a hideg vajat.
  2. A vajat és a lisztes keveréket apránként a tenyerünk között elmorzsoljuk, míg az egész vajjal el nem dolgozzuk, és egy finom morzsás tésztát nem kapunk. Ekkor hozzátesszük az evőkanál tejfölt, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk a tésztát, hogy a vaj a lehető legkevésbé olvadjon fel.
  3. A kész tésztát folpackba csomagolva betesszük a hűtőszekrénybe legalább egy órára (ha több, az még jobb) pihentetni.

Töltelék

  1. A szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd a felezett gyümölcsöket még félbevágjuk (negyedeljük). Ízlés szerint megszórjuk cukorral (édesítőszerrel) és őrölt fahéjjal, összekeverjük, és állni hagyjuk.

Sütés

  1. A pihentetett tésztát kivesszük a hűtőből és a fóliából, majd egy deszkán elkezdjük kinyújtani. Ha kicsit ragadna a deszkához vagy a sodrófához, ezen liszttel tudunk segíteni. A tésztát kb 3-4 mm vastagra nyújtjuk.
  2. A kinyújtott tésztát átemeljük a sütőformába, és kibéleljük vele (körbenyomkodjuk). Az alját villával megszurkáljuk. A sütőforma szélén túllógó tésztával több dolgot is kezdhetünk. Rajta hagyhatjuk, és miután megtöltöttük, ráhajtjuk a közepére, körbevágjuk, és újragyúrva kinyújtjuk, és a végén a tetejére tesszük (én így tettem), vagy a levágott tésztából rácsokat sodrunk, stb.
  3. A szilvát beletöltjük a tésztával bélelt sütőformába. Vagy csak ömlesztjük, vagy mintát rakunk ki belőle, ahogy nekünk tetszik :)
  4. Előmelegített 180 fokos sütőbe tesszük hőlégkeverésre, és 30-35 percig sütjük. Fontos, hogy ne süssük túl a tésztát. Ha elkezd picit barnulni, akkor már jó is, vegyük ki, és hagyjuk rácson kihűlni, mielőtt felszelnénk. A tetejére tehetünk akár porcukrot vagy egyéb díszítést, ahogy nekünk tetszik :)
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 2 alkalommal
  • Receptkönyvben: 35
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 5568
  • Feltöltés dátuma: 2019. augusztus 06.

Ajánló

A xilittel készített tésztával nem egyszerű dolgozni. Nem oldódik el, kristályos marad, és kicsit "széttúrja" a tésztát. Ha cukor nélkül akarja valaki elkészíteni, inkább más édesítőt ajánlok hozzá.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nyári szilvás lepény
Takibácsi 27 recept

A pite egy négy évszakos és egész napos találmány. Olyan nincs, hogy nincs miből pitét sütni :) Egy omlós tészta, egy zamatos töltelék, egy kevés idő, és már kész is! A nyári szilva zamatos, néha kicsit savanykás íze remekül passzol egy kis fahéjas édességhez. Pont, mint egy ilyen igazi nyári csemege :) A hozzávalók egy 26 cm-es pitéhez elegendők, én kisebb, 18 cm-es papír sütőformában sütöttem, így ebből az adagból kettő is kijön. A kisebb pite könnyebben ajándékozható, egyszerre akár kétféle is készíthető belőle ugyanannyi idő alatt, és tök szexi.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék

Sütés

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...