Mézeskalács kicsia konyhájából
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
kicsia
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 3% Zsír
A mézesekhez
-
83g finomliszt303 kcal
-
25g porcukor97 kcal
-
0g só0 kcal
-
29g méz89 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
2g tojássárgája5 kcal
-
3g margarin18 kcal
-
0 kcal
-
0g fahéj1 kcal
-
1g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A mázhoz
-
3g tojásfehérje2 kcal
-
3g porcukor13 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
540
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 3% Zsír
A mézesekhez
-
1000g finomliszt3640 kcal
-
300g porcukor1161 kcal
-
0g só0 kcal
-
350g méz1064 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
20g tojássárgája64 kcal
-
30g margarin215 kcal
-
0 kcal
-
3g fahéj7 kcal
-
10g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A mázhoz
-
40g tojásfehérje21 kcal
-
40g porcukor155 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
6465
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 3% Zsír
A mézesekhez
-
52.5g finomliszt191 kcal
-
15.8g porcukor61 kcal
-
0g só0 kcal
-
18.4g méz56 kcal
-
5.8g tojás7 kcal
-
1.1g tojássárgája3 kcal
-
1.6g margarin11 kcal
-
0 kcal
-
0.2g fahéj0 kcal
-
0.5g szegfűszeg0 kcal
-
0g gyömbérpor0 kcal
-
0g szerecsendió0 kcal
A mázhoz
-
2.1g tojásfehérje1 kcal
-
2.1g porcukor8 kcal
-
0g só0 kcal
-
0g citromlé0 kcal
Összesen
338
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 10.4 g
Zsír
-
Összesen 4.1 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 48 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 215.6 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 33 mg
-
Kálcium 24 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 21 mg
-
Foszfor 114 mg
-
Nátrium 21 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 116.3 g
-
Cukor 53 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 25.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 29 micro
-
Kolin: 47 mg
-
Retinol - A vitamin: 38 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 17 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 74 micro
Összesen
540
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 124.2 g
Zsír
-
Összesen 48.6 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 14 g
-
Koleszterin 577 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2587.4 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 393 mg
-
Kálcium 288 mg
-
Vas 16 mg
-
Magnézium 247 mg
-
Foszfor 1373 mg
-
Nátrium 252 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 8 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1395.8 g
-
Cukor 630 mg
-
Élelmi rost 29 mg
VÍZ
-
Összesen 303.6 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 477 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 123 micro
-
K vitamin: 32 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 13 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 344 micro
-
Kolin: 565 mg
-
Retinol - A vitamin: 459 micro
-
α-karotin 8 micro
-
β-karotin 204 micro
-
β-crypt 19 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 892 micro
Összesen
6465
kcal
- 6% Fehérje
- 75% Szénhidrát
- 3% Zsír
- 16% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Szelén
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 6.5 g
Zsír
-
Összesen 2.6 g
-
Telített zsírsav 1 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 136 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 21 mg
-
Kálcium 15 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 13 mg
-
Foszfor 72 mg
-
Nátrium 13 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 73.3 g
-
Cukor 33 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 16 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 25 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 6 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 18 micro
-
Kolin: 30 mg
-
Retinol - A vitamin: 24 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 11 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 47 micro
Összesen
338
kcal
Hozzávalók
A mézesekhez
-
100 dkg finomliszt
-
30 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
35 dkg méz
-
2 db tojás
-
1 db tojássárgája
-
3 ek margarin
-
1 teáskanál szódabikarbóna
-
3 g fahéj
-
1 dkg szegfűszeg
-
2 csipet gyömbérpor
-
2 csipet szerecsendió
A mázhoz
-
1 db tojásfehérje
-
4 dkg porcukor
-
1 csipet só
-
4 csepp citromlé
Elkészítés
A mézesekhez
- A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát összekeverjük fakanállal. (Mindig lusta voltam szitálni, mert anélkül is kiváló.)
- Beleütünk 2 egész tojást és egy sárgáját. Az egy fehérjét félretesszük a hűtőbe, ebből lesz a máz.
- A szobahőmérsékletű margarint a tésztába tesszük, összedolgozzuk, de ekkor még nem fog összeállni a tészta.
- Hozzáadjuk a forró vízbe állított, felmelegített mézet, és jól összegyúrjuk. Ha nagyon ragadós, kicsi lisztet adunk hozzá, de viszonylag lágy tésztát kell kapnunk.
- Becsomagoljuk konyharuhába/fóliába, majd zsákba tesszük, és a hűtőben hagyjuk egy napot állni. (Egy alkalommal 3 napig állt a hűtőben, és semmit nem veszített minőségéből.)
- A hűtőből kivéve nem kell megijedni, ha repedezett, csak gyúrjuk át, majd osszuk kisebb részekre. Mindig csak egy kis cipót/darabot nyújtunk ki. (Én még cipót sem szoktam gyúrni, mindig csak levágok az egészből késsel egy darabot, amit épp kinyújtok.)
- Lisztezett táblán, szilikonlapon (utóbbi zseniális találmány) 3-4 mm vastagra, de nagyobb formák esetén akár vastagabbra nyújtott tésztát kiszaggatjuk, zsírpapíron/szilikon sütőlapon forró (180 fok) sütőben aranybarnára sütjük.
- Miután kihűlt (másnap szoktam, így 3 napos a mézi készítés), a hűtőbe tett tojásfehérjét keményre verjük, 3-4 dkg porcukorral, pár csepp citromlével és egy csipet sóval sűrű, tejföl állagúra keverjük, hogy ne folyjon ki a tálból, de picit folyós legyen. A cukorral így óvatosan bánjunk. Egy tiszta zsákba töltjük, melynek egy sarkát óvatosan kivágjuk, így ügyesen lehet vele díszíteni.
- Pár óra alatt megszárad a máz. A mézik pedig kb. azonnal puhák, ha mégis kemény lenne, 1-2 nap alatt szabad, párás levegőn hagyva, vagy a fenyőfán díszként megpuhulnak.
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 45 perc
- Elkészítettem: 4 alkalommal
- Receptkönyvben: 20
- Tegnapi nézettség: 1
- 7 napos nézettség: 15
- Össznézettség: 4932
- Feltöltés dátuma: 2014. július 10.
Ajánló
A nyújtótábla helyett sokkal jobb a szilikonlap, ahogy a tepsibe is zsírpapír, egyéb megoldás helyett. Bátran díszíthetjük aszalt gyümölcsökkel, cukrokkal, csokimázzal, stb.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- vegetáriánus:
kicsia
23 recept
Anyukám kicsi és vékony mézeskalácsokat készít, és sosem volt ideje kidíszíteni. Én mindig a nagyobb méretű, vastagabb méziket szerettem, sok szép cukormázzal. Először mérleg, kiszúróforma, nyújtótábla nélkül, távol az otthontól próbáltam, és kifogástalan, igazi karácsonyi hangulatot varázsolt. Tavaly már két helyre sütöttem, egymás után. Tesóm nem szereti a mézeskalácsot, de ezt nem tudta abbahagyni :) Pihe-puha, nem túl édes, illatos. Mesebeli :)