Napraforgó kalács a Gasztroangyalból
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
SLC
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta:
-
167g finomliszt607 kcal
-
83g tej47 kcal
-
9 kcal
-
33g vaj239 kcal
-
63 kcal
-
7g tojássárgája21 kcal
-
5g cukor19 kcal
-
0g só0 kcal
-
9g tojás12 kcal
Töltelék:
Összesen
1235
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta:
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
500g tej280 kcal
-
50g friss élesztő53 kcal
-
200g vaj1434 kcal
-
43g napraforgó olaj376 kcal
-
40g tojássárgája129 kcal
-
30g cukor116 kcal
-
0g só0 kcal
-
55g tojás69 kcal
Töltelék:
Összesen
7405
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
Tészta:
-
47g finomliszt171 kcal
-
23.5g tej13 kcal
-
2.4g friss élesztő2 kcal
-
9.4g vaj67 kcal
-
18 kcal
-
1.9g tojássárgája6 kcal
-
1.4g cukor5 kcal
-
0g só0 kcal
-
2.6g tojás3 kcal
Töltelék:
Összesen
347
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 23 g
Zsír
-
Összesen 60.4 g
-
Telített zsírsav 32 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 5 g
-
Koleszterin 228 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 594.4 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 64 mg
-
Kálcium 149 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 42 mg
-
Foszfor 264 mg
-
Nátrium 69 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 147.4 g
-
Cukor 19 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 44.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 437 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 21 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 124 micro
-
Kolin: 109 mg
-
Retinol - A vitamin: 429 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 98 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 144 micro
Összesen
1235
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 137.9 g
Zsír
-
Összesen 362.4 g
-
Telített zsírsav 194 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 109 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 33 g
-
Koleszterin 1367 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3566.3 g
-
Cink 14 mg
-
Szelén 384 mg
-
Kálcium 893 mg
-
Vas 15 mg
-
Magnézium 255 mg
-
Foszfor 1584 mg
-
Nátrium 412 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 884.1 g
-
Cukor 113 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 268.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 2624 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 2 micro
-
E vitamin: 28 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 127 micro
-
K vitamin: 30 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 19 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 744 micro
-
Kolin: 656 mg
-
Retinol - A vitamin: 2574 micro
-
α-karotin 15 micro
-
β-karotin 588 micro
-
β-crypt 18 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 861 micro
Összesen
7405
kcal
- 8% Fehérje
- 53% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 17 g
-
Telített zsírsav 9 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 64 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 167.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 42 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 12 mg
-
Foszfor 74 mg
-
Nátrium 19 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 12.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 123 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 35 micro
-
Kolin: 31 mg
-
Retinol - A vitamin: 121 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 28 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 40 micro
Összesen
347
kcal
Hozzávalók
Tészta:
-
5 dl tej
-
5 dkg friss élesztő
-
0.5 dl napraforgó olaj
-
2 db tojássárgája
-
3 csapott ek cukor
-
1 csipet só
Töltelék:
Elkészítés
Tészta:
- Kalácsról lévén szó, minden alapanyag legyen langyos. Pl: reggel már tegyük a lisztet a radiátorra. Langyos tejben elkeverjük az élesztőt, a tojássárgáját, a cukrot és a csipet sót. Apránként belekeverjük a lisztet és az olvasztott vajat. A lisztet át szoktam szitálni. A liszt mennyiséget én kb. 1 kg körül határoznám meg, de függ a liszt és a tej minőségétől is. Annyi kell belőle, hogy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta, de keményebb, mint a fánktészta. Amikor már szép sima, levegős (puffogós), akkor hozzáadjuk az olajat, és tovább dagasztjuk, amíg el nem tűnik az olaj.
- Miután a tésztánk megkelt, újradagasztjuk, és hagyjuk újból megkelni. Majd lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és henger alakúra formázzuk. Felvágjuk hat nagyobb és öt kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.
- A hatból öt cipót korong alakúra nyújtunk. Akkorák legyenek, mint egy nagy lapostányér, illetve 2-3 mm vastagságúak. Ha vannak különböző nagyságú tortaformáink, akkor a nagyobbal jó kiszámítani, formázni, mert így szabályosabb korongokat kapunk.
- A korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenünk a kencével, kivéve az ötödiket, ami a kalács teteje lesz. Éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét, és hat-nyolc cikkre vágjuk. Belülről kifelé haladunk úgy, hogy a szélén, körben egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát. Ez tartja majd egyben a virágszirmokat. A bevágott tésztát a hegyénél megfogjuk, és kihajtjuk.
- A kis cipókat is korong alakúra nyújtjuk. Ennek a mérete lehet kistányér méretű. A nagy széthajtott korongba kell beleférnie. Ha a nagy cikkeket óvatosan kihajtottuk, akkor a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot. Ezeket is megkenjük a cukros vajjal. A kis korongokat most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek ennek a kihajtott szirmai.
- A most megmaradt üres rész közepére helyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük csokigolyókkal vagy magvakkal.
- Hagyjuk kelni kicsit a tésztát, mielőtt a sütőbe tennénk, kenjük meg kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon süssük készre.
Töltelék:
- Felolvasztott vajban elkeverjük a cukrot és a vaníliarudat. A tésztalapok közé kenjük rétegenként.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 18 alkalommal
- Receptkönyvben: 25
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 4
- Össznézettség: 9710
- Feltöltés dátuma: 2017. november 18.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
SLC
7 recept
Gasztroangyalban sütötte meg Borbás Marcsi ezt a receptet 2012-ben. A kalácsról kis storyt a Székely fonott kalácsnál már írtam, ennek a receptnek is egyik eredeti változata egy román blogon található (gourmandine.ro/paine-floarea-soarelui). Ott napraforgó kenyér néven emlegetik. Igazi ünnepi asztalra való!