Mázas málnás tekercsek
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
240g tej134 kcal
-
140g cukor542 kcal
-
11g instant élesztő36 kcal
-
120g vaj860 kcal
-
110g tojás138 kcal
-
3g só0 kcal
-
580g finomliszt2111 kcal
-
100g málna52 kcal
-
100g málnalekvár278 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
76 kcal
-
120g porcukor464 kcal
-
6g citromhéj3 kcal
-
20g citromlé4 kcal
-
50g krémsajt125 kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 10% Zsír
-
14.7g tej8 kcal
-
8.6g cukor33 kcal
-
0.7g instant élesztő2 kcal
-
7.4g vaj53 kcal
-
6.7g tojás8 kcal
-
0.2g só0 kcal
-
35.6g finomliszt130 kcal
-
6.1g málna3 kcal
-
6.1g málnalekvár17 kcal
-
0.6g cukor2 kcal
-
1.2g étkezési keményítő5 kcal
-
7.4g porcukor28 kcal
-
0.4g citromhéj0 kcal
-
1.2g citromlé0 kcal
-
3.1g krémsajt8 kcal
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 14.8 g
Zsír
-
Összesen 21.7 g
-
Telített zsírsav 11 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 5 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 103 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 565.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 39 mg
-
Kálcium 84 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 29 mg
-
Foszfor 162 mg
-
Nátrium 248 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 138.4 g
-
Cukor 56 mg
-
Élelmi rost 5 mg
VÍZ
-
Összesen 50.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 163 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 8 mg
-
D vitamin: 13 micro
-
K vitamin: 3 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 2 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 82 micro
-
Kolin: 66 mg
-
Retinol - A vitamin: 160 micro
-
α-karotin 3 micro
-
β-karotin 34 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 122 micro
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89 g
Zsír
-
Összesen 130.2 g
-
Telített zsírsav 67 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 33 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 618 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 3395.6 g
-
Cink 7 mg
-
Szelén 233 mg
-
Kálcium 505 mg
-
Vas 10 mg
-
Magnézium 176 mg
-
Foszfor 970 mg
-
Nátrium 1489 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 5 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 830.3 g
-
Cukor 335 mg
-
Élelmi rost 27 mg
VÍZ
-
Összesen 304.1 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 978 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 1 micro
-
E vitamin: 5 mg
-
C vitamin: 51 mg
-
D vitamin: 79 micro
-
K vitamin: 18 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 494 micro
-
Kolin: 395 mg
-
Retinol - A vitamin: 960 micro
-
α-karotin 16 micro
-
β-karotin 202 micro
-
β-crypt 12 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 731 micro
- 7% Fehérje
- 61% Szénhidrát
- 10% Zsír
- 23% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Nátrium
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Szelén
-
Magnézium
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
E vitamin:
-
Tiamin - B1 vitamin:
Fehérje
-
Összesen 5.5 g
Zsír
-
Összesen 8 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 2 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 1 g
-
Koleszterin 38 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 208.3 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 14 mg
-
Kálcium 31 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 11 mg
-
Foszfor 60 mg
-
Nátrium 91 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 50.9 g
-
Cukor 21 mg
-
Élelmi rost 2 mg
VÍZ
-
Összesen 18.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 60 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 3 mg
-
D vitamin: 5 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 1 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 30 micro
-
Kolin: 24 mg
-
Retinol - A vitamin: 59 micro
-
α-karotin 1 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 45 micro
Hozzávalók
-
240 ml tej
-
140 g cukor
-
1 tasak (11 gr) instant élesztő
-
120 g vaj
-
2 db tojás
-
0.5 teáskanál só
-
580 g finomliszt
-
5 ek málnalekvár
-
1 ek cukor
-
1 púpozott ek étkezési keményítő
-
120 g porcukor
-
1 citromból nyert citromhéj
Elkészítés
- Első körben melegítsük fel a tejet, és öntsük egy konyhai robotkép keverőüstjébe (ami a tésztakampó-tartozékkal van felszerelve). Adjuk hozzá a cukrot és az élesztőt. Keverjük el, fedjük le, és hagyjuk állni, amíg az élesztő kissé felhabosodik, ez körülbelül 5-10 perc.
- Alacsony fordulatszámon keverjük hozzá a lágy vajat, majd egyenként a tojásokat és a sót. A vaj nem igazán fog belekeveredni a keverékbe, ezért ne ijedjetek meg, ha darabos marad.
- Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet. Miután az egészet hozzáadtuk, addig keverjük, amíg kissé összeáll. Növeljük a sebességet, és addig dolgozzuk, amíg a tészta puha és rugalmas lesz, körülbelül 8-10 percig. Majd a tésztát tegyük enyhén lisztezett felületre, és kézzel 2-3 percig gyúrjuk. A tésztából formázzunk golyót, és tegyük enyhén kivajazott tálba. A tésztát takarjuk le, és meleg helyen 1-2 órán keresztül kelesszük duplájára.
- A szobahőmérsékletű kelesztés általában rendben van, de egy különösen hideg napon melegítsük elő a sütőt 60-70 °C-ra. Kapcsoljuk ki, tegyük bele a tésztát, és tartsuk kissé nyitva az ajtót. Ez a környezet optimális lesz a tészta megfelelő keléséhez.
- A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és sodrófa segítségével 35-20 cm téglalappá nyújtjuk. Ügyeljünk arra, hogy a tészta sima és egyenletesen vastag legyen, a sarkainál is.
- A töltelék elkészítése: egy közepes tálban a fagyos málnát összeforgatjuk a lekvárral, a cukorral és a kukoricakeményítővel, majd szépen, egyenletesen elosztjuk a tésztán.
- Gyors mozdulatokkal feltekerjük a tésztát, amilyen szorosan csak tudjuk, majd damillal vagy cérnával 10-12 egyenletes tekercsre vágjuk. Egy sütőtepsibe helyezzük őket, vágott oldalukkal felfelé. Lefedjük a tekercseket fóliával, és hagyjuk meleg helyen kelni körülbelül 2 órát vagy akár egy fél napot.
- Miután a tekercsek megkeltek, előmelegítjük a sütőt 200 °C-ra. Lefedjük alufóliával a tekercseket, és körülbelül 25-30 percig, 180-190 fokon sütjük, amíg aranybarnák nem lesznek. Végül a sütőtálat egy rácsra tesszük, hogy kissé kihűljön.
- Ez idő alatt elkészítjük a mázat: egy kis tálban simára verjük a porcukrot, a citromlevet és a szobahőmérsékletű krémsajtot. Hozzáadunk még cukrot vagy citromlevet, attól függően, hogy milyen sűrűre és savanykásra szeretnénk a mázat.
- Nyomjuk a mázat a tekercsekre még melegen, és így tálaljuk.
- Sütés hőfoka: 190 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Sütés ideje: 30 perc
- Elkészítettem: 2 alkalommal
- Receptkönyvben: 103
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 5
- Össznézettség: 3905
- Feltöltés dátuma: 2023. március 06.
Ajánló
Miután kihűlt, fedjük le, és tároljuk szobahőmérsékleten legfeljebb 2-3 napig. A tekercsek 1 hónapig fagyaszthatók, majd kiolvasztva, felmelegítve fogyaszthatók. A mázat frissen érdemes készíteni!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- maradékból:
-
- vegetáriánus:
-
-
alkalom:
- valentin-nap ,
- vasárnapi ebéd ,
- anyák napja ,
- születésnap ,
- farsang ,
- szüret ,
- hanuka ,
- buli receptek
-
alkalom:
Amikor valami édes péksütit akarunk összehozni reggelire, hajlamosak vagyunk a jól bevált fahéjas tekercsénél leragadni. Félreértés ne essék, azok is csodálatosak, de jó néha egy kis változatosság. A fagyasztott málna előnyeit kihasználva, készítsünk például az év bármely szakában a következőhöz hasonló édes, gyümölcsös kelt tésztákat. Ezek a puha és lágy tekercsek lédús málnatöltelékkel és savanykás citromos mázzal meglocsolva csábítanak, és tökéletesek reggelire vagy villásreggelire. Ez a recept egy egyszerű útmutató ahhoz, hogy ti is amatőr mestereivé váljatok a sokoldalú kelt tésztáknak.