r
Nosalty Logó

Mamika gyúrt tésztája

cukormentes laktózmentes glutént tartalmaz tejmentes tojást tartalmaz
Torma
Mamika gyúrt tésztája
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 308 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
Összesen 300 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    90 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    244.6 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    33 mg
  • Kálcium
    25 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    129 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    57.4 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    27.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    20 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    79 mg
  • Retinol - A vitamin:
    39 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    135 micro
Összesen 308 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    21.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    180 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    489.2 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    50 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    39 mg
  • Foszfor
    258 mg
  • Nátrium
    72 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    114.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    54.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    77 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    40 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    62 micro
  • Kolin:
    158 mg
  • Retinol - A vitamin:
    77 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    270 micro
Összesen 615 kcal
  • 11% Fehérje
  • 58% Szénhidrát
  • 3% Zsír
  • 28% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Szelén
  • Kálcium
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    10.5 g

Zsír

  • Összesen
    3 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    238.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    32 mg
  • Kálcium
    24 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    126 mg
  • Nátrium
    35 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    26.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    38 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    19 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    77 mg
  • Retinol - A vitamin:
    38 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    132 micro
Összesen 300 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A lisztet tálba tesszük, ráütünk egy szép sárgatojást (bio vagy tanyasi,ha lehet),a tojásra szórunk egy csipet sót, majd annyi vizet teszünk hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjunk. Inkább keményebb legyen, mert a gyúrás utáni 30 perces pihenő alatt a tészta ellazul (mint a jógázók :)!
  2. A tésztát a tállal letakarvapihentetjük 10 percet (nem muszáj, de pihentetéssel könnyebb gyúrni), majd kb. 10 perc alatt rugalmasra gyúrjuk.
  3. 30 percet pihentetjük (folpackban); lehet tovább is, a hűtőben.
  4. Ezután kettévágjuk, majd lisztezett deszkán/konyhapultonmindkettőt kb. 1 mm vékonyranyújtjuk (lehet kör alakban, de én hosszú téglalap alakúra nyújtom; a szélessége olyan legyen, mint a nyújtófánk hossza!).
  5. Ha szép egyenletesen vékony, akkor feltekerjük a tésztát a nyújtófára, majd a nyújtófa tetején középen végigvágjukegy éles késsel. Jó arasznyi széles (15-18 cm, a nyújtófa vastagságától függően), nyújtófahossznyi tésztalapokat kapunk.
  6. Széltében kettéhajtjuk a tésztalapokat, majd tetszőleges szélességűre vágjuk. (Drága Mamikám nem vágta őket egyformára, ezért én is szándékosan össze-vissza vágom... 2-5 mm szélesre, nem is párhuzamos a vágás).
  7. Mindkét kezünkkel felemelünk egy maroknyi tésztát, majd a két kezünk között megforgatva-sodorgatva lepottyantjuk a kis lisztes halmokat egy kissé lisztezett tálcára. Kunkori kis halmokat kapunk.
  8. Bő, lobogó, sós vízben, újraforrástól számítva csak 1-2 percig főzzük.
  9. Szűrőbe öntjük, csap alatt hideg vízzel hirtelen átöblítjük, és tálaljuk (a hideg víz megállítja a további főzést).
  • Elkészítettem: 100 alkalommal
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 28922
  • Feltöltés dátuma: 2013. október 29.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nosztalgia recept; számomra szeretetteljes emlékekkel teli. Mamikám, nagymamám sok házi finomsággal kényeztette egész családját, ameddig csak tudta. A rendszeresen sütött, ropogós héjú, puha bélű házi kenyér mellett a gyúrt tészta is gyakori finomság volt, a sok más, otthon sütött-főzött étel mellett. Lángos, kenyérlángos, finom levesek, lecsós pörkölt, friss zöldfőzelékek, májpástétom, szilvás gombóc, bejgli, házi krémes... felejthetetlen ízek! Gyakran gyúrok tésztát; kézzel gyúrom és nyújtom, ahogy Mamika szokta. :) A kis kunkori-göndör, egyenetlenül vágott tésztáját gyakran próbálom utánozni; ilyenkor a gondolataim és érzéseim visszavisznek az ott töltött gondtalan, boldog időkbe - a nagyszüleim nyárikonyhás, virágos kis házába, a Duna mellett...

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...