Narancsgrízes-kakaós piskóta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
NS
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
Tésztához
-
12g finomliszt44 kcal
-
1g sütőpor0 kcal
-
6g cukor23 kcal
-
7 kcal
-
33g tojás42 kcal
Krémhez
Díszítéshez
-
2 kcal
Összesen
227
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
Tésztához
-
120g finomliszt437 kcal
-
6g sütőpor3 kcal
-
60g cukor232 kcal
-
68 kcal
-
330g tojás415 kcal
Krémhez
-
600g narancslé282 kcal
-
400g tej224 kcal
-
171 kcal
-
5g rum12 kcal
-
72g búzadara259 kcal
-
40g cukor155 kcal
Díszítéshez
-
23 kcal
Összesen
2281
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
Tésztához
-
7g finomliszt25 kcal
-
0.3g sütőpor0 kcal
-
3.5g cukor14 kcal
-
1.7g cukrozatlan kakaópor4 kcal
-
19.2g tojás24 kcal
Krémhez
-
34.9g narancslé16 kcal
-
23.3g tej13 kcal
-
2.6g vaníliás pudingpor10 kcal
-
0.3g rum1 kcal
-
4.2g búzadara15 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
Díszítéshez
-
0.6g cukrozatlan kakaópor1 kcal
Összesen
132
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 8.2 g
Zsír
-
Összesen 4.4 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 108 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 465.4 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 120 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 36 mg
-
Foszfor 180 mg
-
Nátrium 113 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 39.4 g
-
Cukor 17 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 77.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 52 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 18 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 38 micro
-
Kolin: 91 mg
-
Retinol - A vitamin: 46 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 91 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 219 micro
Összesen
227
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 82 g
Zsír
-
Összesen 44 g
-
Telített zsírsav 17 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 13 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 1080 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 4654.1 g
-
Cink 8 mg
-
Szelén 138 mg
-
Kálcium 1204 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 358 mg
-
Foszfor 1799 mg
-
Nátrium 1127 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 393.8 g
-
Cukor 170 mg
-
Élelmi rost 23 mg
VÍZ
-
Összesen 779.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 519 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 3 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 181 mg
-
D vitamin: 238 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 376 micro
-
Kolin: 908 mg
-
Retinol - A vitamin: 465 micro
-
α-karotin 30 micro
-
β-karotin 174 micro
-
β-crypt 914 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2188 micro
Összesen
2281
kcal
- 6% Fehérje
- 30% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 60% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 4.8 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 63 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 270.9 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 70 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 105 mg
-
Nátrium 66 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 22.9 g
-
Cukor 10 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 45.4 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 30 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 11 mg
-
D vitamin: 14 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 22 micro
-
Kolin: 53 mg
-
Retinol - A vitamin: 27 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 53 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 127 micro
Összesen
132
kcal
Hozzávalók
Tésztához
-
6 púpozott ek finomliszt
-
0.5 csomag sütőpor
-
6 csapott ek cukor
Krémhez
-
4 dl tej
-
1 tasak vaníliás pudingpor
Díszítéshez
Elkészítés
Tésztához
- Először készítsd el a krémet, mert minél jobban kihűl, annál könnyebb lesz vele dolgozni. A lényeg, hogy 1 l legyen a folyadékok összes mennyisége, ezen belül lehet variálni a gyümölcslé és a tej arányát. (Ha a puding elkészíthető tej nélkül, akkor a tejet akár el is lehet hagyni, de erről nekem nincs tapasztalatom.)
- 1 dl tejben keverd el a pudingport és a 2 ek cukrot. A többi folyadékot, a maradék cukrot és a rumot öntsd egy fazékba, és közepes lángon kezdd el melegíteni. Még hidegen szórd bele a búzadarát is, kevergesd folyamatosan. Mikor a búzadara megfőtt - pár perc - öntsd hozzá a pudingos keveréket is, és kavard tovább, amíg besűrűsödik és újra forrni kezd. Kóstold meg a krémet, mert a narancs savanyúságától függően lehetséges, hogy kell még bele cukor. Ha az íze megfelelő, akkor tedd hideg helyre.
- A tészta elkészítésénél az a legfontosabb, hogy minden legyen a kezed ügyébe készítve, mert csak így tudsz majd folyamatosan dolgozni, és csak így lesz a piskóta vékony rétegben porhanyós, belül pedig felhőszerűen lágy. :) Tudom, hogy ez sok kis edényt, és több mosogatnivalót jelent, de hidd el, megéri. Tehát menjen a keverőtálba a tojások fehérje, egy másik edénybe a sárgája, egy harmadikba a cukor és a vaníliás cukor, a negyedikbe pedig az átszitált, elkevert liszt, kakaó, sütőpor.
- Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral, és - ez fontos - kapcsold be a sütőt 175 fokra.
- Verd kemény habbá a fehérjéket, majd fokozatosan csorgasd hozzá a cukrot, vigyázva, hogy a hab továbbra is kemény és fényes maradjon. Ezután egyenként engedd bele a sárgájákat, miközben továbbra is dolgozol a habverővel. A száraz anyagokat egy lapos fakanállal forgasd bele a habba, kis adagonként és óvatosan.
- Segítsd át a habos tésztát a tepsibe, majd tedd be a sütőbe, és az ajtót NE nyisd ki minimum 10 percig, különben minden habmegőrző óvintézkedés hiába volt, és piskóta helyett egy gumiszerű vacakot fogsz kapni. 15 perc után viszont tegyél a tészta tetejére sütőpapírt, hogy ne kapjon kérget. Összesen 30 percig süsd.
- Tűpróba után, ha kész, borítsd rácsra.
- Ha a krém és a tészta is kihűlt, akkor a piskótát vágd két lappá. Az egyikre kend rá a krémet, a másik lesz a teteje, amit díszíthetsz csokimázzal, porcukorral, de én kakaóport szitáltam rá.
- Sok sikert hozzá!
- Sütés hőfoka: 175 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 21x31
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 1 alkalommal
- Receptkönyvben: 237
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 17347
- Feltöltés dátuma: 2013. május 05.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
NS
17513 recept
Ez a sütemény részben saját recept alapján készült abból a szükségből, hogy volt 5-6 nagyon-nagyon savanyú narancsom, amit nem tudtunk megenni. Mivel a zselatinnal valamilyen rejtélyes okból nem vagyunk barátok, ezért azon kezdtem elmélkedni, hogy milyen is lehetne az a narancsba-gríz. Jó lett, de valahogy kívánt magához valami kesernyés, csokis dolgot, így lett neki piskótája. Legközelebb több kakaót tennék bele - ezért szerepel a receptben is, hogy minimum - és ha bio narancs lett volna, akkor egynek a héját is belereszeltem volna. De a siker férfi körökben így is kirobbanó volt, mert az íze csokis, enyhén rumos, savanykásan édes, a krém pedig több, mint a tészta, mégsem tömény a végeredmény.