Minden jóval csúsztatott palacsinta
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nosalty
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
A palacsintákhoz
-
40g finomliszt146 kcal
-
4g cukor15 kcal
-
33g tojás42 kcal
-
76g tej43 kcal
-
6g vaj40 kcal
-
0g só0 kcal
A csúsztatáshoz
-
222 kcal
-
80g szilvalekvár124 kcal
-
30g dió196 kcal
-
30g mák158 kcal
-
3g porcukor11 kcal
Összesen
997
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
A palacsintákhoz
-
200g finomliszt728 kcal
-
20g cukor77 kcal
-
165g tojás208 kcal
-
380g tej213 kcal
-
28g vaj201 kcal
-
0g só0 kcal
A csúsztatáshoz
-
400g sárgabaracklekvár1112 kcal
-
400g szilvalekvár620 kcal
-
150g dió981 kcal
-
150g mák788 kcal
-
14g porcukor54 kcal
Összesen
4982
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
A palacsintákhoz
-
10.5g finomliszt38 kcal
-
1g cukor4 kcal
-
8.7g tojás11 kcal
-
19.9g tej11 kcal
-
1.5g vaj11 kcal
-
0g só0 kcal
A csúsztatáshoz
-
58 kcal
-
21g szilvalekvár33 kcal
-
7.9g dió51 kcal
-
7.9g mák41 kcal
-
0.7g porcukor3 kcal
Összesen
261
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 20.4 g
Zsír
-
Összesen 41.3 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 24 g
-
Koleszterin 120 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1394.3 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 30 mg
-
Kálcium 587 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 167 mg
-
Foszfor 482 mg
-
Nátrium 115 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 137.8 g
-
Cukor 51 mg
-
Élelmi rost 10 mg
VÍZ
-
Összesen 55.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 85 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 24 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 87 micro
-
Kolin: 113 mg
-
Retinol - A vitamin: 84 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 3 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 156 micro
Összesen
997
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 101.8 g
Zsír
-
Összesen 206.5 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 35 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 118 g
-
Koleszterin 600 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 6971.6 g
-
Cink 20 mg
-
Szelén 148 mg
-
Kálcium 2936 mg
-
Vas 26 mg
-
Magnézium 835 mg
-
Foszfor 2410 mg
-
Nátrium 574 mg
-
Réz 6 mg
-
Mangán 17 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 689.1 g
-
Cukor 253 mg
-
Élelmi rost 49 mg
VÍZ
-
Összesen 275.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 425 micro
-
B6 vitamin: 2 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 6 mg
-
C vitamin: 39 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 7 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 6 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 435 micro
-
Kolin: 565 mg
-
Retinol - A vitamin: 420 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 62 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 780 micro
Összesen
4982
kcal
- 8% Fehérje
- 54% Szénhidrát
- 16% Zsír
- 22% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.3 g
Zsír
-
Összesen 10.8 g
-
Telített zsírsav 2 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 31 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 365.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 8 mg
-
Kálcium 154 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 44 mg
-
Foszfor 126 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 36.1 g
-
Cukor 13 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 14.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 22 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 0 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 23 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 22 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 41 micro
Összesen
261
kcal
-
Nosalty kipróbálta
Hozzávalók
Elkészítés
A palacsintákhoz
- A tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját, tejet, cukrot, olvasztott vajat és lisztet egy turmixgépben teljesen simára dolgozzuk, majd félretesszük.
- A tojásfehérjékhez adunk egy csipet sót, majd kemény habot verünk belőlük. A hab első harmadát hozzákeverjük a palacsintatésztához, hogy fellazítsuk, majd a maradék kétharmadot két részletben, óvatosan beleforgatjuk, nehogy összetörjön.
- Egy serpenyőt enyhén kikenünk olajjal, majd elkezdjük melegíteni. A lángot végig közepes szinten tartjuk alatta, hogy a palacsinták egyenletesen süljenek, és ne égjenek meg. Merőkanállal kimerünk egy adagot a serpenyőbe a tésztából, kicsit ellaposítjuk, majd addig sütjük, amíg az alja aranybarna nem lesz. A teteje enyhén „nyers” marad, és nem is fogjuk megfordítani, majd megsütni, mert a rétegezés során a következő ráhelyezett palacsinta forró alja „fejezi be” a sütést. Ettől lesz a csúsztatott palacsinta belseje jó szaftos. A palacsinta akkor sült meg, ha a teteje már nem nedves, és megjelentek rajta kisebb-nagyobb buborékok.
A csúsztatáshoz
- A darált diót és mákot elkeverjük 1-1 evőkanál porcukorral. Mivel a palacsinta és a lekvár is enyhén édes, nem kell túl sok cukor a magvakhoz, azonban mennyisége ízlés szerint növelhető.
- Az első kész palacsintát egy tányérra csúsztatjuk, majd megkenjük baracklekvárral és megszórjuk cukros dióval. Erre jöhet a következő frissen kisült palacsinta, amit szilvalekvárral fogunk megkenni és mákkal megszórni. Ezt a rétegezést kell folytatnunk az utolsó palacsintáig. Az utolsó palacsintát a sületlen felével levelé tegyük a toronyra.
- A csúsztatott palacsintát meghintjük porcukorral, és még langyosan, szeletelve tálaljuk.
- Sütés ideje: 30 perc
- Receptkönyvben: 82
- Tegnapi nézettség: 2
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 5257
- Feltöltés dátuma: 2023. március 17.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- márton-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- halloween ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- buli receptek
-
alkalom:
Nosalty
1495 recept
Sokakat késztet fejtörésre ennek a klasszikus desszertnek a neve. Vajon mitől csúszik a palacsinta? Vagy hová? Talán a legtöbben az első elkészítés során világosodunk majd meg, amikor egymás után csúsztatjuk a rétegeket a serpenyőből a tányérra, ahol végül összeáll a (például) lekvárral, dióval és mákkal megtöltött, impozáns torony. Ilyenkor persze már nem ezen törjük a fejünket, inkább csak élvezzük a tányérunkra kerülő, porcukorral hintett szeleteket.