- 1% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 1% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 6 g
Zsír
-
Összesen 3.3 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 402 g
-
Cink 2 mg
-
Szelén 3 mg
-
Kálcium 128 mg
-
Vas 4 mg
-
Magnézium 110 mg
-
Foszfor 145 mg
-
Nátrium 8 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 3 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 309.7 g
-
Cukor 272 mg
-
Élelmi rost 33 mg
VÍZ
-
Összesen 428.8 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 10 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 4 mg
-
C vitamin: 131 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 39 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 105 micro
-
Kolin: 62 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 80 micro
-
β-karotin 60 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 680 micro
- 1% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 24 g
Zsír
-
Összesen 13 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 1 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 8 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 1608.1 g
-
Cink 9 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 510 mg
-
Vas 14 mg
-
Magnézium 440 mg
-
Foszfor 580 mg
-
Nátrium 30 mg
-
Réz 2 mg
-
Mangán 13 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 1238.6 g
-
Cukor 1086 mg
-
Élelmi rost 130 mg
VÍZ
-
Összesen 1715.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 40 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 17 mg
-
C vitamin: 524 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 156 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 1 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 12 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 420 micro
-
Kolin: 246 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 320 micro
-
β-karotin 240 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 2720 micro
- 1% Fehérje
- 41% Szénhidrát
- 0% Zsír
- 57% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Kálcium
-
Magnézium
-
Nátrium
-
Vas
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Lut-zea
Fehérje
-
Összesen 0.8 g
Zsír
-
Összesen 0.4 g
-
Telített zsírsav 0 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 0 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 0 g
-
Koleszterin 0 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 53.6 g
-
Cink 0 mg
-
Szelén 0 mg
-
Kálcium 17 mg
-
Vas 0 mg
-
Magnézium 15 mg
-
Foszfor 19 mg
-
Nátrium 1 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 41.3 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 4 mg
VÍZ
-
Összesen 57.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 17 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 5 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 14 micro
-
Kolin: 8 mg
-
Retinol - A vitamin: 0 micro
-
α-karotin 11 micro
-
β-karotin 8 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 91 micro
Elkészítés
- A málnát szűrőbe téve, folyóvízben jól átmossuk.
- Egy rozsdamentes edényben 1 órán át főzzük, közben kevergetjük, nehogy lekapjon az alja.
- Szitán alaposan áttörjük, hogy a magok fennakadjanak. Így kb 1-1,1 kg gyümölcsvelőt kapunk.
- Ezt egy tiszta edényben visszatesszük főni, és belekeverünk 70 dkg -1 kg cukrot ízlés szerint.
- Így kevergetjük a tűzön még kb. 10 percig, hogy a cukor jól felolvadhasson, és közben még a lekvár is sűrűsödjön.
- Jól kimososott kisebb üvegekbe töltjük, tartósítóval nagyon picit megszórjuk, kupakkal légmentesen lezárjuk.
- Száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
- Receptkönyvben: 138
- Tegnapi nézettség: 3
- 7 napos nézettség: 32
- Össznézettség: 148093
- Feltöltés dátuma: 2011. július 05.
Ajánló
Természetesen lehet bele kevesebb cukrot tenni, de számolni kell vele, hogy akkor pikánsabb, savanykásabb lesz a lekvárunk. Másik változat, hogy még nyersen passzírozzuk át a málnát, és úgy tesszük fel főni.
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- vegetáriánus:
-
- Speciális étrendek:
Itt a málnaszezon, és akinek annyi van a kertjében, hogy már nem tud mit kezdeni vele, az főzzön be lekvárt. Nagyon finom, de mivel elég savas gyümölcs, viszonylag több cukrot igényel. Mindenesetre érdemes elbíbelődni vele. Ha egyszerre nem főzünk be sokat, akkor az unalmas passzírozás is elviselhetőbb. Mi mindig ráírjuk az üvegre, hogy mi van benne, és mikor készült, mert könnyű összetéveszteni később más lekvárokkal. Párom javasolta, erre azt is írjuk rá, hogy "Kuriózumlekvár, csak ünnepi alkalmakra". :) Mert nekünk sajnos a piacon kellett megvennünk a málnát, és bizony nem adták olcsón. De még így is jobban megéri, mint a bolti agyonzselésített művackok.