r
Nosalty Logó

Morzsás mákos

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Lizinka_
Morzsás mákos
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír

morzsatésztához

töltelékhez

Összesen 1023 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír

morzsatésztához

töltelékhez

Összesen 6134 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír

morzsatésztához

töltelékhez

Összesen 297 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    24.9 g

Zsír

  • Összesen
    50.7 g
  • Telített zsírsav
    25 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    120 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1389.1 g
  • Cink
    111 mg
  • Szelén
    23 mg
  • Kálcium
    535 mg
  • Vas
    87 mg
  • Magnézium
    118 mg
  • Foszfor
    423 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.5 g
  • Cukor
    48 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    298 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    11 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    50 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    63 micro
  • Kolin:
    39 mg
  • Retinol - A vitamin:
    292 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    66 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    50 micro
Összesen 1023 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    149.5 g

Zsír

  • Összesen
    304.3 g
  • Telített zsírsav
    151 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    70 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    53 g
  • Koleszterin
    718 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8334.6 g
  • Cink
    667 mg
  • Szelén
    141 mg
  • Kálcium
    3210 mg
  • Vas
    522 mg
  • Magnézium
    706 mg
  • Foszfor
    2537 mg
  • Nátrium
    491 mg
  • Réz
    28 mg
  • Mangán
    33 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    698.7 g
  • Cukor
    287 mg
  • Élelmi rost
    45 mg

VÍZ

  • Összesen
    324.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1787 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    9 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    19 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    65 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    301 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    375 micro
  • Kolin:
    234 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1755 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    395 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    297 micro
Összesen 6134 kcal
  • 10% Fehérje
  • 47% Szénhidrát
  • 21% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Cink
  • Vas

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    7.3 g

Zsír

  • Összesen
    14.8 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    35 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    405.6 g
  • Cink
    32 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    156 mg
  • Vas
    25 mg
  • Magnézium
    34 mg
  • Foszfor
    123 mg
  • Nátrium
    24 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    34 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    15.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    87 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    2 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    15 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    11 mg
  • Retinol - A vitamin:
    85 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    19 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    14 micro
Összesen 297 kcal

Hozzávalók

morzsatésztához

töltelékhez

Elkészítés

morzsatésztához

  1. A vajat és a lisztet összedörzsöljük. Ezután beledolgozzuk a kristálycukrot úgy, hogy jó darabos-morzsás legyen.

töltelékhez

  1. A tejet felforrósítjuk a vajjal és a cukor 2/3-ával. Egy nagyobb tálba tesszük a darált mákot és a búzadarát. Erre öntjük a forró vajas-tejet. Jól összekeverjük. Hagyjuk állni kb. 20-25 percet, hogy jól bedagadjon a búzadara és a mák.
  2. A tojást szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a maradék cukorral. Ehhez adjuk a túrót és pépesre keverjük. Én erre a célra botmixert használtam. Ezután kemény, fényes habbá verjük a tojásfehérjét.
  3. A már kihűlt, bedagadt mákos masszába keverjük a tojásos túrót, majd a fehérjehabot.
  4. Egy tepsibe (nálam ez: 21x34x6 cm) sütőpapírt terítünk, és egyenletesen beleszórjuk a morzsatészta felét. Erre öntjük a mákos-túrós masszát. Elsimítjuk. Rászórjuk a maradék morzsatésztát. Előmelegített sütőbe tesszük, és addig sütjük, amíg a teteje halványbarna nem lesz. Kb. 40-50 perc.
  5. Langyosra hűtve daraboljuk és tesszük asztalra.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 21x34x6
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 105
  • Tegnapi nézettség: 4
  • 7 napos nézettség: 5
  • Össznézettség: 2719
  • Feltöltés dátuma: 2019. február 27.

Ajánló

Ha nagyobb méretű tepsiben készítjük, akkor a sütink vékonyabb lesz, és ennek arányában a sütési idő lerövidül. A teteje árulja el, mikor van kész!!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Morzsás mákos
Lizinka_ 607 recept

Puha, omlós mákos-csoda!

Hozzávalók

morzsatésztához

töltelékhez

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...