Mont Blanc tartlet
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Glowaholic
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
25g finomliszt91 kcal
-
3g cukor13 kcal
-
20g vaj143 kcal
-
1g víz0 kcal
-
2g vaj17 kcal
A töltelékhez
-
7g tojássárgája21 kcal
-
33g habtejszín97 kcal
-
4g cukor16 kcal
-
21 kcal
-
33g növényi tejszín84 kcal
-
42g gesztenyemassza75 kcal
Összesen
578
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
150g finomliszt546 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
8g víz0 kcal
-
14g vaj100 kcal
A töltelékhez
-
40g tojássárgája129 kcal
-
200g habtejszín584 kcal
-
25g cukor97 kcal
-
50g narancslekvár123 kcal
-
200g növényi tejszín502 kcal
-
250g gesztenyemassza448 kcal
Összesen
3466
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 30% Zsír
A tésztához
-
13.9g finomliszt51 kcal
-
1.9g cukor7 kcal
-
11.1g vaj80 kcal
-
0.7g víz0 kcal
-
1.3g vaj9 kcal
A töltelékhez
-
3.7g tojássárgája12 kcal
-
18.6g habtejszín54 kcal
-
2.3g cukor9 kcal
-
4.6g narancslekvár11 kcal
-
18.6g növényi tejszín47 kcal
-
23.2g gesztenyemassza42 kcal
Összesen
322
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.4 g
Zsír
-
Összesen 38.5 g
-
Telített zsírsav 26 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 9 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 158 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 188 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 13 mg
-
Kálcium 44 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 9 mg
-
Foszfor 79 mg
-
Nátrium 42 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 51.4 g
-
Cukor 15 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 35.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 271 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 22 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 19 micro
-
Kolin: 67 mg
-
Retinol - A vitamin: 266 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 5 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 82 micro
Összesen
578
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 38.5 g
Zsír
-
Összesen 231.1 g
-
Telített zsírsav 154 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 54 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 948 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1127.8 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 76 mg
-
Kálcium 264 mg
-
Vas 3 mg
-
Magnézium 53 mg
-
Foszfor 474 mg
-
Nátrium 254 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 308.5 g
-
Cukor 90 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 212.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1628 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 4 mg
-
D vitamin: 133 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 114 micro
-
Kolin: 404 mg
-
Retinol - A vitamin: 1596 micro
-
α-karotin 18 micro
-
β-karotin 374 micro
-
β-crypt 32 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 494 micro
Összesen
3466
kcal
- 5% Fehérje
- 39% Szénhidrát
- 30% Zsír
- 27% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.6 g
Zsír
-
Összesen 21.5 g
-
Telített zsírsav 14 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 88 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 104.7 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 7 mg
-
Kálcium 25 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 5 mg
-
Foszfor 44 mg
-
Nátrium 24 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 28.6 g
-
Cukor 8 mg
-
Élelmi rost 0 mg
VÍZ
-
Összesen 19.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 151 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 12 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 11 micro
-
Kolin: 38 mg
-
Retinol - A vitamin: 148 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 35 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 46 micro
Összesen
322
kcal
Hozzávalók
A tésztához
-
150 g finomliszt
-
20 g cukor
-
120 g vaj
-
1 ek víz
A töltelékhez
-
2 db tojássárgája
-
2 dl habtejszín
-
25 g cukor
-
5 dkg narancslekvár
-
250 g gesztenyemassza
Elkészítés
A tésztához
- A tészta elkészítéséhez tegyük egy tálba a lisztet és a cukrot.
- Adjuk hozzá kis darabokban a vajat, és morzsoljuk az egészet szemcsés keverékké.
- Adjuk hozzá a vizet, és dolgozzuk össze a tésztánkat.
- Csomagoljuk fóliába, és pihentessük hűtőben legalább 4 órán keresztül.
- Nyújtsuk ki a tésztánkat, és nyomkodjuk 6 kivajazott tartlet- vagy kosárkaformába a sütéshez. Ha nincs formánk, elkészíthetjük a linzerfészkeket teflon muffintepsiben is.
- Előmelegített sütőben süssük babbal kibélelve félig (kb. 6-8 perc), majd a babot kivéve fejezzük be a sütést, míg világosra átsülnek a tortácskák (további 4-5 perc).
- Még melegen kenjük ki a tésztafészkeket narancslekvárral, és hagyjuk kihűlni.
- A krém elkészítéséhez keverjük habosra a tojás sárgákat a cukorral.
- Melegítsük fel a tejszínt, és adjuk hozzá a tojáskeverékhez.
- Vízgőz fölött főzzük össze a krémet, míg kissé besűrűsödik.
- Hagyjuk kicsit hűlni, majd osszuk szét a tésztafészkekben, és várjuk meg, míg teljesen kihűl.
- Osszuk a gesztenyemasszát 6 egyenlő részre.
- Nyomjunk mindegyik tortácska közepébe egy kis kupacot a felvert tejszínhabból, és krumplinyomóval nyomjunk a tetejére egy-egy adag gesztenyemasszát is.
- Tálalás előtt szórjuk meg a tetejüket porcukorral, hogy havas hegycsúcsot idézzenek.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 12 perc
- Receptkönyvben: 26
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 11179
- Feltöltés dátuma: 2011. január 03.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
Glowaholic
14 recept
A Mont Blanc francia nyelvterületen a gesztenyepüré neve. Ezzel a tortácskával Luxemburgban találkoztam, és bár íncsiklandóan nézett ki, csak tejszínhabbal és gesztenyével elkészítve nekem picit unalmasnak tűnt. Idén Karácsonykor az ünnepi asztalra ezért főztem bele egy krémet, és narancslekvárral bolondítottam meg. Egyszerűsített verzióban akár csak tejszínhab spray-vel és gesztenyemasszával is elkészíthető, de egy pici lekvárt a tészta aljára mindenképpen ajánlok.