Marcipános szaloncukor 3. - házi marcipánból
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
50g mandula295 kcal
-
50g porcukor194 kcal
-
8g víz0 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
200g mandula1180 kcal
-
200g porcukor774 kcal
-
30g víz0 kcal
-
200g étcsokoládé1092 kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 27% Zsír
-
31.7g mandula187 kcal
-
31.7g porcukor123 kcal
-
4.8g víz0 kcal
-
31.7g étcsokoládé173 kcal
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 6% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 13.1 g
Zsír
-
Összesen 41.9 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 21 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 7 g
-
Koleszterin 4 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 733.8 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 147 mg
-
Vas 6 mg
-
Magnézium 207 mg
-
Foszfor 344 mg
-
Nátrium 22 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 89.9 g
-
Cukor 76 mg
-
Élelmi rost 8 mg
VÍZ
-
Összesen 10.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 12 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 25 micro
-
Kolin: 26 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 15 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 16 micro
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 6% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 52.6 g
Zsír
-
Összesen 167.6 g
-
Telített zsírsav 45 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 86 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 27 g
-
Koleszterin 16 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2935.3 g
-
Cink 10 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 587 mg
-
Vas 23 mg
-
Magnézium 828 mg
-
Foszfor 1374 mg
-
Nátrium 89 mg
-
Réz 4 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 359.6 g
-
Cukor 305 mg
-
Élelmi rost 34 mg
VÍZ
-
Összesen 41 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 4 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 49 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 16 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 8 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 98 micro
-
Kolin: 104 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 14 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 64 micro
- 8% Fehérje
- 58% Szénhidrát
- 27% Zsír
- 6% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 8.3 g
Zsír
-
Összesen 26.6 g
-
Telített zsírsav 7 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 14 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 4 g
-
Koleszterin 3 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 465.9 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 2 mg
-
Kálcium 93 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 131 mg
-
Foszfor 218 mg
-
Nátrium 14 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.1 g
-
Cukor 48 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 6.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 8 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 16 micro
-
Kolin: 17 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 2 micro
-
β-karotin 10 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 10 micro
Hozzávalók
-
0.3 dl víz
Elkészítés
- A tisztított, darált mandulát keverjük össze a porcukorral.
- Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát.
- Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális.
- Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt. (Legalább 0,5 h-ra, ha lehűl, könnyebben formázható)
- Vegyük ki a hűtőből a marcipánt, vágjuk le a negyedét, gyúrjunk 1 cm vastag kukacot, és vágjuk fel kb. 2,5 cm hosszúságú darabokra. (Így nekem a teljes marcipán adagból 90 db szaloncukor lett.)
- Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (A gőz fölött a tűzhelyre vízzel töltött lábost tegyünk, arra üvegedényt, abba csokit. A víz melegítése -ne forraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit -max. 40-45 fokra-. Ha nem így teszünk, a csoki leéghet, és használhatatlanná válhat.)
- Miután teljesen felolvadt a csoki, zárjuk el a tűzhelyet, és az üvegedényt a vizes tálból kivéve kicsit hagyjuk hűlni, hogy ne legyen nagyon forró. Ujjtesztet végezzünk. Ha nem éget, kezdődhet a mártogatás.
- Tálcára készítsünk ki sütőpapírt, erre kerül majd a mártott marcipán.
- Villára tett marcipánt mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki, és hagyjuk lecsöpögni a felesleget. A villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.
- A bevont marcipánt tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba -, és hagyjuk megszilárdulni a csokimázat. Dönthetünk, hogy azonnal befaljuk, vagy erőt veszünk magunkon, és becsomagoljuk.
- Receptkönyvben: 253
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 41
- Össznézettség: 24972
- Feltöltés dátuma: 2010. december 28.
Ajánló
A bevonás előtt hagyjuk a hűtőből kivett marcipánt szobahőmérsékletűre melegedni, különben a csoki túl gyorsan dermed meg, és a kakaóvaj kiül a mázon. A marcipánmasszából szivárgó színtelen folyadék nem cukros víz, hanem színtiszta mandulaolaj, ami jót tesz a szárazbőrűeknek. A csokiszökőkútba való étcsoki nálunk nem vált be, nagyon lassan szilárdul, folyósága miatt pedig nem lesz elegendő a csoki vastagsága a szaloncukron (50-70 % közötti csokit javaslok).
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- mikor:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Az utóbbi években sajnos egyre ritkábban sikerült jó minőségű marcipánt találnom, a legtöbb termék agyon van csapva mindenféle aromával, ízfokozóval, mesterséges színezékkel és még egy halom adalékanyaggal. Ennek hatására a közelmúltban úgy határoztam, hogy utánanézek, hogy is készül. Arra számítottam, hogy a bonyolult elkészítési módok mellett pár varázsigét is be kell magolni, hogy megkapjam a kívánt végeredményt. Nem így lett. A tapasztaltak alapján mindenkit - aki hozzám hasonlóan marcipán rajongó -, arra buzdítok, álljon neki.