r
Nosalty Logó

Málnalekvár

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Fahéj
Málnalekvár
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 1228 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 4910 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
Összesen 164 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    6 g

Zsír

  • Összesen
    3.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    402 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    3 mg
  • Kálcium
    128 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    110 mg
  • Foszfor
    145 mg
  • Nátrium
    8 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    309.7 g
  • Cukor
    272 mg
  • Élelmi rost
    33 mg

VÍZ

  • Összesen
    428.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    10 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    131 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    39 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    105 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    80 micro
  • β-karotin
    60 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    680 micro
Összesen 1228 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    24 g

Zsír

  • Összesen
    13 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1608.1 g
  • Cink
    9 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    510 mg
  • Vas
    14 mg
  • Magnézium
    440 mg
  • Foszfor
    580 mg
  • Nátrium
    30 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    13 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1238.6 g
  • Cukor
    1086 mg
  • Élelmi rost
    130 mg

VÍZ

  • Összesen
    1715.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    40 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    17 mg
  • C vitamin:
    524 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    156 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    420 micro
  • Kolin:
    246 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    320 micro
  • β-karotin
    240 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2720 micro
Összesen 4910 kcal
  • 1% Fehérje
  • 41% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 57% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    0.4 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    53.6 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    17 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    19 mg
  • Nátrium
    1 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    41.3 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

VÍZ

  • Összesen
    57.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    8 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    91 micro
Összesen 164 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A málnát szűrőbe téve, folyóvízben jól átmossuk.
  2. Egy rozsdamentes edényben 1 órán át főzzük, közben kevergetjük, nehogy lekapjon az alja.
  3. Szitán alaposan áttörjük, hogy a magok fennakadjanak. Így kb 1-1,1 kg gyümölcsvelőt kapunk.
  4. Ezt egy tiszta edényben visszatesszük főni, és belekeverünk 70 dkg -1 kg cukrot ízlés szerint.
  5. Így kevergetjük a tűzön még kb. 10 percig, hogy a cukor jól felolvadhasson, és közben még a lekvár is sűrűsödjön.
  6. Jól kimososott kisebb üvegekbe töltjük, tartósítóval nagyon picit megszórjuk, kupakkal légmentesen lezárjuk.
  7. Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
  • Receptkönyvben: 138
  • Tegnapi nézettség: 3
  • 7 napos nézettség: 32
  • Össznézettség: 148093
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 05.

Ajánló

Természetesen lehet bele kevesebb cukrot tenni, de számolni kell vele, hogy akkor pikánsabb, savanykásabb lesz a lekvárunk. Másik változat, hogy még nyersen passzírozzuk át a málnát, és úgy tesszük fel főni.

Receptkategóriák

Itt a málnaszezon, és akinek annyi van a kertjében, hogy már nem tud mit kezdeni vele, az főzzön be lekvárt. Nagyon finom, de mivel elég savas gyümölcs, viszonylag több cukrot igényel. Mindenesetre érdemes elbíbelődni vele. Ha egyszerre nem főzünk be sokat, akkor az unalmas passzírozás is elviselhetőbb. Mi mindig ráírjuk az üvegre, hogy mi van benne, és mikor készült, mert könnyű összetéveszteni később más lekvárokkal. Párom javasolta, erre azt is írjuk rá, hogy "Kuriózumlekvár, csak ünnepi alkalmakra". :) Mert nekünk sajnos a piacon kellett megvennünk a málnát, és bizony nem adták olcsón. De még így is jobban megéri, mint a bolti agyonzselésített művackok.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...