r
Nosalty Logó

Mézeskalács kicsia konyhájából

0,0

0 ÉRTÉKELÉS0 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
kicsia
Mézeskalács kicsia konyhájából
adag
Idő
perc
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A mézesekhez

A mázhoz

540
Kalória
10.4g
Fehérje
116.3g
Szénhidrátok
4.1g
Zsír
25.3g
Víz
48.1g
Koleszterin
2.4g
Rost
52.5g
Cukor
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mézesekhez

A mázhoz

Összesen 540 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mézesekhez

A mázhoz

Összesen 6465 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír

A mézesekhez

A mázhoz

Összesen 338 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.4 g

Zsír

  • Összesen
    4.1 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    48 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    215.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    114 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    116.3 g
  • Cukor
    53 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    25.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    29 micro
  • Kolin:
    47 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    17 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    74 micro
Összesen 540 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    124.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    11 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    14 g
  • Koleszterin
    577 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2587.4 g
  • Cink
    10 mg
  • Szelén
    393 mg
  • Kálcium
    288 mg
  • Vas
    16 mg
  • Magnézium
    247 mg
  • Foszfor
    1373 mg
  • Nátrium
    252 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1395.8 g
  • Cukor
    630 mg
  • Élelmi rost
    29 mg

Víz

  • Összesen
    303.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    477 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    123 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    565 mg
  • Retinol - A vitamin:
    459 micro
  • α-karotin
    8 micro
  • β-karotin
    204 micro
  • β-crypt
    19 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    892 micro
Összesen 6465 kcal
  • 6% Fehérje
  • 75% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 16% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Szelén
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.5 g

Zsír

  • Összesen
    2.6 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    136 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    15 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    13 mg
  • Foszfor
    72 mg
  • Nátrium
    13 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    73.3 g
  • Cukor
    33 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    16 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    6 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    24 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    11 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    47 micro
Összesen 338 kcal

Elkészítés

A mézesekhez

  1. A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük fakanállal. (Mindig lusta voltam szitálni, mert anélkül is kiváló.)
  2. Beleütünk 2 egész tojást és egy sárgáját. Az egy fehérjét félretesszük a hűtőbe, ebből lesz a máz.
  3. A szobahőmérsékletű margarint a tésztába tesszük, összedolgozzuk, de ekkor még nem fog összeállni a tészta.
  4. Hozzáadjuk a forró vízbe állított, felmelegített mézet, és jól összegyúrjuk. Ha nagyon ragadós, kicsi lisztet adunk hozzá, de viszonylag lágy tésztát kell kapnunk.
  5. Becsomagoljuk konyharuhába/fóliába, majd zsákba tesszük, és a hűtőben hagyjuk egy napot állni. (Egy alkalommal 3 napig állt a hűtőben, és semmit nem veszített minőségéből.)
  6. A hűtőből kivéve nem kell megijedni, ha repedezett, csak gyúrjuk át, majd osszuk kisebb részekre. Mindig csak egy kis cipót/darabot nyújtunk ki. (Én még cipót sem szoktam gyúrni, mindig csak levágok az egészből késsel egy darabot, amit épp kinyújtok.)
  7. Lisztezett táblán, szilikonlapon (utóbbi zseniális találmány) 3-4 mm vastagra, de nagyobb formák esetén akár vastagabbra nyújtott tésztát kiszaggatjuk, zsírpapíron/szilikon sütőlapon forró (180 fok) sütőben aranybarnára sütjük.
  8. Miután kihűlt (másnap szoktam, így 3 napos a mézi készítés), a hűtőbe tett tojásfehérjét keményre verjük, 3-4 dkg porcukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval sűrű, tejföl állagúra keverjük, hogy ne folyjon ki a tálból, de picit folyós legyen. A cukorral így óvatosan bánjunk. Egy tiszta zsákba töltjük, melynek egy sarkát óvatosan kivágjuk, így ügyesen lehet vele díszíteni.
  9. Pár óra alatt megszárad a máz. A mézik pedig kb. azonnal puhák, ha mégis kemény lenne, 1-2 nap alatt szabad, párás levegőn hagyva, vagy a fenyőfán díszként megpuhulnak.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 perc
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Anyukám kicsi és vékony mézeskalácsokat készít, és sosem volt ideje kidíszíteni. Én mindig a nagyobb méretű, vastagabb méziket szerettem, sok szép cukormázzal. Először mérleg, kiszúróforma, nyújtótábla nélkül, távol az otthontól próbáltam, és kifogástalan, igazi karácsonyi hangulatot varázsolt. Tavaly már két helyre sütöttem, egymás után. Tesóm nem szereti a mézeskalácsot, de ezt nem tudta abbahagyni :) Pihe-puha, nem túl édes, illatos. Mesebeli :)

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Zserbószelet cukormentesen

Ha szeretnénk egy cukormentes alternatívát a zserbóra, amit ráadásul sütni sem kell és még vegán is, akkor itt egy szuper recept! Nem kell izgulni, ízben mennyei lesz.

Nosalty

A tökéletes piskóta

Rengeteg sütemény alapját adja, megannyiszor desszerthez szükséges, mégis sokaknak mumus a piskóta készítése. Az egyszerű hozzávalókból nem mindig sül meg az a légies, könnyed, ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!