r
Nosalty Logó

Napraforgó kalács a Gasztroangyalból

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
SLC
Napraforgó kalács a Gasztroangyalból
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Összesen 1235 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Összesen 7405 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta:

Töltelék:

Összesen 347 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23 g

Zsír

  • Összesen
    60.4 g
  • Telített zsírsav
    32 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    228 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    594.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    64 mg
  • Kálcium
    149 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    264 mg
  • Nátrium
    69 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    147.4 g
  • Cukor
    19 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

VÍZ

  • Összesen
    44.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    437 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    124 micro
  • Kolin:
    109 mg
  • Retinol - A vitamin:
    429 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    98 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    144 micro
Összesen 1235 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    137.9 g

Zsír

  • Összesen
    362.4 g
  • Telített zsírsav
    194 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    109 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    33 g
  • Koleszterin
    1367 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3566.3 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    384 mg
  • Kálcium
    893 mg
  • Vas
    15 mg
  • Magnézium
    255 mg
  • Foszfor
    1584 mg
  • Nátrium
    412 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    884.1 g
  • Cukor
    113 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

VÍZ

  • Összesen
    268.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2624 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    28 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    127 micro
  • K vitamin:
    30 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    19 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    744 micro
  • Kolin:
    656 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2574 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    588 micro
  • β-crypt
    18 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    861 micro
Összesen 7405 kcal
  • 8% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    17 g
  • Telített zsírsav
    9 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    64 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    167.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    42 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    74 mg
  • Nátrium
    19 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    12.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    123 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    31 mg
  • Retinol - A vitamin:
    121 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    40 micro
Összesen 347 kcal

Hozzávalók

Tészta:

Töltelék:

Elkészítés

Tészta:

  1. Kalácsról lévén szó, minden alapanyag legyen langyos. Pl: reggel már tegyük a lisztet a radiátorra. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot és a csipet sót. Apránként belekeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. A lisztet át szoktam szitálni. A liszt mennyiséget én kb. 1 kg körül határoznám meg, de függ a liszt és a tej minőségétől is. Annyi kell belőle, hogy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta, de keményebb, mint a fánktészta. Amikor már szép sima, levegős (puffogós), akkor hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg el nem tűnik az olaj.
  2. Miután a tésztánk megkelt, újradagasztjuk, és hagyjuk újból megkelni. Majd lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. Felvágjuk hat nagyobb és öt kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.
  3. A hatból öt cipót korong alakúra nyújtunk. Akkorák legyenek, mint egy nagy lapostányér, illetve 2-3 mm vastagságúak. Ha vannak különböző nagyságú tortaformáink, akkor a nagyobbal jó kiszámítani, formázni, mert így szabályosabb korongokat kapunk.
  4. A korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenünk a kencével, kivéve az ötödiket, ami a kalács teteje lesz. Éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét, és hat-nyolc cikkre vágjuk. Belülről kifelé haladunk úgy, hogy a szélén, körben egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát. Ez tartja majd egyben a virágszirmokat. A bevágott tésztát a hegyénél megfogjuk, és kihajtjuk.
  5. A kis cipókat is korong alakúra nyújtjuk. Ennek a mérete lehet kistányér méretű. A nagy széthajtott korongba kell beleférnie. Ha a nagy cikkeket óvatosan kihajtottuk, akkor a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot. Ezeket is megkenjük a cukros vajjal. A kis korongokat most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek ennek a kihajtott szirmai.
  6. A most megmaradt üres rész közepére helyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük csokigolyókkal vagy magvakkal.
  7. Hagyjuk kelni kicsit a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk, kenjük meg kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon süssük készre.

Töltelék:

  1. Felolvasztott vajban elkeverjük a cukrot és a vaníliarudat. A tésztalapok közé kenjük rétegenként.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 18 alkalommal
  • Receptkönyvben: 25
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 9
  • Össznézettség: 9754
  • Feltöltés dátuma: 2017. november 18.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Gasztroangyalban sütötte meg Borbás Marcsi ezt a receptet 2012-ben. A kalácsról kis storyt a Székely fonott kalácsnál már írtam, ennek a receptnek is egyik eredeti változata egy román blogon található (gourmandine.ro/paine-floarea-soarelui). Ott napraforgó kenyér néven emlegetik.  Igazi ünnepi asztalra való!

Hozzávalók

Tészta:

Töltelék:

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...