r
Nosalty Logó

Medvehagymás-olívás tönkölypogácsa

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Harmathy Ildikó
Medvehagymás-olívás tönkölypogácsa
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
200 °C
  • 12% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 565 kcal
  • 12% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 6769 kcal
  • 12% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír

A tésztához

A kenéshez

Összesen 381 kcal
  • 12% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.4 g

Zsír

  • Összesen
    29.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    18 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    45 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1161 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    147 mg
  • Vas
    6 mg
  • Magnézium
    153 mg
  • Foszfor
    443 mg
  • Nátrium
    387 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    64.5 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    24.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    19 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    16 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    86 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    19 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    5 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    203 micro
Összesen 565 kcal
  • 12% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    196.3 g

Zsír

  • Összesen
    356 g
  • Telített zsírsav
    53 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    219 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    68 g
  • Koleszterin
    540 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13932.6 g
  • Cink
    50 mg
  • Szelén
    216 mg
  • Kálcium
    1762 mg
  • Vas
    69 mg
  • Magnézium
    1834 mg
  • Foszfor
    5315 mg
  • Nátrium
    4643 mg
  • Réz
    10 mg
  • Mangán
    34 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    774.5 g
  • Cukor
    84 mg
  • Élelmi rost
    127 mg

VÍZ

  • Összesen
    297.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    232 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    46 mg
  • C vitamin:
    19 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    191 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    6 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    81 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1029 micro
  • Kolin:
    488 mg
  • Retinol - A vitamin:
    232 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    59 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2430 micro
Összesen 6769 kcal
  • 12% Fehérje
  • 48% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 18% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • C vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    11.1 g

Zsír

  • Összesen
    20 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    30 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    784.5 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    99 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    103 mg
  • Foszfor
    299 mg
  • Nátrium
    261 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    43.6 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

VÍZ

  • Összesen
    16.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    13 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    7 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    58 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    13 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    3 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    137 micro
Összesen 381 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt a cukorral és 1 ek liszttel langyos tejben felfuttatjuk.
  2. Közben a medvehagymát apróra vágjuk.
  3. A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk és az összes hozzávalóval jól összedolgozzuk − dagasztjuk. Langyos vízzel állítjuk be a tészta állagát: jól gyúrható, de ne túl lágy legyen a tészta − fél liter langyos vizet vett fel a bioboltban vásárolt teljes kiőrlésű tönkölyliszt.
  4. Cipót formálunk és ruhával lefedve kelni hagyjuk (duplájára kelesztjük).
  5. Lisztezett deszkán centi vastagra nyújtjuk.
  6. Éles késsel felkockázzuk.
  7. Sütőlappal bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
  8. Kelni hagyjuk.
  9. Tojással kenjük.
  10. Forró sütőben sütjük.
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 3-szor 38x25
  • Sütés ideje: 15 perc
  • Receptkönyvben: 339
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 47679
  • Feltöltés dátuma: 2010. március 31.

Ajánló

Vegetárius vendégeinknek bármely ital mellé tavaszidőben, amikor a medvehagyma végre megjelenik!

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Medvehagymás-olívás tönkölypogácsa
Harmathy Ildikó 313 recept

A medvehagyma a tavasz első ajándéka. Tönkölypogácsát akartam készíteni a piacnyitóra a vega vendégeknek, ám Cinci délután beállított egy jókora adag medvehagymával, hogy böjti étrendemet felturbózza kissé a tavasz friss ízével. Aztán este, mikor a pogácsát gyúrni kezdtem, eszembe jutott Beácska medvehagymás pogácsája, és egy csokornyit belevágtam a tésztába. Egészen-egészen ISTENI lett az eredmény! Még azt is közzéteszem, hogy a kinyújtott tésztát kettévágtam, egyik felét zsírpapírra tettem egy műanyag tálcára, rá másik zsírpapír, arra a tészta másik fele, majd újabb zsírpapírral lefedve betettem a hűtőbe. Reggel kivettem, amíg a töpörtyűs pogácsa készült a nemvegáknak (kb. 1 órán át) a konyhában melegedett, azután kockáztam fel, kentem a tojással és sütöttem. Az éjszaka alatt pont annyit kelt a tészta a hűtőben, amennyit a tepsiben kelesztettem volna, és még egy kis kéreg is lett rajta, nagyon jól nézett ki! Ajánlom a technológiát a figyelmetekbe: friss pogácsa kora reggelre esti előkészülettel. Még a kockára vágásra is felhívnám a T. publikum figyelmét: most már rendszeresen kockára vágom a pogácsát kerek szaggatás helyett a lustaság okán, lásd: több pogácsa-receptemet. Semmit nem vesz el a pogácsa élvezeti értékéből a négyszögletesség, sőt! − hozzátesz! Azt hiszem, ezt már le is írtam valamelyik receptnél, most megint kihangsúlyozom: a kerekre szaggatás után újra és újra át kell gyúrni a tésztát lisztezett deszkán, egyre több lisztet vesz fel, egyre keményebb lesz. A kockázással ez elmarad, ugyanolyan lágy lesz az összes pogácsa!

Hozzávalók

A tésztához

A kenéshez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...