r
Nosalty Logó

Nazar-golyó

0,0

0 ÉRTÉKELÉS2 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Kaddu-Laḍḍu
Nazar-golyó
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

784
Kalória
25.7g
Fehérje
79g
Szénhidrátok
43.2g
Zsír
10.1g
Víz
-
Koleszterin
9.8g
Rost
34.2g
Cukor
  • 16% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 784 kcal
  • 16% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 3132 kcal
  • 16% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
Összesen 308 kcal
  • 16% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 6% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    25.7 g

Zsír

  • Összesen
    43.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    22 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    998.3 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    261 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    169 mg
  • Foszfor
    335 mg
  • Nátrium
    220 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    79 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    10.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    6 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    110 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    4 micro
Összesen 784 kcal
  • 16% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 6% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    102.7 g

Zsír

  • Összesen
    172.9 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    87 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    42 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3993.3 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    1045 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    676 mg
  • Foszfor
    1341 mg
  • Nátrium
    881 mg
  • Réz
    3 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    316.1 g
  • Cukor
    137 mg
  • Élelmi rost
    39 mg

Víz

  • Összesen
    40.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    48 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    24 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    441 micro
  • Kolin:
    167 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    13 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    15 micro
Összesen 3132 kcal
  • 16% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 27% Zsír
  • 6% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    393.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    103 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    67 mg
  • Foszfor
    132 mg
  • Nátrium
    87 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    31.1 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    43 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 308 kcal

Elkészítés

  1. A kekszet és a csonthéjasokat ledaráljuk (ha héjas a mandula, azt előzőleg leforrázzuk és meghámozzuk), a tejjel, a rózsavízzel, a mézzel és a csipetnyi sóval összedolgozzuk, homogén masszává gyúrjuk, majd néhány percig állni hagyjuk.
  2. A masszából 3-4 cm átmérőjű golyókat formálunk, majd egy ujjunkra felszúrva egyenként megforgatjuk őket az őrölt fahéjban úgy, hogy az ujjal nyomott lyuk körül egy kb. 0,5 cm sugarú körgyűrű üresen maradjon. (Az ujjunknak a golyók közepéig kell érnie.)
  3. A lyukakba hegyes kiskanállal sárgabaracklekvárt cseppentünk, majd egy-egy szem mazsolát teszünk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 perc
  • Főzés módja: süti sütés nélkül

Igen, jól látjátok, az egzotikus ajándékboltok vagy közel-keleti bazárok polcairól, üveggyöngy vagy korong formájában, kék-fehér színben ismert amulett (annak a neve nazar boncuğu) elevenedik meg ebben a kekszgolyóban! Az összetevőket is direkt úgy állítottam össze, hogy idézze a török édességek összetételét és ízvilágát. A török nazar szó önmagában szemmel verést jelent; a néphagyományban a nazar boncuğu a rontás, a szemmelverés ellen véd. Allah szemének is nevezik, de ez az elnevezés a nem iszlám országokban használatos, mivel a muszlimok körében tilos az istenábrázolás, így még csak Allah "szeme" sem lenne ábrázolható. A göremei (Kappadókia, Törökország) nazar boncuğu-amulettekkel teleaggatott fáról láttam egy képet a Google-ban, az adta az ihletet. A helység nevén külön elmosolyodtam, elvégre törökül a görmek ige nem mást jelent, mint látni.

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Karamellás-csokis fudge

Ínycsiklandozó falatok az ünnepi asztalra! Egy igazán ízletes desszert, amit könnyedén el lehet készíteni, és garantáltan elnyeri mindenki tetszését! A krémes tejkaramell tökéletes ...

Simon Gábor

Grillázs házilag

Mutatós, finom és 2 alapanyag szükséges hozzá. Nagyon sokan szeretik ezt a ropogós desszertet akár magában, akár egy süti tetején. Idén karácsonykor ahelyett, hogy megvennéd a boltban, ...

Hankusz Sára

Címlapról ajánljuk

9 selymesen krémes carbonara a klasszikustól a cukkinison át a...

Április 6-án a spagetti carbonara világnapját ünnepeljük! Ez a fantasztikusan selymes, krémes spagetti tésztával készülő fogás hagyományos római étel, amelynek alapja a tészta, tojás, guanciale (szárított sertéshús), pecorino sajt és fekete bors. Nem, nincsen benne tejszín, felejtsük el!

Top Receptek

Duhaj-szelet (Benedek-szelet)

Ha már egyszer van Kati- és Lajcsi-szelet, gondoltam, én is bedobom a nevem a kalapba, pontosabban a rólam elnevezett süteményt. Alternatív neve azért lett duhaj, mert kakaós piskótájában ...

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!