r
Nosalty Logó

Mézeskalács kicsia konyhájából

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
kicsia
Mézeskalács kicsia konyhájából
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mézesekhez

A mázhoz

Összesen 540 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mézesekhez

A mázhoz

Összesen 6465 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mézesekhez

A mázhoz

Összesen 338 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.3 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    25.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 540 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    577 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2587.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    393 mg
  • Kálcium
    288 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    247 mg
  • Foszfor
    1373 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1395.8 g
  • Cukor
    630 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

VÍZ

  • Összesen
    303.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    477 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    565 mg
  • Retinol - A vitamin:
    459 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    204 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    892 micro
Összesen 6465 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.3 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 338 kcal

Hozzávalók

A mézesekhez

A mázhoz

Elkészítés

A mézesekhez

  1. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük fakanállal. (Mindig lusta voltam szitálni, mert anélkül is kiváló.)
  2. Beleütünk 2 egész tojást és egy sárgáját. Az egy fehérjét félretesszük a hűtőbe, ebből lesz a máz.
  3. A szobahőmérsékletű margarint a tésztába tesszük, összedolgozzuk, de ekkor még nem fog összeállni a tészta.
  4. Hozzáadjuk a forró vízbe állított, felmelegített mézet, és jól összegyúrjuk. Ha nagyon ragadós, kicsi lisztet adunk hozzá, de viszonylag lágy tésztát kell kapnunk.
  5. Becsomagoljuk konyharuhába/fóliába, majd zsákba tesszük, és a hűtőben hagyjuk egy napot állni. (Egy alkalommal 3 napig állt a hűtőben, és semmit nem veszített minőségéből.)
  6. A hűtőből kivéve nem kell megijedni, ha repedezett, csak gyúrjuk át, majd osszuk kisebb részekre. Mindig csak egy kis cipót/darabot nyújtunk ki. (Én még cipót sem szoktam gyúrni, mindig csak levágok az egészből késsel egy darabot, amit épp kinyújtok.)
  7. Lisztezett táblán, szilikonlapon (utóbbi zseniális találmány) 3-4 mm vastagra, de nagyobb formák esetén akár vastagabbra nyújtott tésztát kiszaggatjuk, zsírpapíron/szilikon sütőlapon forró (180 fok) sütőben aranybarnára sütjük.
  8. Miután kihűlt (másnap szoktam, így 3 napos a mézi készítés), a hűtőbe tett tojásfehérjét keményre verjük, 3-4 dkg porcukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval sűrű, tejföl állagúra keverjük, hogy ne folyjon ki a tálból, de picit folyós legyen. A cukorral így óvatosan bánjunk. Egy tiszta zsákba töltjük, melynek egy sarkát óvatosan kivágjuk, így ügyesen lehet vele díszíteni.
  9. Pár óra alatt megszárad a máz. A mézik pedig kb. azonnal puhák, ha mégis kemény lenne, 1-2 nap alatt szabad, párás levegőn hagyva, vagy a fenyőfán díszként megpuhulnak.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 4 alkalommal
  • Receptkönyvben: 20
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 15
  • Össznézettség: 4932
  • Feltöltés dátuma: 2014. július 10.

Ajánló

A nyújtótábla helyett sokkal jobb a szilikonlap, ahogy a tepsibe is zsírpapír, egyéb megoldás helyett.  Bátran díszíthetjük aszalt gyümölcsökkel, cukrokkal, csokimázzal, stb. 

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Anyukám kicsi és vékony mézeskalácsokat készít, és sosem volt ideje kidíszíteni. Én mindig a nagyobb méretű, vastagabb méziket szerettem, sok szép cukormázzal. Először mérleg, kiszúróforma, nyújtótábla nélkül, távol az otthontól próbáltam, és kifogástalan, igazi karácsonyi hangulatot varázsolt. Tavaly már két helyre sütöttem, egymás után. Tesóm nem szereti a mézeskalácsot, de ezt nem tudta abbahagyni :) Pihe-puha, nem túl édes, illatos. Mesebeli :)

Hozzávalók

A mézesekhez

A mázhoz

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...