r
Nosalty Logó

Mamika gyúrt tésztája

0,0

0 ÉRTÉKELÉS17 HOZZÁSZÓLÁS

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!
Torma
Mamika gyúrt tésztája
adag
Idő
perc
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

308
Kalória
10.8g
Fehérje
57.4g
Szénhidrátok
3g
Zsír
27.4g
Víz
90g
Koleszterin
2g
Rost
292mg
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 308 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 300 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 308 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    489.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    270 micro
Összesen 615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 300 kcal

Elkészítés

  1. A lisztet tálba tesszük, ráütünk egy szép sárgatojást (bio vagy tanyasi,ha lehet),a tojásra szórunk egy csipet sót, majd annyi vizet teszünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Inkább keményebb legyen, mert a gyúrás utáni 30 perces pihenő alatt a tészta ellazul (mint a jógázók :)!
  2. A tésztát a tállal letakarvapihentetjük 10 percet (nem muszáj, de pihentetéssel könnyebb gyúrni), majd kb. 10 perc alatt rugalmasra gyúrjuk.
  3. 30 percet pihentetjük (folpackban); lehet tovább is, a hűtőben.
  4. Ezután kettévágjuk, majd lisztezett deszkán/konyhapultonmindkettőt kb. 1 mm vékonyranyújtjuk (lehet kör alakban, de én hosszú téglalap alakúra nyújtom; a szélessége olyan legyen, mint a nyújtófánk hossza!).
  5. Ha szép egyenletesen vékony, akkor feltekerjük a tésztát a nyújtófára, majd a nyújtófa tetején középen végigvágjukegy éles késsel. Jó arasznyi széles (15-18 cm, a nyújtófa vastagságától függően), nyújtófahossznyi tésztalapokat kapunk.
  6. Széltében kettéhajtjuk a tésztalapokat, majd tetszőleges szélességűre vágjuk. (Drága Mamikám nem vágta őket egyformára, ezért én is szándékosan össze-vissza vágom... 2-5 mm szélesre, nem is párhuzamos a vágás).
  7. Mindkét kezünkkel felemelünk egy maroknyi tésztát, majd a két kezünk között megforgatva-sodorgatva lepottyantjuk a kis lisztes halmokat egy kissé lisztezett tálcára. Kunkori kis halmokat kapunk.
  8. Bő, lobogó, sós vízben, újraforrástól számítva csak 1-2 percig főzzük.
  9. Szűrőbe öntjük, csap alatt hideg vízzel hirtelen átöblítjük, és tálaljuk (a hideg víz megállítja a további főzést).

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 10 perc
  • Főzés ideje: 5 perc

Nosztalgia recept; számomra szeretetteljes emlékekkel teli. Mamikám, nagymamám sok házi finomsággal kényeztette egész családját, ameddig csak tudta. A rendszeresen sütött, ropogós héjú, puha bélű házi kenyér mellett a gyúrt tészta is gyakori finomság volt, a sok más, otthon sütött-főzött étel mellett. Lángos, kenyérlángos, finom levesek, lecsós pörkölt, friss zöldfőzelékek, májpástétom, szilvás gombóc, bejgli, házi krémes... felejthetetlen ízek! Gyakran gyúrok tésztát; kézzel gyúrom és nyújtom, ahogy Mamika szokta. :) A kis kunkori-göndör, egyenetlenül vágott tésztáját gyakran próbálom utánozni; ilyenkor a gondolataim és érzéseim visszavisznek az ott töltött gondtalan, boldog időkbe - a nagyszüleim nyárikonyhás, virágos kis házába, a Duna mellett...

Elmentem a receptkönyvembe

Elmentem a receptkönyvembe

Receptkönyvbe mentéshez kérjük lépj be!
Kinyomtatom
Jegyzetet írok

Jegyzet

Jegyzetíráshoz kérjük lépj be!
Elküldöm e-mailben
Megcsináltam

Bevált ez a recept? Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelés indításához kérjük lépj be!

Bevált ez a recept?

Kíváncsiak vagyunk a véleményedre!

Értékelési útmutató
5 • Egyszerűen imádom, tökéletes lett!
4 • Másodszorra lett az igazi.
3 • Hát...
2 • Vannak gondok.
1 • Soha többet!

Hozzászólások (0)

További receptek

Lazacos rakott tészta

Lazac sosem volt még ennyire megérős, mint ebben a szaftos rakott tésztában. Könnyed krémességével tökéletesen ellensúlyozza majd az ünnepi asztalra pakolt nehezebbnél nehezebb ...

Nosalty

Címlapról ajánljuk

Ez történik a testedben, ha rendszeresen eszel banánt

Sokan mumusként tekintenek a banánra egész életükben, mondván, hizlal, tele van cukorral, edzés/fogyókúra mellett tilos, stb. Pedig ha tudatosak vagyunk, minden gyümölcs fogyasztható - a banán pedig millió szempontból a tested barátja, hiszen tele van csomó-csomó egészséges tápanyaggal. Mutatjuk is!

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...

Hoppá!

Recept beküldéséhez be kell jelentkezned!