Máktorta 10. - csokoládés, meggymártással
cukrot taratalmaz
laktózt tartalmaz
glutént tartalmaz
tejet tartalmaz
tojást tartalmaz
Nassoló Naplopó
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
165 °C
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
A máktortához
-
17g tejcsokoládé89 kcal
-
4g étcsokoládé23 kcal
-
14g cukor56 kcal
-
8g mák44 kcal
-
23g tojás29 kcal
-
14g vaj102 kcal
-
4g finomliszt14 kcal
-
0 kcal
A szószhoz
-
58g meggybefőtt42 kcal
-
8g víz0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
1g cukor3 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
14 kcal
-
42g vanília fagylalt79 kcal
Összesen
495
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
A máktortához
-
200g tejcsokoládé1070 kcal
-
50g étcsokoládé273 kcal
-
173g cukor668 kcal
-
100g mák525 kcal
-
275g tojás346 kcal
-
170g vaj1219 kcal
-
45g finomliszt164 kcal
-
0 kcal
A szószhoz
-
700g meggybefőtt504 kcal
-
100g víz0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
10g cukor39 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
171 kcal
-
500g vanília fagylalt950 kcal
Összesen
5929
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
A máktortához
-
8.4g tejcsokoládé45 kcal
-
2.1g étcsokoládé12 kcal
-
7.3g cukor28 kcal
-
4.2g mák22 kcal
-
11.6g tojás15 kcal
-
7.2g vaj51 kcal
-
1.9g finomliszt7 kcal
-
0 kcal
A szószhoz
-
29.6g meggybefőtt21 kcal
-
4.2g víz0 kcal
-
0g szegfűszeg0 kcal
-
0.4g cukor2 kcal
-
0g fahéj0 kcal
-
1.9g kukoricakeményítő7 kcal
-
21.1g vanília fagylalt40 kcal
Összesen
250
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 6.9 g
Zsír
-
Összesen 26.1 g
-
Telített zsírsav 15 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 6 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 3 g
-
Koleszterin 110 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 468.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 10 mg
-
Kálcium 169 mg
-
Vas 2 mg
-
Magnézium 49 mg
-
Foszfor 164 mg
-
Nátrium 72 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 1 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 57.6 g
-
Cukor 36 mg
-
Élelmi rost 3 mg
VÍZ
-
Összesen 27.5 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 139 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 1 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 17 micro
-
K vitamin: 2 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 20 micro
-
Kolin: 71 mg
-
Retinol - A vitamin: 137 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 23 micro
-
β-crypt 2 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 104 micro
Összesen
495
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 82.3 g
Zsír
-
Összesen 312.9 g
-
Telített zsírsav 179 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 74 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 42 g
-
Koleszterin 1316 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 5626.5 g
-
Cink 17 mg
-
Szelén 118 mg
-
Kálcium 2033 mg
-
Vas 24 mg
-
Magnézium 591 mg
-
Foszfor 1963 mg
-
Nátrium 869 mg
-
Réz 3 mg
-
Mangán 9 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 691.2 g
-
Cukor 433 mg
-
Élelmi rost 31 mg
VÍZ
-
Összesen 330.3 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1669 micro
-
B6 vitamin: 1 mg
-
B12 Vitamin: 4 micro
-
E vitamin: 10 mg
-
C vitamin: 1 mg
-
D vitamin: 198 micro
-
K vitamin: 28 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 1 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 237 micro
-
Kolin: 849 mg
-
Retinol - A vitamin: 1646 micro
-
α-karotin 4 micro
-
β-karotin 282 micro
-
β-crypt 22 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 1253 micro
Összesen
5929
kcal
- 6% Fehérje
- 49% Szénhidrát
- 22% Zsír
- 24% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Kálcium
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
Kolin:
-
E vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Riboflavin - B2 vitamin:
-
A vitamin (RAE):
Fehérje
-
Összesen 3.5 g
Zsír
-
Összesen 13.2 g
-
Telített zsírsav 8 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 3 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 56 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 237.7 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 5 mg
-
Kálcium 86 mg
-
Vas 1 mg
-
Magnézium 25 mg
-
Foszfor 83 mg
-
Nátrium 37 mg
-
Réz 0 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrátok
-
Összesen 29.2 g
-
Cukor 18 mg
-
Élelmi rost 1 mg
VÍZ
-
Összesen 13.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 70 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 0 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 0 mg
-
D vitamin: 8 micro
-
K vitamin: 1 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 0 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 10 micro
-
Kolin: 36 mg
-
Retinol - A vitamin: 70 micro
-
α-karotin 0 micro
-
β-karotin 12 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 53 micro
Összesen
250
kcal
Hozzávalók
A máktortához
-
20 dkg tejcsokoládé
-
5 dkg étcsokoládé
-
0.8 bögre cukor
-
5 db tojás
-
17 dkg vaj
-
0.3 bögre finomliszt
-
0.5 kávéskanál szódabikarbóna
A szószhoz
-
1 dl víz
-
szegfűszeg ízlés szerint
-
fahéj ízlés szerint
-
3 evőkanál kukoricakeményítő
-
50 dkg vanília fagylalt
Elkészítés
A máktortához
- A csokikat kockára darabolva gőz fölött megolvasztjuk, hozzáadjuk a margarint és a kristálycukrot. Lehúzzuk a gázról, és ha kihűlt, egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáit, a szódabikarbónát, a lisztet és a mákot.
- A tojásfehérjéket habbá verjük. 1/3-át a masszához keverjük, hogy fellazítsa, majd óvatosan hozzáadjuk a többit is.
- Sütőpapírral bélelt, illetve margarinnal kikent, lisztezett formákba töltjük, majd 165 fokon 50-55 percig sütjük. Tűpróbát érdemes végezni.
- Amikor kivesszük a sütőből, sütőpapírra fejjel lefelé kiborítjuk, de előtte elővigyázatosságból vágjuk körbe a formában, nehogy a széle valahol beletapadjon, és kihűtjük.
- Meggyszósz: az üveg meggyet a levével és egy kevés vízzel együtt felforraljuk, majd hozzáadjuk az ízlés szerinti fahéjat, szegfűszeget, valamint a cukrot. Ezek után folyamatos kevergetés közben adagoljuk a keményítőt. Ha biztosra akarunk menni, kiszedünk egy kis tálba levet, és abban keverjük el a keményítőt, majd visszaöntjük a meggyhez. Megvárjuk, amíg kicsit besűrűsödik, és lehúzzuk a gázról.
- A tortából akár formákat is kivághatunk sütemény kiszúróval, akár tortaszeleteket, vagy akár kis tortaformákban is süthetünk egyszemélyes tortácskákat. Egy tányérra tesszük a tortát, rá vagy mellé a fagyi gombócokat, és meglocsoljuk meggyszósszal.
- Sütés hőfoka: 165 °C
- Sütés módja: alul-felül sütés
- Tepsi mérete: 22
- Sütés ideje: 50 perc
- Elkészítettem: 20 alkalommal
- Receptkönyvben: 83
- Tegnapi nézettség: 0
- 7 napos nézettség: 3
- Össznézettség: 9913
- Feltöltés dátuma: 2011. március 21.
Ajánló
Vanília fagyi! Az ízvilág ezzel együtt lesz tökéletes! Házilag is elkészíthetjük, úgy még finomabb!!!
Receptjellemzők
-
- fogás:
-
- konyha:
-
- nehézség:
-
- elkészítési idő:
-
- szakács elkészítette:
-
- költség egy főre:
-
- alkalom:
Nassoló Naplopó
17 recept
Nagyon finom desszert, ami nagyon könnyen és nagyon sokféle formában elkészíthető. A képen éppen Zila formában készült, beletöltve a meggyszósz. Sajnos nem lehet több képet feltölteni, amint szeletelve van, vanília fagyival vagy éppen formakiszúróval tányérdesszertként tálalva. Kínálhatunk mellé friss gyümölcsöt is. Egy szeletet tányérra helyezünk, rá vagy mellé a vaníliafagyit kanalazzuk, és meglocsoljuk a meggyszósszal.