Medvehagymás-olívás tönkölypogácsa
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
282 kcal
-
9g tojás12 kcal
-
21g olívaolaj188 kcal
-
10g szezámmag57 kcal
-
4g élesztő4 kcal
-
8g tej5 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
5g medvehagyma8 kcal
A kenéshez
-
5g tojás6 kcal
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 22% Zsír
A tésztához
-
3380 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
255g olívaolaj2254 kcal
-
120g szezámmag688 kcal
-
50g élesztő53 kcal
-
100g tej56 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
11g só0 kcal
-
0g bors0 kcal
-
65g medvehagyma92 kcal
A kenéshez
-
55g tojás69 kcal
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 16.4 g
Zsír
-
Összesen 29.7 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 18 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 6 g
-
Koleszterin 45 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1161 g
-
Cink 4 mg
-
Szelén 18 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 153 mg
-
Foszfor 443 mg
-
Nátrium 387 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 64.5 g
-
Cukor 7 mg
-
Élelmi rost 11 mg
VÍZ
-
Összesen 24.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 19 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 2 mg
-
D vitamin: 10 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 7 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 86 micro
-
Kolin: 41 mg
-
Retinol - A vitamin: 19 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 5 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 203 micro
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 196.3 g
Zsír
-
Összesen 356 g
-
Telített zsírsav 53 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 219 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 68 g
-
Koleszterin 540 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 13932.6 g
-
Cink 50 mg
-
Szelén 216 mg
-
Kálcium 1762 mg
-
Vas 69 mg
-
Magnézium 1834 mg
-
Foszfor 5315 mg
-
Nátrium 4643 mg
-
Réz 10 mg
-
Mangán 34 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 774.5 g
-
Cukor 84 mg
-
Élelmi rost 127 mg
VÍZ
-
Összesen 297.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 232 micro
-
B6 vitamin: 4 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 46 mg
-
C vitamin: 19 mg
-
D vitamin: 119 micro
-
K vitamin: 191 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 6 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 3 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 81 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1029 micro
-
Kolin: 488 mg
-
Retinol - A vitamin: 232 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 59 micro
-
β-crypt 13 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2430 micro
- 12% Fehérje
- 48% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 18% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
C vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 11.1 g
Zsír
-
Összesen 20 g
-
Telített zsírsav 3 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 12 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 30 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 784.5 g
-
Cink 3 mg
-
Szelén 12 mg
-
Kálcium 99 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 103 mg
-
Foszfor 299 mg
-
Nátrium 261 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 43.6 g
-
Cukor 5 mg
-
Élelmi rost 7 mg
VÍZ
-
Összesen 16.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 13 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 3 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 7 micro
-
K vitamin: 11 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 5 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 58 micro
-
Kolin: 28 mg
-
Retinol - A vitamin: 13 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 3 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 137 micro
Hozzávalók
Elkészítés
A tésztához
- Az élesztőt a cukorral és 1 ek liszttel langyos tejben felfuttatjuk.
- Közben a medvehagymát apróra vágjuk.
- A felfuttatott élesztőt a liszthez adjuk és az összes hozzávalóval jól összedolgozzuk − dagasztjuk. Langyos vízzel állítjuk be a tészta állagát: jól gyúrható, de ne túl lágy legyen a tészta − fél liter langyos vizet vett fel a bioboltban vásárolt teljes kiőrlésű tönkölyliszt.
- Cipót formálunk és ruhával lefedve kelni hagyjuk (duplájára kelesztjük).
- Lisztezett deszkán centi vastagra nyújtjuk.
- Éles késsel felkockázzuk.
- Sütőlappal bélelt tepsibe sorakoztatjuk.
- Kelni hagyjuk.
- Tojással kenjük.
- Forró sütőben sütjük.
- Sütés hőfoka: 200 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
- Tepsi mérete: 3-szor 38x25
- Sütés ideje: 15 perc
- Receptkönyvben: 339
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 0
- Össznézettség: 47679
- Feltöltés dátuma: 2010. március 31.
Ajánló
Vegetárius vendégeinknek bármely ital mellé tavaszidőben, amikor a medvehagyma végre megjelenik!
Receptjellemzők
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- alkalom:
A medvehagyma a tavasz első ajándéka. Tönkölypogácsát akartam készíteni a piacnyitóra a vega vendégeknek, ám Cinci délután beállított egy jókora adag medvehagymával, hogy böjti étrendemet felturbózza kissé a tavasz friss ízével. Aztán este, mikor a pogácsát gyúrni kezdtem, eszembe jutott Beácska medvehagymás pogácsája, és egy csokornyit belevágtam a tésztába. Egészen-egészen ISTENI lett az eredmény! Még azt is közzéteszem, hogy a kinyújtott tésztát kettévágtam, egyik felét zsírpapírra tettem egy műanyag tálcára, rá másik zsírpapír, arra a tészta másik fele, majd újabb zsírpapírral lefedve betettem a hűtőbe. Reggel kivettem, amíg a töpörtyűs pogácsa készült a nemvegáknak (kb. 1 órán át) a konyhában melegedett, azután kockáztam fel, kentem a tojással és sütöttem. Az éjszaka alatt pont annyit kelt a tészta a hűtőben, amennyit a tepsiben kelesztettem volna, és még egy kis kéreg is lett rajta, nagyon jól nézett ki! Ajánlom a technológiát a figyelmetekbe: friss pogácsa kora reggelre esti előkészülettel. Még a kockára vágásra is felhívnám a T. publikum figyelmét: most már rendszeresen kockára vágom a pogácsát kerek szaggatás helyett a lustaság okán, lásd: több pogácsa-receptemet. Semmit nem vesz el a pogácsa élvezeti értékéből a négyszögletesség, sőt! − hozzátesz! Azt hiszem, ezt már le is írtam valamelyik receptnél, most megint kihangsúlyozom: a kerekre szaggatás után újra és újra át kell gyúrni a tésztát lisztezett deszkán, egyre több lisztet vesz fel, egyre keményebb lesz. A kockázással ez elmarad, ugyanolyan lágy lesz az összes pogácsa!