r
Nosalty Logó

Nagymama szilva Tatinja Lakatos Márktól

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojásmentes
NS
Nagymama szilva Tatinja Lakatos Márktól
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
220 °C
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 470 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 1876 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
Összesen 194 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.3 g

Zsír

  • Összesen
    27.3 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    204.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    22 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    28 mg
  • Nátrium
    143 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    46.5 g
  • Cukor
    21 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    126.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    114 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    7 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    267 micro
  • β-crypt
    45 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    95 micro
Összesen 470 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    21.1 g

Zsír

  • Összesen
    109.1 g
  • Telített zsírsav
    58 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    818.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    88 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    42 mg
  • Foszfor
    113 mg
  • Nátrium
    571 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    185.9 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

VÍZ

  • Összesen
    505.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    455 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    49 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    37 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    24 mg
  • Retinol - A vitamin:
    360 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1070 micro
  • β-crypt
    182 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    380 micro
Összesen 1876 kcal
  • 2% Fehérje
  • 23% Szénhidrát
  • 13% Zsír
  • 62% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    2.2 g

Zsír

  • Összesen
    11.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    12 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    84.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    9 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    4 mg
  • Foszfor
    12 mg
  • Nátrium
    59 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    19.1 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    52 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    47 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    2 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    110 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    39 micro
Összesen 194 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. Melegítsd elő a sütőt 220ºC-ra. Egy sütőálló serpenyőt használj, az a legegyszerűbb, mert ebben a tűzhelyen végzendő feladatokat és a sütőben sütést is meg tudod oldani.
  2. A barna cukrot közepes lángon olvaszd karamellé – vigyázz, mert először lassan olvad, aztán viszont szélsebesen elég. Ha már mélybarna a karamell, húzd le a tűzről, és öntsd fel az Unicumi Riservával (vigyázz! fröcsköl!), és kevergesd, míg felolvad benne a karamell.
  3. Rendezd a serpenyőbe a szilvaszeleteket, dobd rá a vajkockákat, és hintsd meg fahéjjal.
  4. Terítsd be a leveles tésztával, a túllógó részeket vágd le, a tésztát pedig tűrd be a szilvaszeletek és a serpenyő fala közé – ne feledd, fejre fordítod az egészet, vagyis ez a betűrt szél lesz a tészta pereme.
  5. Szurkáld meg villával a tetejét, hogy a gőz kiszabadulhasson, és mehet a sütőbe, nem több, mint 15-20 percre, vagy amíg a tészta aranybarna nem lesz, és oldalt azt nem látod, hogy bugyog a szilvás, Unicumos, sötétlila, csodásan illatos és ízes lé.
  6. Óvatosan vedd ki a sütőből, mert nagyon forró. Várj pár percet, majd vedd a tálalótányérod, tedd a serpenyő tetejére, és egy jól célzott mozdulattal az egészet fordítsd a feje tetejére – voilá, tarte Tatin, szilvával. És, hogy a nagymamám emlékének áldozzunk, a közepén mindenféle vaníliafagyik és crème fraîche-ek helyett egy nagy kanál, zsíros tejföllel tálald.
  • Sütés hőfoka: 220 °C
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 51
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 6958
  • Feltöltés dátuma: 2018. október 30.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Számos költözésem, ki-be pakolásom áldozatai sokszor a Nagymama papírfecnire firkantott receptjei. Nemrég boldogan gyűjtöttem őket össze egy helyre, és azóta – saját ízlésemre alakítva – készítem is őket. Nagymama is büszke lenne erre az Unicum Riservával gazdagított, klasszikusnak egyáltalán nem mondható szilvás fordított tortára.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

A legfinomabb halas receptek 2024-ben

A magyar nem egy halas nemzet, pedig lehetősége és alkalma is lenne rá, hogy megannyi, akár hazai halból válogasson. Ennek ellenére azért van, amit szeretünk: lazac jöhet minden mennyiségben, de a rántott pontypatkó és természetesen a halászlé is trónbitorló, idén is. Lássuk a legfinomabb halrecepteket 2024-ben.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...